Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Komunikační funkce výpovědi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Komunikační funkce výpovědi"— Transkript prezentace:

1 Komunikační funkce výpovědi

2 Výpověď (podobně jako věta) může vyjadřovat poměr mluvčího k vyjadřované skutečnosti. Mluvčí může
o dané skutečnosti cosi sdělovat o dané skutečnosti cosi zjišťovat mít zájem o uskutečnění dané skutečnosti Proto rozeznáváme různé komunikačních funkcí výpovědi: oznamovací tázací přací, rozkazovací

3 Určete druh komunikační funkce výpovědi:
(všímejte si obsahu, interpunkce a slovesných tvarů přísudku) Skaut je pravdomluvný Skaut je věrný a oddaný Skaut je prospěšný a pomáhá jiným Skaut je přítelem všech lidí dobré vůle a bratrem každého skauta Skaut je zdvořilý Skaut je ochráncem přírody a cenných výtvorů lidských Skaut je poslušný rodičů, představených a vůdců Skaut je veselé mysli Skaut je hospodárný Skaut je čistý v myšlenkách, slovech i skutcích

4 Určete druh komunikační funkce výpovědi: (všímejte si obsahu, interpunkce a slovesných tvarů přísudku) Nebudeš mít jiné bohy! Nebudeš zneužívat mého jména! Budeš zachovávat den odpočinku! Budeš ctít otce a matku! Nebudeš zabíjet! Nebudeš cizoložit! Nebudeš krást! Nebudeš lhát! Nebudeš žádostivě dychtit po ženě svého bližního! Nebudeš závistivý ani chamtivý!

5 Určete druh komunikační funkce výpovědi: (všímejte si obsahu, interpunkce a slovesných tvarů přísudku) Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem. Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní. Udržuj hesla k u i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi. Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy. Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému. Pokud narazíš na obrázek, video nebo , který tě šokuje, opusť webovou stránku. Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí. Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy. Nevěř každé informaci, kterou na Internetu získáš. Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

6 Určete druh komunikační funkce výpovědi: Co rozumíme změnou klimatu?
(všímejte si obsahu, interpunkce a slovesných tvarů přísudku) Co rozumíme změnou klimatu? Jaký je rozdíl mezi změnou klimatu a globálním oteplováním? Co je to skleníkový efekt a jak ovlivňuje klima? Čím je změna klimatu vyvolána? Které plyny působí na skleníkový efekt? Proč i malé množství skleníkových plynů může tak významně ovlivnit klima planety? Jak rychle narůstají koncentrace skleníkových plynů? Existuje důkaz, že nárůst koncentrací skleníkových plynů je důsledkem lidské činností? Neemituje například sopečná činnost do atmosféry výrazně více CO2 než člověk? Jakou úlohu hraje vydechovaný oxid uhličitý?

7 Určete druh komunikační funkce výpovědi:
(všímejte si obsahu, interpunkce a slovesných tvarů přísudku) Snail Trail Další část začíná opět u garáže C a máte za úkol zabít novináře a jeho informátora. Vydejte se nejprve na stavbu nad garáží pro odstřelovačku a pak na nádraží. Vedle něj je postavená motorka a tak na ní nasedněte. V momentě, kdy se objevíte u kolejí vlak se rozjede a vy jeďte za ním. Cesta to je dost dlouhá a držte se na koleji za vlakem, nebo narazíte do protijedoucího vlaku. Až vlak zastaví ve stanici, doporučuji na nic nečekat a vyběhnout ven před nádraží a sehnat si nějaké auto. Pak počkejte až novinář vyjde ven a nastoupí do taxíku, přitom si stále hlídejte ukazatel odhalení. V momentě kdy, se začne zvyšovat jste v zorném poli a hrozí odhalení. Musíte se proto co nejrychleji vzdálit.od něj trochu dál a ukazatel začne opět klesat. Jakmile se taxík rozjede, vyjeďte za ním a nesmíte ho ztratit. Cesta končí na molu, kde se setká s informátorem a vy je oba zastřelte odstřelovačkou, odměna není žádná.

8 Určete druh komunikační funkce výpovědi:
(všímejte si obsahu, interpunkce a slovesných tvarů přísudku) Program se dá spustit několika způsoby, ale ukážeme si ten nejzákladnější: Klikneme na symbol Windows. V otevřeném okně klikněte na příkaz Všechny programy. Najděte a kliknutím otevřete složku Microsoft Office. Najděte a kliknutím spustě program Microsoft Word 2010. Po spuštění programu se zobrazí následující pracovní obrazovka Wordu: V horní části obrazovky je pás karet, ve kterých najdeme příkazy pro práci s Wordem. Bílá plocha simuluje list papíru - pracovní plocha. Je to místo, do kterého se bude psát text. V levém horním rohu pracovní plochy bliká černá čára. To je textový kurzor. Textový kurzor označuje místo, do kterého se bude vkládat text, který napíšeme na klávesnici.

9 Určete druh komunikační funkce výpovědi:
(všímejte si obsahu, interpunkce a slovesných tvarů přísudku) V menším kastrůlku ohřejeme smetanu, rozmícháme v ní trojúhelníčky taveného sýra, třeba lipno s nivou. Přidáme nastrouhané další sýry podle chuti (eidam, niva, parmazán). Přidáme maximálně 2 stroužky česneku, jen aby omáčka chytila zajímavější chuť, a oregano. Sýrovou omáčku již jen prohřejeme. Rychlou sýrovou omáčku podáváme s těstovinami nebo jinou přílohou podle chuti.

10 Určete druh komunikační funkce výpovědi:
(všímejte si obsahu, interpunkce a slovesných tvarů přísudku) Přeber a vyper zralé brusinky, dej je na rendlík, nalej na ně koflíček vody, a též tolik vinného octa, přidej k tomu 140 gramů cukru a nech to vařit; když se brusinky již hezky povařily, vyndej je do hrnku, je-li příliš mnoho šťávy, slej ji a nech ji ještě trochu do husta svařit, pak ji nalej na brusinky, hrnek obvaž silným papírem a postav ho do chladného místa. Také se mohou brusinky bez octa a vody, pouze ve vlastní šťávě svařit a uchovat; když pak se v zimě mají dáti k nějaké pečeni, tedy se na ně naleje trochu rakouského vína a posypou se hodně cukrem.

11 Určete druh komunikační funkce výpovědi:
(všímejte si obsahu, interpunkce a slovesných tvarů přísudku) Čau:cool:, asi budu ukamenovanej tim, že už se to tady asi milionkrat řešilo a tak, ale svépomocí sem nic nenašel Jedná se o to, že sem si teďka nově pořidil Cortku B4. Je to moje prvni nova basa, na kterou nebylo šahnuto a řešim dva malé problémy: 1) při hře na hmatníku mi silně ocelově drnčej struny o hmatník tudíž co s tím...?:) 2) Je to aktiv takže tam je milion nastavitelnejch mrcinek a potřeboval bych z toho vydolovat hlubší trošku tupější zvuk Tudíž: Nepomůže mi někdo co jak nastavit tak , aby byla spokojenost?:) Kdyby byl tak někdo hodný


Stáhnout ppt "Komunikační funkce výpovědi"

Podobné prezentace


Reklamy Google