Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

České republiky a Československé

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "České republiky a Československé"— Transkript prezentace:

1 České republiky a Československé
PREZIDENTOVÉ České republiky a Československé

2 Tomáš Garrigue Masaryk
1.československý prezident Vládl od roku Od 15 let se živil učitelem dětí v bohatých rodinách Rodiče:jeho matka-Terezie Kropáčková - jeho otec –Josef Masárik * Hodonín Lány

3 Jeho soukromí život-přehled
1850 – narozen v Hodoníně 1869 – odchod z Brna do Vídně 1877 – setkání s Charlottou Garrigue v Lipsku, zasnoubení 1878 – sňatek v New Yorku 1879 – narození dcery Alice 1880 – narození syna Herberta 1882 – přistěhování do Prahy s rodinou 1886 – narození syna Jana 1890 – narození dcery Eleanory a její úmrtí 1891 – narození dcery Olgy 1898 – narození dcery Hany a její brzké úmrtí (Hanička, Eleanor - viz výše, stejná osoba) 1914 – v exilu s dcerou Olgou (manželka a tři děti zůstaly v Čechách) 1915 – úmrtí syna Herberta 1918 – návrat do Prahy z exilu 1923 – úmrtí manželky Charlotty 1937 – zemřel v Lánech

4 Fotografie T.G.M. s¨se svojí dcerou Alicí a se synem Herbertem

5 Edvard Beneš ( ) V roce 1915-organizoval tajnou organizavi Maffie Emigroval do Francie ( ) Edvard Beneš se narodil v Kožlanech na Rakovnicku jako nejmladší syn rolníka. Zemřel

6 Citáty Stalin: „Já vím, že vy, Čechoslováci, nám Rusům nedůvěřujete. Ani vy, dr. Beneši, nám nedůvěřujete!“ Beneš: „Ano!“ Stalin: „A však já vás ujišťuji, že dodržíme smlouvu, kterou jsme s vámi uzavřeli – že Československo bude svobodná a nezávislá země a že my se nebudeme vměšovat do vašich vnitřních záležitostí. Jak to budete dělat, takové to budete mít.“ (Stalinův přípitek na večeři na Benešovu počest, když se na jaře 1945 vracel z londýnského exilu přes Moskvu do Československa ) Beneš: „Dlouho jsem věřil, že alespoň Gottwald mi nelže, ale nyní vidím, že lžou všichni bez výjimky, ,kdo je komunista, je lhář' - je to společný rys všech komunistů, a zejména ruských. Mou největší chybou bylo, že jsem doposledka odmítal věřit, že mne i Stalin chladnokrevně a cynicky obelhával, jak v r. 1935, tak i později, a že jeho ujišťování mně i Masaryka bylo úmyslným a cílevědomým podvodem.“

7 Fotografie

8 Emil Hácha ( ) Prezident Československé republiky, tzv. Druhé republiky ( ). Prezident Emil Hácha se po svém jmenováním ocitá v těžké situaci. Ještě v říjnu 1939 Emil Hácha odvážně odmítl slib věrnosti Hitlerovi a říšskému protektorovi Konstantinu von Neurathovi podává protesty proti germanizaci českého národa, žádá též propuštění zatčených českých vlastenců, včetně vysokoškolských studentů.

9 Osobní život V rodinném životě byl citlivým manželem a až do pozdního stáří pokládal své manželství za největší štěstí života (zachovala se sbírka romantických básní, které psal své manželce). Jako pečlivý otec jediné dcery Milady vkládal velkou naději v pokračování rodových tradic

10 Fotografie

11 Klement Gottwald( ) První komunistický prezident Československa přišel na svět v Dědicích jako nemanželský syn chudé zemědělské dělnice. Před první světovou válkou se Gottwald vyučil ve Vídni truhlářem, zároveň se zúčastňoval činnosti v dělnickém tělovýchovném hnutí a mezi sociálnědemokratickou mládeží.

12 Zajímavosti Dne 23. dubna 2007 byl posmrtně zbaven čestného občanství města Vyškova, což odhlasovalo 27 členné městské zastupitelstvo. Klement Gottwald se ve skutečnosti narodil v Hošticích[zdroj?]. Jeho rodný domek v Dědicích u Vyškova byla naaranžovaná komunistická smyšlenka.

13 Fotografie

14 Antonín Zápotocký ( ) Po návratu z koncentračního tábora se Zápotocký stal v roce 1945 předsedou Ústřední rady odborů, členem předsednictva ÚV KSČ a poslancem Národního shromáždění.

15 Osobní život Antonín Zápotocký se narodil 19. prosince roku 1884 ve středočeských Zákolanech jako syn L. Zápotockého-Budečského. Jeho otec byl známý jako spoluzakladatel sociálnědemokratické strany. Na přelomu století se vyučil Zápotocký kameníkem a mimo jiné pracoval při dostavbě pražského chrámu sv. Víta.

