Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor materiálu: Mgr. Tereza Kufová Datum vytvoření: říjen 2012

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor materiálu: Mgr. Tereza Kufová Datum vytvoření: říjen 2012"— Transkript prezentace:

1 Autor materiálu: Mgr. Tereza Kufová Datum vytvoření: říjen 2012
VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf Autor materiálu: Mgr. Tereza Kufová Datum vytvoření: říjen 2012 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: ,4. Téma: British food and cuisine (Briská kuchyně a jídlo) Druh materiálu: prezentace, pracovní list Klíčová slova: food, cuisine, breakfast, dish, meal Anotace: Seznámení studentů s hlavními fakty o britské kuchyni a tradičním jídle pomocí prezentace učitele, úkolů pro studenty, práce s internetem, zapojení receptivních a produktivních dovedností. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/

2 VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf Metodický list Studenti se seznámí s nejrozšířenějšími mýty týkajícími se britské kuchyně. Výklad učitele. Diskuze. (5min.) 2. Studenti si procvičí základní pojmy týkající se jídla. Snaží se sami uhádnout správný význam, pak kontrolují správnost na základě uvedených definic. (5 min.) 3. Studenti se seznámí s tradičním britským jídlem (Sunday Roast). Výklad učitele. (3 min.) 4. Studenti se seznámí s dalším typickým jídlem – „Pie“, jeho různými druhy a variacemi. Výklad učitele.(4 min.) 5. Studenti se seznámí s tradičním jídlem „fast food“ – Fish and Chips. Výklad učitele. (3 min.) 6. Studenti se seznámí s tradičními Britskými nápoji. Výklad učitele. (3 min.) 7. Studenti si pro zpestření přečtou úryvek z knihy o Harrym Potterovi. (2 min.) 8. Pracovní list. Studenti hledají na internetu odpovědi na dané otázky. Odpovědi zapisují do sešitů nebo souboru v předem určené složce. Pokud nestihnou vše v hodině, dokončí za domácí úkol.(Odpovědi na otázky a poznámky pro učitele jsou umístěny na posledním listu prezentace.) (20 min.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/  

3 Stereotypes about British cousine JUST BOILED MEAT AND VEGETABLES
VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf Stereotypes about British cousine „You put everything into one pot and cook for a long time…“ – humorous saying NOT HEALTHY HEAVY PLAIN TASTELESS JUST BOILED MEAT AND VEGETABLES FOOD IS OVERCOOKED TRUE FALSE ? OR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/  

4 meal dish cuisine food course
VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf Do you know the proper meaning of these words? an occasion when people sit down to eat food (breakfast, lunch or dinner) b) the food that is eaten at a meal meal a) container for cooking or serving food b) food prepared in a particular way as part of a meal (a vegetarian dish / fish dish) dish cuisine a style of cooking (British cuisine) food things that people or animals eat any of the separate parts of a meal (a four-course dinner, the main course) course Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/  

5 Traditional British dish
VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf Traditional British dish Each country within the United Kingdom has its own specialities. Traditional examples of English cuisine include the Sunday roast; featuring a roasted joint, usually beef, lamb or chicken, served with assorted boiled vegetables, Yorkshire pudding and gravy. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/  

6 Other traditional dishes - Pies
VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf Other traditional dishes - Pies a baked dish which is usually made of a pastry dough containing a filling of various sweet or savoury ingredients Cornish pasty Apple pie Other typical pies: Kidney pie Shepherd´s pie Cottage pie Chicken pie etc. Meat pie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/

7 Traditional fast food dish (take-away food)
VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf Traditional fast food dish (take-away food) Fish (cod, haddock, plaice) deep fried in flour batter with chips dressed in malt vinegar. Fish and chips are not normally home cooked but bought at a fish and chip shop ("chippie" ) to eat on premises or as a "take away„. Fish and Chips - Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/  

8 Traditional drinks Tea with milk Cider usually served with biscuits
VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf Traditional drinks Tea with milk Cider usually served with biscuits fermented alcoholic drink made from fruit juice, most commonly apple juice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/  

9 British cuisine in literature
VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf British cuisine in literature "Harry’s mouth fell open. The dishes in front of him were now piled with food. He had never seen so many things he liked to eat on one table: roast beef, roast chicken, pork chops and lamb chops, Yorkshire pudding, peas, carrots, gravy, ketchup and, for some strange reason, mint humbugs." Harry Potter and the Philosopher’s Stone, J. K. Rowling Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/  

10 Use the internet and find out:
VY_32_Inovace_1.1.AJ3,4.18/Kf VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf Use the internet and find out: -What ingredients do you need to make Yorkshire Pudding? 2) -What is the traditional dish in a) Scotland? b) Ireland? (write a short description) 3) -more information about these traditional dishes:Shepherd´s Pie, Lancashire Hotpot, Bubble and Squeek, Toad-in-the-Hole. What do they consist of? 4) –What is Cumberland sausage famous for? 5) –What does the word „bangers“ in a typical British dish – Bangers and Mash stand for? 6) –What part of England is Cornish pasty typical for? 7)- How much tea does an Enlishman on average consume per year? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/  

11 Answers and Teacher´s Notes:
VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf Answers and Teacher´s Notes: 1. Yorkshire pudding, made from flour, eggs and milk, is a sort of batter baked in the oven and usually moistened with gravy. This dish is not usually eaten as a dessert like other puddings but instead as part of the main course or at a starter. The traditional way to eat a Yorkshire pudding is to have a large, flat one filled with gravy and vegetables as a starter of the meal. Then when the meal is over, any unused puddings should be served with jam or ice-cream as a dessert. 2. Open answers. In Scotland e.g. Haggis (national dish), Arbroath Smokie, Rumbledethumps, Clapshot, Collops etc. In Ireland e.g. Corned beef , Ulster fry, Irish stew, Coddle, Champ, Battered sausage, Boxty etc. 3. Shepherds' Pie - made with minced lamb and vegetables topped with mashed potato. Lancashire Hotpot - a casserole of meat and vegetables topped with sliced potatoes. Bubble & Squeak - typically made from cold vegetables that have been left over from a previous meal, often the Sunday roast. The chief ingredients are potato and cabbage, but carrots, peas, brussels sprouts, and other vegetables can be added. The cold chopped vegetables (and cold chopped meat if used) are fried in a pan together with mashed potato until the mixture is well-cooked and brown on the sides. The name is a description of the action and sound made during the cooking process. Toad-in-the-Hole (sausages covered in batter and roasted.) Similar to Yorkshire Pudding but with sausages placed in the batter before cooking. 4. Cumberland sausage - this famous pork sausage is usually presented coiled up like a long rope. 5. Bangers and Mash (mashed potatoes and sausages). Bangers are sausages in England. (The reason sausages were nicknamed bangers is that during wartime rationing they were so filled with water they often exploded when they were fried.) 6. Cornish Pasty - is a baked pastry associated in particular with Cornwall. 7. The British are the second largest per capita tea consumers in the world, with each person consuming on average 2.1 kg per year. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/

12 Obrázky: Zdroje: VY_32_INOVACE_1.2.AJ3,4.18/Kf CZ.1.07/1.5.00/34.0501
Zdroje: HORNBY, Albert Sydney. Oxford advanced learner's dictionary of current English. 8th ed. Oxford: Oxford University Press, 2010, xii, 1796 s., [142] s. příl. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Kufová CZ.1.07/1.5.00/  


Stáhnout ppt "Autor materiálu: Mgr. Tereza Kufová Datum vytvoření: říjen 2012"

Podobné prezentace


Reklamy Google