Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MVDr. Kateřina Janovská

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MVDr. Kateřina Janovská"— Transkript prezentace:

1 MVDr. Kateřina Janovská
Jak se zbavit nadváhy MVDr. Kateřina Janovská

2 Úloha výživy Bez příjmu potravy nemůže člověk existovat.Obživný pud je jedním ze základních lidských pudů, jeho porucha se projeví komplexním poškozením organismu. Výživová role: zdroj energie zdroj hlavních živin – bílkoviny, tuky, sacharidy zdroj vitamínů, minerálů (+ látky s biol. působením) zdroj vody zdroj vlákniny Psychosociální úloha: zdroj psychické pohody společenská a komunikační role

3 Změny výživy v průběhu dějin
Úlohy výživy se nemění! Mění se jen společenské podmínky a formy. Historie lidstva ( 1mil.let) = opakované a dlouhodobé hladovění, trvalá sytost pro malé %, kontaminace stravy - především biologická. Geografické podmínky a klima určují skladbu stravy. Ve vyspělých zemích: posledních 60 let (3 generace) bez hladu, s relativním nadbytkem potravy, zvyšuje se kvalita, klesá závislost na geograf. poloze a klimatu. Riziko chemické kontaminace.

4 Rizika současné výživy v ČR - I
Skladba stravy: nadbytek energie r.1989 – kJ/den , 121% ddd (Hainer, 1987), r – kJ/den = 121% ddd (Štiková, 2002). EU r – kJ/den ( Německo kj/den, Irsko kJ/den, Island kJ/den) nadbytek a nesprávné složení tuků  vyšší obsah cholesterolu nadbytek jednoduchých cukrů a nedostatek polysacharidů vč. vlákniny nedostatečný přívod některých vitamínů (C, E, kys. listová, B6, B1, B2, K ) nedostatečné zastoupení některých minerálů (Ca, I, Se, Cr, Mg) nedostatečný přívod přírodních ochranných látek nadbytek soli a alkoholu nezmizelo riziko toxických látek ve výživě (nesprávná příprava a úchova stravy, kontaminace chemická i biologická, nadměrné používání aditiv, přírodní toxické látky, alergeny)

5 Rizika současné výživy v ČR - II
Jídelní režim nepravidelné stravování chvat při jídle činnosti při jídle nestřídmost nebo hladovění Nevhodný výběr typů potravin vysoký podíl snadno a rychle konzumovatelných potravin: rychlé občerstvení - fast food, uzeniny, různé pochutiny a sladké tyčinky apod. malý podíl tepelně neopracovaných potravin

6 Pyramida výživy – Ministerstvo zdravotnictví 2006

7 Trendy ve výživě Snaha o racionální výživu mezi některými populačními skupinami ( ženy, městská populace, studenti a VŠ) Přetrvávání rizikové výživy u ekonomicky slabší a méně vzdělané populace, hlavně u mužů Klesá čas na přípravu stravy, stoupá příjem hotových výrobků - pokrmů Nepravidelné stravování i u dětí a mládeže Kult štíhlosti a zdraví a mládí Množství různých alternativních směrů Přijímání stravovacích vzorů jiných kultur

8 Módní nebo moderní ? Bio potraviny Funkční potraviny Glykemický index
Dělená strava Fit for life Fast food Smart drugs ….a další….

9 Pohyb je výživový faktor
Minimum: 30 minut denně – střední intenzita – MZ 30 min chůze - USA Optimum: denně 10 minut protahovací rozcvičky + 5 km chůze (1 hod) nebo na kole, běžky… + 2-3x týdně 1 hodina střední intenzita nebo 1 odpoledne + pohyb v běžném životě

10 Psychosociální význam výživy
biologické příčiny psychických vlivů výživy: nasycení  naplnění žaludku, prokrvení trávících orgánů, vzestup hladiny glukózy (a dalších látek) v krvi, vzestup endorfinů  pokles agresivity, psychický útlum, zklidnění až ospalost. kulturní nadstavba = společenská funkce výživy. Již u zvířat – rituály, společenské postavení ve skupině. Spojení s emocemi : jídlo = láska, oslava, odměna, setkání Na druhé straně: řešení problémů jídlem, jídlo nebo hladovění jako trest, náhrada jiných hodnot jídlem

11 Voda je základ života Pitná voda: veřejný vodovod, domácí studna, prameny, balená voda, minerální voda, voda z watercooleru, domácí filtrovaná Ochucené nápoje: čaj, káva, džusy a ovocné šťávy, limonády, sirupy Jiné zdroje vody: ovoce, zelenina, ostatní potraviny a pokrmy (polévky, mléko) Alkohol – víno a destiláty nejsou zdrojem vody Černá káva není zdrojem vody Z hlediska racionální výživy je nejvhodnější k běžnému pití kvalitní pitná voda z vodovodu, odstátá asi 30 minut (odstranění volného chloru), dále neslazené nebo mírně slazené čaje (střídat černý, zelený, bylinné a ovocné) a menší množství minerální vody a ředěných ovocných šťáv. Denní dávka tekutin z nápojů: cca 2 litry.

12 Jak se zbavit nadváhy - shrnutí
pravidelně jíst – 5x denně, v klidu a pohodě nejíst nic mezi jídly dostatek tekutin – 2 litry vybírat potraviny s rozumem a se znalostmi o výživě a vlivu na zdraví potraviny bohaté na energii si dopřát jen vyjímečně (tučná masa, uzeniny, sladkosti, šlehačka, ořechy…) omezit přílohy a pečivo, zachovat běžné dávky bílkovin (maso, mléčné výrobky) i ovoce, zvýšit počet porcí zeleniny na 5 denně alkohol: pouze občas malé množství vína nedržet nesmyslné a příliš přísné diety pohyb v běžném životě minim. 1 hod denně rekreačně sportovat (kolo, plavání, běžky, fotbal, turistika…) nepodléhat stresu z nadváhy, neřešit zátěžové situace jídlem být manažerem vlastního jídelního chování - nenechat se ovládat

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "MVDr. Kateřina Janovská"

Podobné prezentace


Reklamy Google