Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hudba: Vangelis - Conquest Of Paradise (Dobytí ráje)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hudba: Vangelis - Conquest Of Paradise (Dobytí ráje)"— Transkript prezentace:

1

2 Hudba: Vangelis - Conquest Of Paradise (Dobytí ráje)

3

4

5 Média nás zásobují do posledního detailu o nepokojích v Egyptě a Libyi. Mlčí však o příkladné ukázce občanské revoluce, která již po více než dva roky probíhá na Islandu, kde občané mírovým, zároveň však nesmlouvavým způsobem donutili odstoupit vládu a díky permanentním shromážděním i přepsat ústavu.

6 Cenzura revoluce na Islandu je nejlepším důkazem existence kontroly informací, jež mohou být nebezpečné pro politickou elitu. Na Islandu občané donutili k odstoupení celou vládu, hlavní banky byly znárodněny a bylo rozhodnuto, že lidé nezaplatí dluhy, které banky kvůli své vlastní špatné finanční politice vytvořily vůči Velké Británii a Nizozemsku. V nové ústavě, na jejímž znění se podílí lidové shromáždění, budou mít místo politiků hlavní slovo občané. Island je v současnosti nejlepším příkladem mírové a důstojné reakce veřejnosti proti této neschopné moci pozbývající mravnosti, která zneuctila demokracii a dovedla celý svět ke krizi. Islandský model představuje vlnu občanského odporu, jež v politicích vzbuzuje obavy, protože má potenciál být následována a rozšířit se do celé „Evropy politiků“, z níž byli její obyvatelé vyloučení.

7

8 Vláda byla donucena zahájit vyšetřování, které má objasnit právní odpovědnost za krizi. Začíná zatýkání několika bankéřů a vrcholných manažerů. Na příkaz Interpolu všichni obvinění bankéři opouštějí zemi. Je zvoleno ústavodárné shromáždění, které na základě zkušeností z krize připraví novou ústavu. Ta nahradí současnou, která je de facto kopií ústavy dánské. K tomuto účelu se pořádá všelidové referendum. Do ústavodárného shromáždění je

9 Toto je stručná historie islandské revoluce: odstoupení celé vlády, znárodnění největší banky, obecné referendum, v němž lidé hlasují o závažných ekonomických rozhodnutích, uvěznění lidí odpovědných za krizi a přepsání ústavy přímo občany. To, co se stalo na Islandu, vyhodnotili politici, jako je Merkelová, Sarkozy, Cameron, Zapatero, Berlusconi a další, jako nebezpečný precedens, který má být zamlčen. Co kdyby něco podobného napadlo obyvatele i dalších evropských zemí a oni ztratili svou nemravnou a nedemokratickou, zato výdělečnou nadvládu nad občany?! Bojkot informací o Islandu svědomitě dodržovaly tisíce novinářů napříč všemi médii, z nichž většina je „koupena“ politickou mocí. Ta jim za mlčení a podporu zcela v rozporu s demokratickými principy poskytuje výhody, úlevy a inzerci.

10 Islanďané se vzepřeli systému a zbytku světa udělili lekci z demokracie. Jenže dříve či později se o jejich úspěchu dozví a vezmou si z něj příklad i další; navzdory cenzuře politických kast, jež jsou za krizi a nespokojenost občanů zodpovědné. (Překlad Rudolf Černý, revize David Kasl.)

11 poradního sboru, který parlamentu předloží svá doporučení na změnu ústavy k lepšímu. V květnu bylo oficiálně doručeno obvinění islandskému expremiérovi Geiru Haardemu. Důvodem jsou vážná pochybení při výkonu jeho funkce, která vyvrcholila bankovním kolapsem v roce 2008. V obvinění, o němž rozhodl parlament, se tvrdí, že Haarde mohl kolapsu zabránit, avšak nic pro jeho odvrácení neučinil. Za to mu hrozí maximální možný trest v délce dvou let za mřížemi.

