Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Dřevo jako materiál pro truhlářskou výrobu Sada číslo: ICT-102A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 06 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102A-06 Téma vzdělávacího materiálu: Prvostupňové zpracování dřeva - surové dříví Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o surovině pro prvostupňové zpracování dřeva Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář a operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Prvostupňové zpracování dřeva
Surové dříví

3 Prvostupňové zpracování dřeva
Je to prvotní zpravování dřevní suroviny - surového dříví (kmenu stromu) dodaných z lesního hospodářství. Tyto polotovary se dále využívají při tzv. druhostupňovém (druhovýrobě) zpracování na konkrétní výrobky.

4 Podniky pro prvostupňové zpracování se dělí na:
Pilařské podniky (pily) - jejich hlavním produktem je řezivo a přířezy dřeva. Své polotovary prodávají nesušené, ale v současné době probíhá na pilách rovněž umělé sušení dřeva. Dřevařské podniky - zabývají se výrobou různých druhů materiálů na bázi dřeva. - závody pro výrobu dýh a překližovaných mat. - závody pro výrobu aglomerovaných mat.

5 Rozdělení kmenu na jednotlivé výřezy
Obr. 1.

6 Schéma využití surového dříví
Obr. 2.

7 Sortiment surového dřeva – třídy jakosti, názvy a značky
Obr. 3.

8 Zařazení do jednotlivých jakostních tříd
Zařazování kulatiny do tříd se řídí příslušnými EN nebo ČSN. Normy uvádí odlišné požadavky pro jednotlivé třídy u jehličnatého a listnatého dřeva. Normy stanoví zejména: - požadované rozměry (délku a průměr) - výskyt povolených vad (hniloba, suky).

9 Označování kmene Kmeny se označují po skácení
Obr. 4. Kmeny se označují po skácení a změření přímo v lese na skládkách . Údaje obsahují: 1- číslo kmene 2 - délku kmene 3 - střední průměr 4 - jakostní třídu 5 - značku dodavatele

10 Měření kulatiny Měří se průměr kulatiny uprostřed délky kmene.
Při průměru do 19 cm se provádí jedno měření posuvným měřítkem. Při průměru nad 20 cm se provádí dvě měření kolmo na sebe posuvným měřítkem. Měření se provádí bez kůry. Výsledek se zaokrouhluje na celé centimetry směrem dolů. Délka se měří jako vzdálenost dvou čel a zaokrouhluje se na celé decimetry, udává se v metrech. Výpočet se uvádí v metrech kubických - m3. Měření se provádí - jednotlivě po kusech, - v hráních, - ve skupinách (hromadách) - tyče a tyčky.

11 Úprava surového dříví před dalším zpracováním
V kůře – tj. neodkorněné, jsou pouze odstraněny větve. Odkorněné do hněda – kůra je odstraněna s ponecháním lýka. Odkornění do děla – kůra i lýko jsou odstraněny. Stupeň odkornění, či neodkornění závisí na požadavcích odběratele a dalším využití kulatiny. Před pořezem se kulatina krátí na jednotlivé výřezy nejčastěji v délkách 3, 4, 5, 6 m.

12 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN Obr. 1. – obr. 4. NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN

13 Otázky k opakování a ověření učiva
1. Vysvětli pojem prvostupňové zpracování dřeva. 2. Co je hlavním produktem pilařských podniků (pil)? 3. Co je hlavním produktem dřevařských podniků? 4. Popiš postup při měření kulatiny. 5. Jaké údaje obsahuje značka na čele kulatiny?


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google