16 Fotografie

17 Antonín Novotný ( ) Antonín Novotný (10. prosince 1904 – 28. ledna 1975) byl prezidentem Československa v letech 1957 až A. Novotný pocházel z chudé rodiny, vyučil se strojním zámečníkem, poté pracoval jako dělník. Roku 1921 vstoupil do KSČ, kde prošel celou řadou funkcí (v pražské organizaci), v letech 1937–1938 působil jako tajemník KV KSČ v Hodoníně. Po zákazu komunistické strany (1938) pracoval jako dělník ve vysočanské Včele.

18 Ostatní Dne 19. listopadu 1957 se stal prezidentem Československa, v době jeho vlády došlo k jakémusi uvolnění a k částečné rehabilitaci některých nespravedlivě odsouzených v 50. letech.

19 Fotografie

20 Ludvík Svoboda (1895-1979) Mládí
Ludvík Svoboda se narodil 25. listopadu 1895 v malé vesničce Hroznatíně na Českomoravské vysočině v selské rodině, která zde několik pokolení hospodařila. Hospodářství patřilo sice k velkým, ale bylo v kraji, jehož půda oplývala kamením a kde museli zemědělci tvrdě bojovat, aby vydala nějakou úrodu.

21 1.Světová válka-Legie Vypuknutí první světové války a povolání obou bratří do rakouské armády tyto záměry zhatilo. Ludvík Svoboda byl poslán na ruskou frontu, kde již téhož roku přešel do zajetí.

22 Fotografie

23 Gustav Husák ( ) Gustáv Husák se narodil 10.ledna 1913 v Bratislavě. Už za studentských let se aktivně zapojoval do veřejného dění a jeho projev k výročí 28.října či k narozeninám T.G.Masaryka mu vynesly uznání ředitelství školy.

24 Uvězněn Po komunistickém převratu v roce 1948 byl Husák zpočátku politicky úspěšný, ale roku 1950 byl s V. Clementisem, L. Novomeským a mnoha dalšími obviněn z tzv. buržoazního nacionalismu. V únoru 1951 byl zatčen a v dubnu 1954 byl pak ve vykonstruovaném procesu s tzv. buržoazními nacionalisty odsouzen na doživotí.

25 Fotografie

26 Václav Havel (1936) Václav Havel se narodil v Praze ve známé pražské podnikatelsko-intelektuálské rodině. Jeho dědeček postavil pražský Palác Lucerna, jeho strýc založil Filmové studio Barrandov. Byl členem Junáka v letech Po komunistickém puči v roce 1948 nebylo umožněno Václavu Havlovi po ukončení základní školy dále řádně studovat. Proto nastoupil v roce 1951 do učebního oboru jako chemický laborant a večerně studoval gymnázium. Z kádrových důvodů nebyl přijat na žádnou vysokou školu humanitního zaměření, a proto krátce studoval na ekonomické fakultě Českého vysokého učení technického.

27 Prezident V listopadu 1989 se stal vedoucím představitelem Sametové revoluce a 29. prosince 1989 byl komunistickým Federálním shromážděním zvolen po 40 letech prvním československým nekomunistickým prezidentem.

28 Fotografie

29 Václav KLAUS (1941) V letech 1958–1963 studoval Václav Klaus zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Při studiu se seznámil se svou pozdější manželkou Livií. Po úspěšném absolvování studia dostal tzv. umístěnku do podniku zahraničního obchodu a nastoupil na základní vojenskou službu, ovšem do Dukly Prahy jako ligový basketbalista, takže běžnou vojenskou službou projít nemusel. V té době se také přihlásil do konkursu na místo v Ekonomickém ústavu ČSAV a místo získal. V ústavu se setkal se zahraniční literaturou a absolvoval i dvě studijní stáže, v Itálii (1966) a v corrnell University v USA (1969). V roce 1968 získal titul kandidát ekonomických věd.

30 Rodinný život Václav Klaus je ženatý, s manželkou Livií má dva syny, Václava (* 1969) a Jana (* 1974). V mládí hrál basketbal, dodnes lyžuje a hraje tenis. V létě 2002 zveřejnil deník Blesk fotografie Václava Klause s mladou blondýnkou, Klárou Lohniskou, milostná aféra však Klausův manželský život dlouhodobě neovlivnilav březnu 2008 se v médiích objevila jména dalších dvou dalších letušek, se kterými měl Klaus údajně poměr.2. června 2008 podstoupil na Ortopedické klinice FN Bulovka a 1. LF UK operaci náhrady kýčelního kloubu, kdy mu byl voperován nacementový model, který se běžně používá u mladších sportovně založených pacientů. Lékařský tým vedl přednosta kliniky prof. MUDr. Pavel Dungl, DrSc.

31 Fotografie


Stáhnout ppt "České republiky a Československé"

Podobné prezentace


Reklamy Google