Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU"— Transkript prezentace:

1 POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU

2 Popis Útvar slohového postupu popisného
Obsahuje sled informací; vystihuje části předmětu, jejich vzájemné vztahy = celkový obraz jevu Předmět popisu: osoba, zvíře, věc, činnost, přírodní jev

3 Druhy popisu Prostý (úsilí o názornost, vlastnosti nápadné) x odborný (úsilí o přesnost, vlastnosti podstatné) Statický (popis předmětu) x dynamický (popis děje = pracovní postup i jako návod k činnosti) Umělecký (líčení) – umělecký styl

4 Popis pracovního postupu
Vystihuje činnost obvyklou v některém pracovním oboru, která směřuje k předem stanovenému a přesně vytčenému cíli (např. postup při přípravě pokrmů apod.) Nejjednodušším druhem popisu pracovního postupu je pracovní návod. Slouží k tomu, aby podle něho mohl čtenář popsanou činnost sám provést.

5 Jazyk popisu pracovního postupu
Dbáme na přesnost a určitost vyjádření. Používáme jednoznačné odborné názvy. Popis má být názorný a úplný. Podstatná jména rozvíjíme vhodnými přívlastky. Slovesa rozvíjíme vhodnými příslovečnými určeními. Důležitou funkci mají vedlejší věty, zejména účelové. Používáme slovesné tvary v 1. osobě množného čísla oznamovacího způsobu. Mohou se vyskytovat i v 2. osobě množného čísla rozkazovacího způsobu.

6 Kompozice popisu pracovního postupu
Při popisu pracovního postupu je určující pořadí jednotlivých pracovních úkonů. Autor postupuje v časovém sledu od úkonů,kterými práce začíná, až k úkonům závěrečným.

7 Čím se následující popis liší od našeho moderního popisu pracovního postupu?
Dej na mísu 8 lotů tlučeného prosátého cukru, vraz do něj 4 žloutky, míchej tím čtvrt hodiny, dej k tomu 4 loty strouhané prosáté čokolády, zamíchej do toho po čtyřech bílkách tuhého sněhu.

8 Doplňte slovesa. Sýrové mazadlo na mejdany        ……… 15 dkg ementálu a jedno krásné jablko. Všechno ………., ………šťávu z citronu, pepř, cukr a sůl. Samozřejmě podle chuti. Nakonec ………….majolku. Hezky zhusta ……....na plátky veky a ……. nakládanou kápií. Všechny dámy přítomné na mejdanu ………v mém srubu strávit příští dovolenou. Když je hluboko do kapsy, ………….smíchat s majonézou jemně krájenou cibulku s petrželovou natí nebo mladými lístky kopřiv. Na vece to také ………….báječně.

9 Sýrové mazadlo na mejdany        Koupil jsem 15 dkg ementálu a jedno krásné jablko. Všechno jsem nastrouhal, přidal šťávu z citronu, pepř, cukr a sůl. Samozřejmě podle chuti. Nakonec jsem vmíchal majolku. Hezky zhusta jsem mazal na plátky veky a zdobil nakládanou kápií. Všechny dámy přítomné na mejdanu chtěly v mém srubu strávit příští dovolenou. Když je hluboko do kapsy, stačí smíchat s majonézou jemně krájenou cibulku s petrželovou natí nebo mladými lístky kopřiv. Na vece to také chutná báječně.

10 Uspořádejte popletený popis pracovního postupu:
Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Potom 1/2 těsta vyválíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem. Po upečení posypeme cukrem a po vychladnutí nakrájíme na čtverečky. Z druhé poloviny těsta vyválíme plát a dáme ho na jablka. Poklademe plátky jablek, posypeme skořicí rozinkami a ořechy. Necháme asi 1/2 hodiny v chladu odpočinout. Zpracujeme na vále v těsto. Okraje hodně přitiskneme.

11  Křehký koláč s jablky Ingredience: 300 g hladké mouky, 120 g změklé Hery nebo másla, 100 g cukru, 1 vejce, 1/2 sáčku prášku do pečiva Náplň: jablka, skořice, ořechy, rozinky   Postup přípravy:. Zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi 1/2 hodiny v chladu odpočinout. Potom 1/2 těsta vyválíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem. Poklademe plátky jablek, posypeme skořicí rozinkami a ořechy. Z druhé poloviny těsta vyválíme plát a dáme ho na jablka.Okraje hodně přitiskneme. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení posypeme cukrem a po vychladnutí nakrájíme na čtverečky.

12 Popis pracovního postupu
Obsah sáčku nasypte do plastové nebo skleněné nádoby o obsahu 1 litr. Přidejte 1 litr studené vody, zamíchejte a podávejte. Srovnejte oba předchozí návody

13 POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU:
Zadání hry: Vzpomeň si na nějaký velmi jednoduchý recept a zpracuj ho ve variantě pohádka,detektivka nebo sportovní utkání.Snaž se ale,aby bylo možné pochopit z tohoto příběhu ,jak dané jídlo uvaříme. Ukázky prací: Čarodějná pochoutka (Pohádka)      Čarodějka Smetánka a čaroděj Sýrek se šli po dlouhé zimě rozehřát na pánvičku.  Přišla jejich dcera Brokolička, aby šli na pouť a na kolotoč jménem Mixér. Kolotočem byli rozsekáni na padrť a točila se jim hlava. Potom potkali tetu Špagetku a ta jim poradila, aby si sedli na ni na talíř.      Pokud je někdo nesnědl, sedí tam dodnes a pohádky je konec.   Olympiáda v kuchyni (Sportovní utkání)      „Vítáme vás na olympiádě v kuchyni. Utkají se zde vajíčko, pažitka a máslo. Naše chlebová matrace vypadá skvěle. Tak už se rozebíhá náš první borec, máslo. Přeskočil! Italové se radují. Český závodník vajíčko také přeskočil. Publikum jásá! A už skáče německý atlet pažitka. Letos je opravdu ve formě. Také přeskočil. Gratulujeme. Všichni borci postupují do semifinále na talíři.”     Vražda vepřového řízku (Detektivka)      Tak si jednou vepřový řízek spal v chladicím boxu se svými kamarády, citróny a bílým vínem. Jednoho dne se citróny a bílé víno probudí a citróny říkají: „Hej, bílé víno, nevidělo jsi vepřový řízek?” „Ne, nevidělo. Asi ho někdo unesl a usmažil.”      Uběhne týden. Víno říká: „Měli bychom řízek zkusit najít.”      Vydají se proto k plotně. První jdou citróny, ale vezmou to zkratkou přes prkýnko. Tam na ně číhá nůž - bandita. Milé citróny ostřílí od kůry a jader. Pak hodí citróny na pánev, kde už leží vepřový řízek.


Stáhnout ppt "POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU"

Podobné prezentace


Reklamy Google