Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima, sekunda - NG Anotace Pozorování plísní na potravinách Klíčová slova Štětičkovec, Kropidlák, Plíseň hlavičková Vzdělávací oblast Biologie Očekávaný výstup Student rozezná typy plísní, zná jejich význam Zdroje a citace JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie praktická část. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996, ISBN (Obr. 1, 2, 3)
2
Pozorování plísní na potravinách
3
Pomůcky mikroskop stereolupa kádinka s vodou kapátko
preparační souprava podložní sklíčko krycí sklíčko plísně (vlastní zdroje – plesnivé potraviny př. ovoce, zelenina, chleba, mléčné výrobky ...)
4
Postup Potravinu s plísní prohlédněte nejprve okem, poté pod stereolupou (odkrojte část s plísní). Pozorujte a zakreslete. Na podložní sklíčko kápněte 1-2 kapky vody. Preparační jehlou šetrně přeneste podhoubí i s výtrusnicemi na podložní sklíčko. Přikryjte krycím sklíčkem, pozorujte a zakreslete. Stejný postup opakujte s další plesnivou potravinou.
5
Nákres Zakreslete tvar podhoubí a výtrusnice (konidie) vámi pozorovaných plísní. Podle obrázků určete o jaký typ plísně se jedná. (Plíseň hlavičková, Kropidlovec černavý, Štětičkovec, Kropidlák) Zaznamenejte zvětšení, pod kterým jste preparát pozorovali.
6
Obr. 1
7
Obr. 2
8
Obr. 3
9
Opakování Jak se liší výtrusnice Plísně hlavičkové a Kropidlovce černavého? Na jakých potravinách se nejčastěji můžeme setkat s Štětičkovcem a Kropidlákem? Vyhledejte, co jsou to mykotoxiny. Jak působí plísně na zdraví člověka? Jak správně zacházíme s plesnivou potravinou (i pokud je plesnivá jen malá část)? Jsou všechny plísně nutně zdraví škodlivé? Seznamte se s pojmem „kulturní plísně“. Latinský název Štětičkovce je Penicillium. Víte co se z něj vyrábí a kdo tento významný objev uskutečnil?
10
Zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie praktická část. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996, ISBN (Obr. 1, 2, 3)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.