Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY"— Transkript prezentace:

1 KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Třída: KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
nejvýznamnější skupina rostlin tvoří semena, která jsou ukrytá v plodech (na rozdíl od nahosemenných, které je mají volně uložená v šiškách) dělíme je na dvouděložné a jednoděložné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 DVOUDĚLOŽNÉ vs. JEDNODĚLOŽNÉ
ZNAK DVOUDĚLOŽNÉ JEDNODĚLOŽNÉ SEMENÁČEK 2 DĚLOHY 1 DĚLOHA KOŘEN HLAVNÍ KOŘEN BEZ HLAVNÍHO KOŘENE KVĚT 4 NEBO 5ti ČETNÝ 3 ČETNÝ LISTOVÁ ŽILNATINA ZPEŘENÁ SOUBĚŽNÁ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 DVOUDĚLOŽNÉ JEDNO-DĚLOŽNÉ
třída: KRYTOSEMENNÉ DVOUDĚLOŽNÉ PRYSKYŘNÍKOVITÉ MAKOVITÉ BRUKVOVITÉ MIŘÍKOVITÉ RŮŽOVITÉ BOBOVITÉ LILKOVITÉ HLUCHAVKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ JEDNO-DĚLOŽNÉ LILIOVITÉ LIPNICOVITÉ VSTAVAČOVITÉ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 ČELEĎ: PRYSKYŘNÍKOVITÉ
prudce jedovaté byliny KVĚTY: pravidelné pětičetné PLOD: nažka PRYSKYŘNÍK PRUDKÝ jedovatá bylina běžný na vlhkých loukách Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 ČELEĎ: PRYSKYŘNÍKOVITÉ
suché louky: 1) KONIKLEC LUČNÍ zjara v lese: 2) JATERNÍK PODLÉŠKA 3) SASANKA HAJNÍ nejjedovatější rostlina v Česku: 4) OMĚJ VLČÍ MOR 1 2 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 ČELEĎ: MAKOVITÉ byliny s mléčnicemi LISTY: laločnaté
KVĚTY: pravidelné čtyřčetné PLOD: tobolka (makovice) MÁK SETÝ polní plodina výroba opiátů – z nezralých makovic (morfium, heroin) MÁK VLČÍ VLAŠTOVIČNÍK VĚTŠÍ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 ČELEĎ: BRUKVOVITÉ luční a polní byliny KVĚTY: pravidelné čtyřčetné
PLOD: nažka, šešule, tobolka HOŘČICE SETÁ výroba hořčice BRUKEV ZELNÁ odrůdy: ZELÍ, KAPUSTA, ŠPENÁT, BROKOLICE, KEDLUBNA, KVĚTÁK BRUKEV ŘEPKA OLEJKA olej, výroba biopaliv Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 ČELEĎ: MIŘÍKOVITÉ MRKEV SETÁ kořenová zelenina
byliny obsahující silice LISTY: zpeřené KVĚT: drobný pětičetný, květenství okolík PLOD: dvounažka MRKEV SETÁ kořenová zelenina vysoký obsah vitaminu A – zrak, kůže atd. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 ČELEĎ: MIŘÍKOVITÉ kořenová zelenina: 1) MIŘÍK CELER 2) PETŘŽEL KOŘENOVÁ koření: 3) KOPR VONNÝ 4) KMÍN KOŘENNÝ jedovaté: 5) BOLŠEVNÍK VELKOLEPÝ 6) BOLEHLAV PLAMATÝ 4 1 5 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 ČELEĎ: RŮŽOVITÉ byliny, keře, stromy často ovocné dřeviny
KVĚTY: pravidelné pětičetné, často v květenstvích (jeřáb) PLOD: nažka (kontryhel, mochna) souplodí nažek (jahoda) češule (růže) malvice (jabloň) peckovice (meruňka) souplodí peckovic (maliník) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 ČELEĎ: RŮŽOVITÉ byliny: MOCHNA HUSÍ
