Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vlajky střední Evropy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vlajky střední Evropy."— Transkript prezentace:

1 Vlajky střední Evropy

2 ČESKÁ REPUBLIKA Hlavním městem je Praha. Rozkládá se na rozloze km2. Úředním jazykem je čeština. Nejdelší řekou je Vltava a největší horou je svými m je Sněžka.

3 SLOVENSKÁ REPUBLIKA Hlavním městem je Bratislava. Rozkládá se na rozloze km2. Úředním jazykem je slovenština. Nejdelší řekou je Váh a největší horou je svými m je Gerlachovský štít.

4 NĚMECKÁ REPUBLIKA Hlavním městem je Berlin. Rozkládá se na rozloze km2. Úředním jazykem je němčina. Nejdelší řekou je Rhein a největší horou je svými m je Zugspitze.

5 POLSKÁ REPUBLIKA Hlavním městem je Warszawa. Rozkládá se na rozloze km2. Úředním jazykem je polština. Nejdelší řekou je Wisla a největší horou je svými m je Rysy.

6 RAKOUSKÁ REPUBLIKA Hlavním městem je Wien. Rozkládá se na rozloze km2. Úředním jazykem je němčina. Nejdelší řekou je Donau a největší horou je svými m je Grossglockner.

7 MAĎARSKÁ REPUBLIKA Hlavním městem je Budapešť. Rozkládá se na rozloze km2. Úředním jazykem je maďarština. Nejdelší řekou je Tisza a největší horou je svými m je Kékez.

8 BULHARSKÁ REPUBLIKA Hlavním městem je Sofia. Rozkládá se na rozloze km2. Úředním jazykem je bulharština. Nejdelší řekou je Marica a největší horou je svými m je Musala.

9 RUMUNSKÁ REPUBLIKA Hlavním městem je Bukuresti. Rozkládá se na rozloze km2. Úředním jazykem je rumunština. Nejdelší řekou je Dunarea a největší horou je svými m je Moldoveanu.

10 ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE
Hlavním městem je Zürich. Rozkládá se na rozloze km2. Úředním jazykem je němčina, francouština a italština. Nejdelší řekou je Rhein a největší horou je svými m je Dufourspitze.

11 CHORVATSKÁ REPUBLIKA Hlavním městem je Zagreb. Rozkládá se na rozloze km2. Úředním jazykem je srbochorvatština. Nejdelší řekou je Sáva a největší horou je svými m je Troglav.

12 Testík: Jak se jmenuje hlavní město Polska?
Který stát má největší rozlohu? Které státy mají v barvě vlajky jen dvě barvy? Který stát má nejvyšší horu Dufourspitze? Které státy mají více, jak jeden úřední jazyk? Který stát má nejdelší název? Který stát má nejdelší řeku Maricu? Fajn!! Správné odpovědi si najdi v textu a zkontroluj si je v zašifrovaném písmu na konci prezentace…

13

14 Správné odpovědi 1. Warszawa km2 Německo 3. Polsko, Rakousko a Švýcarsko 4. Švýcarská konfederace 5. Švýcarská konfederace 6. Švýcarská konfederace 7. Marica – bulharská řeka


Stáhnout ppt "Vlajky střední Evropy."

Podobné prezentace


Reklamy Google