Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Textový editor. Po spuštění aplikace textového editoru Pages se zobrazí okno Template Chooser, které nám nabízí k práci mnoho přednastavených šablon.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Textový editor. Po spuštění aplikace textového editoru Pages se zobrazí okno Template Chooser, které nám nabízí k práci mnoho přednastavených šablon."— Transkript prezentace:

1 textový editor

2 Po spuštění aplikace textového editoru Pages se zobrazí okno Template Chooser, které nám nabízí k práci mnoho přednastavených šablon. Šablony obsahují předem vytvořené stránky, které uživateli usnadní práci při zpracování dokumentu. Šablon je v nabídce stoosmdesátdva a další lze stáhnout z internetu.

3 Po správném výběru šablony se program přepne do prostředí aplikace Pagess, která je uspořádána ve stejném stylu jako ostatní aplikace iWork. Menu bar Toolbar Format bar Rulers Tracking bar Page view

4 Práce s textem na stránce je velmi snadná. Stačí napsat námi požadovaný text a poté ho pomocí několika kliknutí nastavit tak, že bude dokonale odpovídat našim představám. Text velice snadno odsadíme pomocí modrých trojúhelníčků nacházejících se na pravítku. Stačí označit určitý text do bloku a kliknout na danou značku odsazení zprava či leva a posunout ji na odpovídající hodnotu.

5 Další funkcí v práci s textem je použití tabulátorů pro zarovnání textu na určitou pozici. To se provádí pomocí tabulátorů, které se vkládají kliknutím myši na pravítko. Zobrazují se v podobě různých modrých bodů. Pages nabízí čtyři různé typy tabulátorů pro zarovnání: Left Tab – zarovnává text od tabulátoru doprava Center Tab – zarovnává text na střed tabulátoru Right Tab – zarovnává text od tabulátoru doleva Decimal Tab – zarovnává desetinné čísla dle desetinné čárky

6 Záhlaví i zápatí je oddělená část dokumentu, která je umístěná v horní a dolní oblasti stránky. Obě části jsou odděleny od ostatního textu v dokumentu a slouží k vkládání textu nebo symbolů. Funkce obou částí je umístit text v dané oblasti na každou stránku našeho dokumentu. Text v záhlaví či zápatí lze formátovat jako běžný text. Do záhlavé většinou vkládáme názvy kapitol do zápatí čísla stránek.

7 Vkládání snímků se provádí buď přetažením obrázku z jiné aplikace, nebo vložením přes pravé tlačítko myši a položku Paste. Po vložení se objekt ohraničí osmi body, stejně jako u textového rámečku a změní se nabídka lišty Formatr Bar.

8 Tisk dokumentů v apliokaci Pages nemá v základním okně aplikace svou ikonu, ale tisk patří mezi standardní funkce v systémech Apple, a proto se i zde využívá klávesová zkratka cmd+p, nebo v liště Menu Bar volba File a podpoložka Print…

9 Vytvořte na základě získaných vědomostí jídelní lístek podle předlohy. Jídelní lístek Polévky 50g Hovězí s nudlemi…………………………………. 40 Kč 100g Čočková ….……………………………..……… 40 Kč 50g Rajská ……………………………………………. 40 Kč Předkrmy 100g Segedínský guláš s chlebem……………………… 50 Kč 120g Fazolový guláš, chleba…………………………… 50 Kč 100g Vařeny vejce, chleba……………………………… 60 Kč 150g Topinka ………….………………………………. 70 Kč Speciality 200g Svíčková po Znojemsku………………………….. 180 Kč 300g Smažený sýr…………………………………….… 100 Kč 300g Srnčí gulášek s knedlíkem………….……………… 200 Kč 350g Vepřo, knedlo, zelo……………..………………..... 150 Kč 350g Pečený pstruh s bramborem………………………... 150 Kč 350g Vepřový řízek, hranolky………………………....... 150 Kč Dobrou chuť přeje majitel restaurace U Dubu a personál.


Stáhnout ppt "Textový editor. Po spuštění aplikace textového editoru Pages se zobrazí okno Template Chooser, které nám nabízí k práci mnoho přednastavených šablon."

Podobné prezentace


Reklamy Google