plazivá trvalka, zpeřené listy, žluté květy JAHODNÍK OBECNÝ keřík, trojčetné listy, bílé květy, souplodí nažek - jahoda keře: OSTRUŽNÍK MALINÍK OSTRUŽNÍK KŘOVITÝ souplodí peckovic Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 ČELEĎ: RŮŽOVITÉ STROMY, plod peckovice: MERUŇKA, BROSKVOŇ TŘEŠEŇ, VIŠEŇ, SLIVOŇ STROMY, plod malvice: HRUŠEŇ, JABLOŇ KDOULOŇ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 ČELEĎ: BOBOVITÉ byliny, keře, stromy na kořenech hlízy s bakteriemi
LISTY: zpeřené, často s úponky KVĚTY: souměrné (člunek, pavéza, křídla) v květenstvích PLOD: lusk luštěniny (lusk) významné plodiny HRÁCH SETÝ FAZOL SETÝ ČOČKA KUCHYŇSKÁ PODZEMNICE OLEJNÁ SÓJA LUŠTINATÁ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 ČELEĎ: BOBOVITÉ byliny: 1) HRACHOR JARNÍ 2) VIKEV PTAČÍ 3) JETEL LUČNÍ (trojlístek) stromy : 4) TRNOVNÍK AKÁT 1 3 4 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 ČELEĎ: HLUCHAVKOVITÉ léčivé byliny, koření, obsahují vonné silice
čtyřhranná lodyha KVĚTY: pyskaté (horní + dolní pysk) PLOD: tvrdka HLUCHAVKA BÍLÁ HLUCHAVKA NACHOVÁ běžné luční a lesní byliny „hluchá“ kopřiva - nepálí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 ČELEĎ: HLUCHAVKOVITÉ léčivé byliny: ŠALVĚJ (1) MÁTA, MEDUŇKA MATEŘÍDOUŠKA LEVANDULE (2) koření: DOBROMYSL, TYMIÁN (3), ROZMARÝNA, BAZALKA 2 3 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 ČELEĎ: LILKOVITÉ 2 1 4 3 jedovaté nebo jedlé byliny KVĚTY: pětičetné
PLOD: bobule ZELENINA: LILEK BRAMBOR, RAJČE (1) BAKLAŽÁN (2), PAPRIKA JEDOVATÉ BYLINY: RULÍK ZLOMOCNÝ (3) LILEK POTMĚCHUŤ DURMAN, TABÁK (4) 2 1 4 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 ČELEĎ: HVĚZDNICOVITÉ okrasné, léčivé byliny také užitkové rostliny
KVĚT: květenství úbor PLOD: nažky, často s chmýrem KOPRETINA BÍLÁ luční bylina nápadné bílé květy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 ČELEĎ: HVĚZDNICOVITÉ SLUNEČNICE ROČNÍ (1) SMETÁNKA LÉKAŘSKÁ (2) SEDMIKRÁSKA CHUDOBKA ŘEBŘÍČEK OBECNÝ (3) HEŘMÁNEK PRAVÝ (4) CHRPA MODRÁ (5) BODLÁK NICÍ (6) CHRYZANTÉMA (7) 1 7 2 3 5 6 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 LISTNATÉ STROMY 1 2 3 4 více čeledí
společným znakem je častá větrosprašnost DUB ZIMNÍ (1) tuhé laločnaté listy, plody žaludy BUK LESNÍ (2) tuhé celokrajné listy s hladkými okraji HABR OBECNÝ (3) tuhé celokrajné listy se zubatými okraji JILM VAZ (4) nepravidelné listy se zubatými okraji 1 2 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 LISTNATÉ STROMY 1 2 3 4 LÍPA SRDČITÁ (1) srdčité listy
český národní strom JÍROVEC MAĎAL (2) „koňský kaštan“, nejedlé kaštany dlanitě složené listy VRBA JÍVA (3) „kočičky“ TOPOL ČERNÝ (4) vysoký strom, větrolamy 1 2 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

