Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Praha je hlavní a současně největší město České republiky a 14. největší město Evropské unie. Sídlí zde prezident republiky, vláda, ústřední státní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Praha je hlavní a současně největší město České republiky a 14. největší město Evropské unie. Sídlí zde prezident republiky, vláda, ústřední státní."— Transkript prezentace:

1

2  Praha je hlavní a současně největší město České republiky a 14. největší město Evropské unie. Sídlí zde prezident republiky, vláda, ústřední státní orgány a vrchní soud.

3  Zároveň je Praha také vysoce ekonomicky vyspělým a bohatým regionem s výjimečně vysokou životní úrovní. Euro státu je šestým nejbohatším regionem v Evropě.

4  Od roku 1920 je oficiálním názvem města Hlavní město Praha, předtím od roku 1784 Královské hlavní město Praha.

5  Samotné jméno Praha vyvolává nejvíce diskuzí, které zřejmě nebudou nikdy uzavřeny. Název se běžně odvozuje od slova práh. Různé hypotézy jsou obvykle zdůvodňovány s jazykovědnými konstrukcemi.

6  Přívlastek Praga Caput Regni (Praha hlava království) byl používán od středověku, v roce 1518 byl vyznačen na Staroměstské radnici.

7  Praha měla ke dni 26. března 2011 celkem 1 272 690. V roce 2011 do Prahy dojíždělo za prací a studiem 217 686 lidí 000 lidí, převážně ze Středočeského kraje.


Stáhnout ppt " Praha je hlavní a současně největší město České republiky a 14. největší město Evropské unie. Sídlí zde prezident republiky, vláda, ústřední státní."

Podobné prezentace


Reklamy Google