Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/ICT08

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/ICT08"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/ICT08
Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Krevní tlak Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/ICT08 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit pro komerční účely

2 Identifikátor materiálu: EU OPVK ICT2-1/ICT08
Škola Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Máme šanci číst, zkoumat a tvořit Anotace Žáci si upevní a prohloubí znalosti při samostatné práci Autor Mgr. Milan Hampl Název Krevní tlak Očekávaný výstup Procvičení a prohloubení znalostí s využitím digitální technologie, Vzdělávací oblast - obor Volitelné předměty - Informatika Klíčová slova Exotermická reakce, endotermická reakce Druh učebního materiálu Prezentace Druhy interaktivity Měření fyzikálních veličin s pomocí počítače, motivace, procvičení a ověření znalostí využití počítače v technické praxi. Cílová skupina Žáci Stupeň a typ vzdělávání Základní škola II. stupeň Typická věková skupina 8. a 9. ročník ZŠ Datum / období vzniku VM Leden 2012

3 Ovládání Doplnění učiva, zajímavosti - externí odkaz (nutné aktivní připojení) Pro zobrazení průběhu měření je nutný nainstalovaný Adobe Flash Player Možno nainstalovat zde: Verze 1.3 V tomto typu prezentace jsou odkazy na externí internetové stránky, odkazy je nutno občas aktualizovat. Proto se stejné prezentace mohou vyskytovat v různých verzích. Kompletní dynamický záznam měření je součástí prezentace. Toto řešení není zrovna obvykle, ale v tomto případě má informační i metodický význam. Pokud by záznam měření nefungoval korektně (problém s flashplayer) jsou přiloženy i statické záznamy měření.

4 Obsah Metodické poznámky Teorie Senzor Postup Ukázky naměřených grafů
Záznam měření

5 Metodické poznámky Cílem této práce je umožnit žákům seznámení se značně opomíjeným využití výpočetní techniky v technické praxi. Žáci většinou dobře znají využití počítačů pro komunikaci, hry, zpracování textových a grafických souborů. Chápou vytváření webových stránek, vyhledávání informací i používání komunitních sítí. Opomíjená však často zůstává velká oblast využití počítačů pro měření fyzikálních a technických veličin i řízení procesů. Zde se žáci mohou prakticky nezmámit s tímto aspektem využití počítačů. Dalším vedlejším efektem je posílení mezipředmětových vztahu mezi informatikou, fyzikou, matematikou a pracovními činnostmi. Přírodovědnému a technickému vzdělání se v poslední době začíná znovu věnovat větší pozornost. Žáci jsou vedeni k samostatné práci, řešení problémů a skupinové práci. Učitel zde zastává funkcí vedoucího experimentu a dbá na bezpečnost žáků i správné použití měřící techniky. Podle interaktivního návodu žáci většinou zvládnou získat požadované výsledky samostatně (případně ve skupině) jen s minimální pomocí učitele. Připojení senzorů někdy vyžaduje radu učitele, měřící software žáci zvládají většinou dobře, ovládání je intuitivní a standardní.

6 Trocha teorie na úvod Krevní tlak je tlak kapaliny, který působí na cévní stěny i na srdce. Obvykle měříme systolický (řečeno první, nebo horní) tlak. Je tlak při stažení srdce a vypuzení okysličené krve do krevního řečiště. Diastolický (řečeno druhý, nebo dolní – spodní) je tlak při plnění srdce odkysličenou krví. Porovnáme – li srdce s pumpou pak systolický tlak je tlak výtlačný a diastolický tlak je tlak plnící. Tlak Systolický tlak Diastolický tlak Optimální < 120 < 80 Normální 80-84 Vysoký normální 85-89 Hypertenze 1. stupně 90-99 Hypertenze 2. stupně Hypertenze 3. stupně ≥ 180 ≥ 110 Další informace o krevním tlaku. Krevní tlak ovlivňuje věk, pohlaví, zdravotní stav, tělesné a psychické zatížení, emoce, denní doba, chemické látky v prostředí i potravě.

7 Senzor tlaku krve Senzor měří standardním způsobem systolický tlak, diastolický tlak a srdeční tep. Manžeta má dostačený rozsah a dá se snadno nastavit. Ruční balónková pumpa je dostatečnou alternativou k motorové pumpě, která je dnes již běžná. Měřící software zaznamenává tlak přesně a graficky přehledně.

8 Připojení čidla Senzor připojíme k počítači pomoci rozhraní Go!Link
Rozhraní Go!Link umožňuje připojit analogové senzory k počítači přes USB rozhraní.

9 Postup měření Měření krevního tlaku je poměrně jednoduché. Po připojení senzoru k počítači nasadíme na levou ruku manžetu. Manžeta je opatřena suchým zipem a lze ji přibližně nastavit předem. Osvědčilo se nechat manžetu mírně volnější a navleknout ji na ruku. Utažení manžety přímo na ruce se u tohoto typu neosvědčilo. Tento postup neovlivňuje výsledky měření (podle našich poznatků). Pak hadičku od manžety připojíme k senzoru (mírně otočíme ve směru hodinových ručiček, pozor otáčíme senzorem ne hadičkou). Natlakujeme balonkem manžetu přibližně na 160 mm Hg. Zaznamenání tlaku měřícím software je bezproblémové. Pokud budeme měření opakovat (například po zátěži) je nutné první měření uchovat. Další možností je porovnávat krevní tlak několika osob. Zvláště je vděčné porovnání krevního tlaku chlapců a dívek, kde většinou naměříme značné rozdíly, zvláště ve věkové skupině starších žáků základní školy.

10

11


Stáhnout ppt "Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/ICT08"

Podobné prezentace


Reklamy Google