Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

2 Anotace Název tematické oblasti: Jazyk, komunikace a sloh pro vyšší gymnázium Název učebního materiálu: Mluvnické kategorie jmen Číslo učebního materiálu: VY_32_INOVACE _CJ0220 Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 2. ročník čtyřletého gymnázia, 6. ročník osmiletého gymnázia Autor: Mgr. Libuše Chudobová Datum vytvoření: 8. 1. 2014 Datum ověření ve výuce: 9. 1. 2014 Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: Studenti odliší mluvnické kategorie vyššího a nižšího řádu, ujasní si základní mluvnické kategorie jmen a připomenou si výjimky (kolísání v rodě, životné koncovky u substantiv označujících neživé věci … ). Metodické poznámky:Materiál slouží k přehlednému shrnutí poznatků o mluvnických kategoriích jmen. Jeho součástí je také cvičení na doplňování koncovek substantiv, které je možno použít k závěrečnému opakování.

3 MLUVNICKÉ KATEGORIE JMEN

4 PŘECHODY MEZI SLOVNÍMI DRUHY Tam stál raněný člověk – Raněný odešel do ústraní. Jedu s kolem do servisu. Včera šel kolem. Přijdu k večeru (kvečeru). Během tam budu rychleji. Stalo se to během představení. mezi tím – mezitím Martin právě přišel. Právě on tady nebyl.

5 SLOVNĚDRUHOVÁ HOMONYMIE Lucka má dnes červenou sukni. To byla má kniha.

6 JMENNÝ ROD mužský – ženský – střední maskulinum – femininum – neutrum Kolísání v rodě: kyčel, esej, rukojmí, káně brambor – brambora, kedluben – kedlubna, řádek - řádka

7 Přechylování: holub – holubice učitel – učitelka soudce – soudkyně Novák – Nováková Krejčí – Krejčí -Krejčová

8 ŽIVOTNOST -se rozlišuje jen u substantiv muž. rodu -některá substantiva označující neživé věci mohou mít vedle koncovek neživotných také koncovky životné: ledoborci – ukazatelé – dnové Ledoborci právě odplul-. Ledoborce právě odplul-. Ukazatelé byl- obráceni opačným směrem. Ukazatele byl- obráceny opačným směrem. Dny uběhl-. Dnové uběhl-.

9 - existují také substantiva, která mají shodu koncovky podle významu (označují-li osobu nebo věc) činitel – nosič Tuto zprávu potvrdil- činitel- OSN. Všechny činitel- zkoumaného jevu ještě nebyl- zjištěn-. Domorodí nosiči byl- spolehliv-. Střešní nosiče byl- spojen- konstrukčním rámem.

10 JMENNÉ ČÍSLO jednotné – množné (singulár – plurál) počitatelná jména (stůl – stoly, kniha – knihy, znak – znaky) nepočitatelná jména – mají jen tvar jednotného čísla: o jména hromadná hmyz, křoví, lidstvo, dříví, mládež o jména látková písek, voda, víno, mouka, dřevo, beton

11 o jména abstraktní krása, mládí, běh, spaní o jména vlastní Zábřeh, Praha, Brasák, Oborník -mají jen tvar množného čísla = = pomnožná jména prázdniny, narozeniny, Vánoce, nůžky, housle, Dušičky, Čechy, Hranice, Krkonoše -číslo dvojné = duál ruce, nohy, oči, uši, kolena, ramena

12 PÁD 7 pádů ve dvojím čísle (jednotném – množném) skloňování = deklinace většina jmen se v češtině skloňuje (existují však i nesklonná substantiva, adjektiva, pronomen či numerale) o pro některé pády existují stejné tvary = tvarová homonymie kočky 2. p. sg. a 1., 4., 5. plur.

13 Doplň správné tvary: Po sportovním zápasu si potřásají (ruka) poražení s vítězi. Vzepřel se o zem (obě ruce). Kontrola se jim vymkla z (ruce). Skočil do toho (rovné nohy). Stáli se (založené ruce).

14 Měla náramky na (obě ruce). Děvčátko radostně tleskalo (ručičky). Stůl stál na čtyřech (nohy). Indové vítali návštěvníky se (sepjaté ruce). Otáčel (ručičky) hodinek. Únavou se skoro nemohli udržet na (nohy).

15 Voda ve (studna) byla zdraví škodlivá. Nejdříve si pečlivě dělal (skica) a pak podle nich maloval obraz. V posledních letech života se Michelangelo věnoval projektům kostelů a mnoha (práce) na Petrském dómu v Římě. Unikátní cihlářské pece, zřejmě ze 14. století, byly odkryty v Brně při stavebních (práce) na Žerotínově náměstí. K (Vánoce) a (Velikonoce) se váže řada lidových zvyků.

16 Zajímaly ji vystavené golfové (hůl). Po celý leden trvala doba lovu (husa). Naše hokejisty čekají ještě zápasy proti (Budějovice) a (Vítkovice). Na divadelním kurzu jsem se potkal se samými úžasnými (lidičky). Odjeli na dovolenou do (Tatry) a (Alpy).

17 Zdroj: archiv autorky


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google