12 V úterý 7. června 2011 byl Haardeho případ předán zvláštnímu tribunálu určenému k souzení vládních úředníků. Landsdómur zasedá vůbec poprvé od svého založení v roce 1905. Haarde veškerá obvinění popírá. „Jsou absurdní, obzvlášť vezmeme-li v úvahu, že veškerá rozhodnutí mé vlády, jež předcházela bankovnímu kolapsu, byla shledána správnými,“ prohlásil na tiskové konferenci expremiér. Nakolik se vývoj občanské revoluce na Islandu stal rozbuškou současných protestů ve Španělsku i dalších evropských zemích, je otázkou. Stejně jako scénář dalšího možného vývoje. Island je přeci jen v rámci Evropy specifickou zemí. Má vůbec nejstarší parlamentní tradici - jeho politické a zákonodárné shromáždění Althing si Vikingové vytvořili již v 10. století. A například křesťanství země přijala až po jeho kladném rozhodnutí.

13 Naděje umírá poslední.Naděje umírá poslední. emeritni samec|08.06.2011 - 09:47 Lidé musí klesnout až na dno aby si uvědomili nevyhnutelné - že pokud se o sebe nepostarají nikdo to za ně neudělá.U nás na dně ještě nejsme a proto budeme ještě dlouho tunelováni. Zatím je každý chytrý nadává na poměry a myslí podle toho co si přečte v novinách. Zatím jsme naší „řízenou demokracií“ řízeni ve prospěch řídících. Na Islandu došlo ke státnímu bankrotu a to způsobilo že se rodí něco jako občanská společnost. Toto se podařilo v Evropě úspěšně ututlat. Naši tzv „úspěšní“ si toto uvědomují a tak zvanými reformami se snaží takovému vývoji předejít. Francouzi dokonce zakázali citovat facebook v novinách. To je ten nejvyšší stupeň „demokracie“.Strach zřejmě obchází mocné. Míti pod palcem noviny a TV přestává stačit. U nás se budou dále vyrábět aféry na pokračování

14 k pobavení lidu v domění že nebude lid nakažen nečistými myšlenkami na revoluci. Bez zásadní změny ústavy se poměry nezmění. Politici ústavu nezmění to by museli být na hlavu padlí. Bez revoluce z dola to nepůjde. Politické strany vytunelovali politiku a těch kdo jim jejich ideály ještě baští je mi líto. Jedině přímá demokracie s přímo volenými politiky kteří budou osobně svým voličům odpovědni a jimi kdykoliv odvolatelní může něco změnit. Technicky to není nemožné a může to být i funkční. Jediný problém je že lidé nemají vůli něco takového uskutečnit protože chybí občanská společnost ochutná komunikovat. Snad až ten bankrot něco nastartuje.

15 Jsme schopni udělat každý z nás, něco pro to, aby došlo ke změně na naší politické scéně? Anebo budeme na vše stále nadávat jako doposud a čekat, že to vše za nás někdo vyřeší? Ne - nevyřeší to za nás nikdo a je jenom na každém z nás, jestli se situace změní k lepším. Změna volebního systému, by měl být úkol č. 1. Nevolit politické strany jako doposud, ale lidi. To by měl být asi začátek, od kterého by jsme se měli odpíchnout.Důležité je i to, že se situace nezmění a nevyřeší přes noc, ale že se jedná o běh na dlouhou trať a to hodně dlouhou. To že si každý den ráno kopíme poslední číslo Blesku, tím nic nevyřešíme. Každý z nás máme možnost situaci změnit, ale musíme chtít pro to něco dělat, pro blaho ne jenom naší generace, ale i našich potomků. Dále již pouze obrázky z Islandu - pokračuj kolečkem myši Klik do plochy: Zdroj informacíKlik do plochy: Zdroj dalších informací

16 Havárie nás nepotkávají pouze na politické scéně

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49


Stáhnout ppt "Hudba: Vangelis - Conquest Of Paradise (Dobytí ráje)"

Podobné prezentace


Reklamy Google