23 LISTNATÉ STROMY 1 2 3 4 BŘÍZA BĚLOKORÁ bílá kůra OLŠE LEPKAVÁ
v okolí vod LÍSKA OBECNÁ plod oříšek JAVOR KLEN tmavě zelené laločnaté listy 1 2 3 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

24 DVOUDĚLOŽNÉ JEDNO-DĚLOŽNÉ
třída: KRYTOSEMENNÉ DVOUDĚLOŽNÉ PRYSKYŘNÍKOVITÉ MAKOVITÉ BRUKVOVITÉ MIŘÍKOVITÉ RŮŽOVITÉ BOBOVITÉ LILKOVITÉ HLUCHAVKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ JEDNO-DĚLOŽNÉ LILIOVITÉ LIPNICOVITÉ VSTAVAČOVITÉ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

25 ČELEĎ: LILIOVITÉ 2 4 5 1 3 zásobní orgán cibule většina jedovatých
KVĚTY: 6 okvětních lístků PLOD: bobule, tobolka 2 4 5 LILIE ZLATOHLÁVEK (1) SNĚŽENKA (2), BLEDULE (3) NARCIS (4), ŠAFRÁN TULIPÁN (5) 1 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

26 ČELEĎ: VSTAVAČOVITÉ 1 2 4 3 5 6 orchideje soužití s houbami
vzdušné kořeny, oddenky KVĚT: souměrný veliký PLOD: nažka 1 2 České orchideje: STŘEVÍČNÍK PANTOFLÍČEK (1) VSTAVAČ MÁJOVÝ (2) tropické orchideje: MŮROVEC (3) VANILKA (4) další tropické druhy (5,6) 4 3 5 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

27 ČELEĎ: LIPNICOVITÉ trávy, mají stéblo, KVĚT: květenství klas
PLOD: obilka trávy: LIPNICE ROČNÍ (1) JÍLEK VYTRVALÝ (2) obilniny: PŠENICE (3), ŽITO (4), JEČMEN (5), OVES (6), KUKUŘICE (7) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

28 ZDROJE Obrazový materiál snímek 1 (kosatec): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 3 (tabulka): autor obrázků Jan Kubát Obrazový materiál snímek 5 (pryskyřník): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 6 (koniklec, oměj, sasanka, jaterník): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 7 (mák setý): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových aut orských práv již vypršela. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 7 (mák vlčí, vlaštovičník): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 8 (hořčice, kapusta, kedlubna): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupné jsou na: Obrazový materiál snímek 8 (brokolice): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 8 (řepka): Tento soubor je volné dílo, na přání autora. Je dostupný na: Obrazový materiál snímek 9 (mrkev setá): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 10 (miřík celer): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 10 (kmín): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 10 (petržel): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 10 (kopr): tato fotografie je dostupná pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na: Obrazový materiál snímek 10 (bolševník velkolepý): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

29 ZDROJE Obrazový materiál snímek 11 (růže): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 12 (maliník): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 12 (mochna,): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 12 (jahodník): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 13 (třešeň): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 13 (jabloň): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 13 (kdouloň): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 13 (kvetoucí broskvoň): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 14 (hrách): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 15 (jetel): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 15 (vikev): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 15 (hrachor): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 15 (akát): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 16 (hluchavka): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 17 (levandule): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 17 (šalvěj): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 17 (tymián): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 18 (rajče): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 18 (rulík): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 18 (baklažán): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 18 (tabák): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

30 ZDROJE Obrazový materiál snímek 19 (kopretina): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 20 (heřmánek): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 20 (slunečnice): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 20 (chrpa): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 20 (bodlák): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 20 (smetánka): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 20 (chryzantéma): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 20 (řebříček): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 21 (dub): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 21 (buk): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 21 (habr): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 21 (jilm): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 22 (jilm): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 22 (jírovec): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 22 (vrba): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 22 (topol): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

31 ZDROJE Obrazový materiál snímek 23 (bříza): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 23 (olše): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 23 (javor): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 23 (líska): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 25 (tulipán): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 25 (narcis): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 25 (bledule): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 25 (sněženka): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 25 (lilie): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 26 (střevíčník): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 26 (vstavač): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 26 (můrovec): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 26 (orchidej): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

32 ZDROJE Obrazový materiál snímek 27 (ječmen): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 27 (pšenice): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 27 (žito): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 27 (oves): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 27 (kukuřice): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Obrazový materiál snímek 27 (lipnice): Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. Dostupný je na: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY"

Podobné prezentace


Reklamy Google