Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov"— Transkript prezentace:

1 Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_3_15 Název vzdělávacího materiálu Ostatní a speciální služby Internetu Jméno autora Ing. Bulka Josef Tematická oblast Počítačové sítě a internet Vzdělávací obor Všechny obory školy Předmět Informační a komunikační technologie Ročník 1. a 2. Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení, řešení problému, komunikativní, pracovní, personální a sociální. Průřezové téma Informační a komunikační technologie, Člověk a svět práce, Člověk a životní prostředí, Občan v demokratické společnosti. EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/

2 Použitá literatura a zdroje Internet – Wikipedia
Časový harmonogram 1 vyučovací hodina Použitá literatura a zdroje Internet – Wikipedia Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec, Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN Pomůcky a prostředky Dataprojektor, výpočetní technika, názorné pomůcky a díly hardware z oblasti výpočetní techniky. Anotace Problematika počítačové gramotnosti, pojmy informační a komunikační technologie (ICT). Způsob využití výukového materiálu ve výuce Výklad a cvičení. Opakování a domácí příprava žáků na vyučování. Datum (období) vytvoření vzdělávacího materiálu Září 2012 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem ( jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Josef Bulka.

3 Ostatní a speciální služby Internetu
Ing. Bulka Josef

4 Elektronické bankovnictví (e-banking)
Služba,která umožňuje komunikovat uživateli se svou bankou. Může prohlížet své účty, zadávat příkazy na úhradu atd. Uživateli je přístupná 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Existují dvě verze elektronického bankovnictví: použití specializovaného klienta (Internet využívá pro komunikaci a komunikuje v něm šifrovaně), použití standardního prohlížeče www stránek, který komunikuje s bankou prostřednictvím šifrovaného spojení.

5 Ukázka elektronického bankovnictví České spořitelny

6 Elektronické obchodování (e-commerce)
Internetový obchod můžeme přirovnat k zásilkovým službám, ve kterých se objednává zboží podle katalogu. Je časově i kapacitně neomezený, poskytuje kromě fyzického kontaktu zákazníkovi všechny dostupné služby a informace o zboží. Můžeme ho využívat k prodeji i nákupu zboží, 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Způsob prodeje: B2C (business to customer) – obchod- -zákazník, B2B (business to business) – obchod-obchod.

7 Příklady pro možnosti internetového obchodování zdarma:
PrestaShop je zdarma dostupný open source software, pro provoz internetového e-shopu. Patří mezi nejpoužívanější aplikace pro elektronické obchodování. Software je volně šiřitelný a je možné ho použít i pro komerční nasazení. Některé části (zejména administrace) nejsou v českém jazyce, ale pomocí administrace se dají jednoduše přeložit. VirtueMart je zdarma dostupný internetový obchod pro redakční systém Joomla 2.5. Podporuje vícejazyčný obsah, různé typy měn, plateb a dopravců. Umožňuje vytvořit různé typy produktů a více cenových skupin. Aplikace je dostupná v češtině.

8 Ukázka internetového obchodu vytvořeného pomocí VirtueMart pro Joomla 2.5
Zdroj:

9 RSS (Rich Site Summary, Really Simple Syndication)
Technologie protokolu a služby umožňující získávání informací o přidávání novinek většinou ze zpravodajských serverů. Na přihlášení k odběru novinek je potřeba se připojit prostřednictvím RSS klienta, na RSS zdroj (kanál, feed), který zobrazuje stránky, kde se mění obsah velmi často. Získané údaje mohou obsahovat kompletní článek nebo souhrn informací o tom, že byl přidán článek s určitým názvem.

10 RSS čtečku obsahuje každý moderní prohlížeč
RSS čtečku obsahuje každý moderní prohlížeč. Uživatelé Internet Exploreru 9, Firefoxu, Opery a dalších mohou přidávat RSS kanály přímo z adresního řádku, slouží k tomu speciální ikona, která se na jeho konci objeví. Mezi nejznámější RSS čtečky patří FeedReader. Má jednoduché ovládání. Kanály lze přidávat buď ručně nebo importem ze souboru. Hlavička zprávy se zobrazuje přímo v aplikaci. Ukázka RSS z FireFoxu

11 Blog (weblog, webový záznamník)
V současnosti často používán jako prostředek komunikace uživatele s širokou komunitou. Představuje sbírku článků nebo postřehů autora, zveřejněnou na Internetu prostřednictvím samostatné www stránky nebo specializovaného prostředí určeného na publikování blogů. Blog může být odborný nebo osobní- autoři zde na veřejnosti prezentují své pohledy a názory. Většina prostředí, ve kterých jsou blogy vytvářeny, umožňuje vést diskusi k článkům.

12 Ukázka blogu Google Zdroj:

13 Elektronické vzdělávání (e-learning)
Jako základní prostředek na zprostředkování informací je využíván počítač, který pracuje s lokálními informačními zdroji a zároveň umožňuje připojení do LMS (Learning Management System - systém na řízení vyučování) prostřednictvím webového vyhledávače. LMS poskytuje elektronické materiály, uchovává informace o přidělených lekcích a kurzech, jak a kdy je studenti absolvovali a zároveň spravuje komunikaci mezi lektory a studenty v rámci virtuálních tříd.

14 Ukázka LMS Moodle na ISŠTE Sokolov
Zdroj:

15 Pracovní list

16 Zadání: Najděte a vzájemně porovnejte elektronické obchody s počítačovou technikou stručně charakterizujte jejich obsahovou a technickou úroveň. Podívejte se na Internetu na blogy různých autorů - téma informační technologie. Navštivte stránky LMS naší školy a stručně charakterizujte, co je přínosem LMS pro vaši přípravu na předmět ICT.

17 Test a ověření znalostí

18 Elektronické bankovnictví je:
služba pro komunikaci mezi bankami služba pro komunikaci s bankou služby pro komunikaci banky a burzy Elektronické obchodování je: (více správných odpovědí) aplikace pro služby a komunikaci mezi obchody aplikace pro služby a komunikaci mezi obchodem a zákazníkem služby pro platby přes elektronickou kartu

19 RSS služba slouží: pro chatování mezi uživateli Internetu pro připojení k serveru RSS pro získávání informací ze zpravodajských serverů Blog je možné charakterizovat jako: interaktivní komunikaci mezi uživateli zveřejnění svých postřehů a názorů na Internetu, přístupné široké komunitě získávání informací ze zpravodajských serverů

20 Odkazy a použitá literatura:
Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec, Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN Horst Jansen – Heinrich Rotter a kolektiv, Informační a komunikační technika, Europa – Sobotáles, Praha 2004. Jiří Plášil, PC pro školy, nakladatelství KOPP, České Budějovice, ISBN


Stáhnout ppt "Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov"

Podobné prezentace


Reklamy Google