Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Substituční deriváty karboxylových kyselin
2
Co jsou funkční deriváty karboxylových kyselin?
Látky odvozené od karboxylových kyselin Vznikají náhradou atomu vodíku v uhlovodíkovém zbytku jiným atomem nebo skupinou atomů Halogenkyseliny, hydroxykyseliny, ketokyseliny, aminokyseliny K vyznačení polohy substituce se využívají písmena řecké abecedy
3
Halogenkyseliny Vznik – náhradou atomu vodíku atomem halogenu
Názvosloví: určení polohy substituentu + název halogenu + název kyseliny př. 1 – chlorethanová kyselina α – chlorethanová kyselina
4
Procvičování názvů Zakresli vzorec následujících halogenkyselin
2-brompropanová kyselina 2-brom-1-chlorbutanová kyselina Zapiš název následujících halogenkyselin
5
Příprava halogenkyselin
Halogenace karboxylových kyselin Často nutné využití katalyzátoru či zvýšené teploty Př. Chlorace kyseliny octové CH3-COOH → ClCH2-COOH ClCH2-COOH → Cl2CH-COOH Cl2CH-COOH → Cl3C-COOH Cl2 -HCl Cl2 -HCl Cl2 -HCl
6
Vlastnosti a význam halogenkyselin
- dobře rozpustné ve vodě a polárních organických rozpouštědlech - silnější kyseliny, než kyseliny původní - toxické látky s leptavými účinky Význam: - výchozí látky při syntéze jiných substitučních derivátů
7
Hydroxykyseliny Vznik: náhrada atomu vodíku hydroxylovou skupinou – OH
Názvosloví: určení polohy substituentu + předpona hydroxy + název kyseliny př. 2-hydroxyethanová kyselina
8
Procvičování názvů Zakresli vzorce následujících hydroxykyselin
3-hydroxypropanová kyselina 2,3-dihydroxybutanová kyselina Zapiš názvy následujících hydroxykyselin
9
Hydroxykyseliny a optická izomerie
Optické izomery = molekuly stejného chemického složení, které nejsou ztotožnitelné se svými zrcadlovými obrazy = optické antipody = enantiomery - látky, které jsou schopné otáčet rovinu polarizovaného světla buď doprava či doleva
10
Vlastnosti, význam Kyselina citrónová (E330)
- vznik kysáním odpadní směsi z cukrovarů (melasy) - využití: potravinářství, domácnost : konzervační prostředek Kyselina mléčná (E270) - vznik mléčným kvašením ze sacharidů - vznik – v mléce, při kysání zelí, silážování píce, při svalové práci („píchání v boku“)
11
Vlastnosti, význam Kyselina salicylová
- výchozí látka pro přípravu kyseliny acetylsalicylové Kyselina acetylsalicylová - součást aspirinu, acylpirinu - analgetikum, antipyretikum, i antirevmatické účinky, snižuje krevní srážlivost
12
Aminokyseliny Vznik: náhrada atomu vodíku aminoskupinou – NH2
Užití zejména triviálního názvosloví Vznikají z nich peptidy a proteiny Př. valin
13
Systematické nazvosloví
určení polohy substituentu + předpona amino + název kyseliny př. 2-aminoethanová kyselina Úkol: zakresli vzorcem: 3-aminopropanová kyselina zapiš název:
14
Vlastnosti aminokyselin
Souvisí se strukturou Většinou: bílé krystalické látky : rozpustné ve vodě Molekuly aminokyselin mají dvě centra aminoskupina: zásaditý charakter karboxylová skupina: kyselý charakter → reagují s kyselinami i se zásadami za vzniku solí
15
Vznik solí aminokyselin
16
Peptidová vazba Molekuly aminokyselin mohou vzájemně reagovat
Aminoskupina jedné AK reaguje s karboxylovou skupinou druhé AK za odštěpení vody Vznik seskupení atomů –CO-NH- = PEPTIDOVÁ VAZBA Při reakci dvou AK – vznik dipeptidu Při reakci více AK: užití násobných předpon
17
Vznik petidové vazby
18
Využití aminokyselin Potravinářství:
Aspartam – umělé sladidlo do nealkoholických nápojů a mléčných výrobků - hlavním sladidlem diabetiků Glutasol – dochucovací prostředek Medicína Framykoin – peptidové antibiotikum bacitracin Estery kys. 4-aminobenzoové – lokální anenstetika (benzokain, prokain)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.