Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
2
Škola: Praktická škola dvouletá
Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 1. Téma: Výživa člověka Učivo: Potraviny rostlinného původu - luštěniny Průřezové téma: Mediální výchova
3
POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU LUŠTĚNINY
Luštěniny jsou jedlá zralá semena bobovitých rostlin. Více se podobají obilovinám než čerstvé zelenině. Obsahují poměrně velké množství bílkovin (asi 25 %) a škrobu. Obsah tuku je nízký, kromě sóji a arašídů, jejichž tuky jsou však zdraví příznivé. Hrášek - lusky Fazolové lusky
4
LUŠTĚNINY JSOU TAKÉ ZDROJEM VLÁKNINY A MINERÁLNÍCH LÁTEK
Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou. Je obsažena nejvíce právě v luštěninách, ale i v ovoci – jablka, banány, sušené švestky, v zelenině – mrkev, brambory, a také v obilovinách – pšeničné otruby. Luštěniny obsahují také poměrně významné množství minerálních látek, především vápníku, železa, hořčíku, draslíku, a některých vitaminů (vitaminy skupiny B). Obr. 21 Vláknina je i v ovoci Obr. 20
5
MEZI LUŠTĚNINY PATŘÍ: 1. LUŠTĚNINY S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU
Bob obecný bob má význam především jako rostlina s vysokým obsahem bílkovin, semeno má využití i jako jadrné krmivo, dříve se přidávalo i do mouky obsahuje škrob a fosfor Cizrna beraní pochází z Indie ke konzumaci se používají jak celé lusky, tak i semena, či mladé výhonky je vhodná i jako pícnina , tj. krmivo pro zvířata pěstuje a konzumuje se především v oblasti Středozemí, Blízkého a Dálného východu až po Indii, také v Africe, Americe… Obr. 1 Obr. 2
6
Čočka jedlá Hrách setý Je to u nás velmi oblíbená luštěnina, která se pěstuje hlavně kvůli chutným plodům Obsahuje vitamíny (hlavně skupiny B), také minerální látky, zvláště fosfor, draslík a vápník Prodává se jak čerstvý, tak sterilovaný, zamražený nebo sušený Je původem z Asie Semena čočky obsahují škrob, vlákninu, tuk a minerální látky Čočka je vhodná pro teplou i studenou kuchyni, před úpravou se namáčí do vody na několik hodin Konzervace čočky – sterilace, sušení Obr. 3 čočka Obr. 4
7
Fazol a fazolové lusky Jsou nejdéle pěstovanou a také konzumovanou luštěninou, pěstovali ji v Peru již asi 8000 let př. n. l Syrové luštěniny obsahují mnohem více dusíkatých látek než obiloviny. Tyto látky se ale varem ničí, a proto je nutné luštěniny namáčet a dobře tepelně zpracovat. Luštěniny obsahují také velké množství vlákniny, proto je konzumujeme co nejčastěji, a to buď jako teplé pokrmy, nebo třeba jako studené saláty Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7
8
2. LUŠTĚNINY s vysokým obsahem tuku Podzemnice olejná
V jižní Americe byla pěstovaná už před 3500 lety Často se pěstuje pro semena, která známe jako arašídy, buráky, buráčky nebo také burské oříšky Lahodné burské oříšky řadíme k suchým skořápkovým plodům (též skořápkové ovoce) Arašídový olej se rovněž používá jako náhrada oleje olivového, k výrobě stolních pokrmových tuků, tzv. arašídového másla Zdravotní účinky - arašídy obsahují významné množství silného antioxidantu – čistí tělo od škodlivých látek Obr. 9 Obr. 8
9
Sója luštinatá V Asii byla pěstovaná asi 2000 let př. N. L.
Obr. 10 Obr. 11 a 22 Sojové boby jsou velmi zdravé mimo jiné i pro vysoký obsah bílkovin. Ze sóji se připravuje také sojové maso, mléko, sýr /Tofu/ a sojová omáčka. Samotné sojové boby jsou výborné do salátů i do teplé kuchyně.
10
U NÁS NEJOBLÍBENĚJŠÍ LUŠTĚNINY
U nás se nejvíce konzumuje hrách, fazole, čočka a v posledních letech také sója a cizrna. Oblíbená je i lusková zelenina. U nás je k dostání zelený hrášek a zelené fazolky (fazolové lusky). Luštěniny jsou velmi chutné a velmi zdravé, proto by neměly chybět na našem jídelníčku alespoň 1x týdně. Obr. 13 Obr. 12 Obr. 14
11
PŘÍPRAVA LUŠTĚNIN Nejprve z luštěnin vybereme nečistotu a kamínky
Obr. 17 Nejprve z luštěnin vybereme nečistotu a kamínky Důkladně propereme ve studené vodě Namočíme na několik hodin, potom propláchneme Vaříme v osolené vodě nejlépe v tlakovém hrnci Uvařené luštěniny používáme do salátů, polévek a hotových jídel Dobrou chuť! Obr. Č. 15 Obr. č. 16 Obr. č. 15
12
Otázky k učivu Které luštěniny znáš. Jsou luštěniny zdravé
Otázky k učivu Které luštěniny znáš? Jsou luštěniny zdravé? Pokud ano, proč? Které z nich vaříte doma? Kde je nakoupíme a jak je připravujeme? Obr. 17
13
Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Resveratrol
Obrázek č diskuse.nachvojnici.cz Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.