Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
2
Potrava je zdrojem energie a stavebního materiálu.
Potraviny produkty s velkou výživovou hodnotou (obsahují živiny) produkty rostlinného a živočišného původu Živiny souhrn všech látek nutných pro život tuky, cukry, bílkoviny, minerální látky, vitamíny
3
Energetické potraviny
vysoký obsah cukrů a tuků Stavební potraviny vysoký obsah bílkovin Ochranné potraviny vitamíny a minerální látky Např. mléko je potravinou energetickou, stavební i ochrannou (je zdrojem bílkovin, tuků, cukrů, minerálních látek i vitaminů).
4
Různé druhy potravin poskytují různá množství energie:
Tuky jsou nejvydatnějším zdrojem energie.
5
Cukry jsou pohotovým zdrojem energie. Spolu s tuky
v nadměrném množství způsobují obezitu.
6
Bílkoviny dodávají tělu nejméně energie.
7
Výdej energie závisí na:
- délce pracovního výkonu - fyzické náročnosti práce - aktivitě ve volném čase - pohlaví - věku Jednotkou energetické hodnoty je 1 kJ.
8
Příjem kJ Úkol pro tebe: z obalů potravinářských výrobků opiš hodnotu kJ, do příští hodiny doplň tabulku: výrobek značka kJ/100 g Čokoládová tyčinka Oplatka Nízkotučný jogurt
9
Spotřeba kJ/1 hodinu spánek, čtení, sledování televize do 400 kJ
lehké domácí práce, vycházka 400 – 800 kJ chůze, jízda na kole 800 – kJ bruslení, míčové hry 1 000 – kJ běh, tenis, lyžování 1 500 – kJ atletika, hokej 1 900 – 2 500 i více kJ
10
Hlavní minerální látky jsou vápník, hořčík, draslík a fosfor.
Základní živiny nestačí pro udržení tělesného zdraví. Strava musí obsahovat i minerální látky a vitamíny. Hlavní minerální látky jsou vápník, hořčík, draslík a fosfor. Úkol pro tebe: Vyhledej tyto minerální látky v odborné literatuře, zjisti, jakou funkci v organismu plní a vypracuj referát.
11
Proč se zeleninový salát pokape olejem?
Vitamíny A, B, C, D…dostávaly označení podle abecedy v pořadí, v jakém byly objevovány. Pojem vitamíny zavedl v roce 1219 polský vědec Kazimír Funk. Vitamíny dělíme na rozpustné v tucích (A, D, E, K) a rozpustné ve vodě (B, C) Proč se zeleninový salát pokape olejem?
12
Víš, že… - hlavním zdrojem vitamínu C v ČR jsou brambory?
- nejbohatším zdrojem vitamínu C v ČR jsou černý rybíz a šípky? provitamín je látka, z které vzniká v těle vitamín? mrkev, rajčata beta – karoten vitamín A - vitamín D se vyrábí v pokožce působením slunce?
13
Úkol pro tebe: Vypracuj referát na téma vitamíny (zdroje vitamínů, zajímavosti, onemocnění způsobená nedostatkem vitamínů nebo minerálních látek – pelagra, beri-beri, kurděje, křivice…)
14
Janošková, D. , Ondráčková, M. , Čečilová, A
Janošková, D., Ondráčková, M., Čečilová, A., Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, ISBN: Janošková, D., Ondráčková, M., Čečilová, A., Rodinná výchova 6 Příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, ISBN: koreni [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: < traffic [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: < ole [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: < clanky.vareni [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: ona.idnes [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <
15
recenzeher. eu [online]. [cit. 19. ledna 2013]
recenzeher.eu [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: < pekarna-blaha [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: < nakladany-hermelin [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: < mlékárna-valmez [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na:< receptyonline [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.