Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRIMÁTI - LIDOOPI Největší žijící opice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRIMÁTI - LIDOOPI Největší žijící opice."— Transkript prezentace:

1 PRIMÁTI - LIDOOPI Největší žijící opice.
Na zemi se pohybují jen po čtyřech. Přední končetiny jsou delší než zadní. Palec je postavený proti ostatním prstům = umožňuje snazší uchopování předmětů.

2 PRIMÁTI - LIDOOPI Silné zadní nohy, velká chodidla = udržování rovnováhy. Potrava = rostliny, plody, ale patří mezi všežravce = mnoho druhů sbírá vajíčka a drobný hmyz + malé savce. Samice se pečlivě stará o mláďata ( potrava, teplo, chrání je před nebezpečím).

3 PRIMÁTI - LIDOOPI ORANGUTAN Tropické pralesy ostrovů Bornea a Sumatry.
Dva druhy, ohrožený orangutan bornejský (10 – 12 tisíc) a kriticky ohrožený orangutan sumaterský (3 – 5 tisíc). Přibližně 1,1-1,5 metru vysoký a váží kilogramů.

4 PRIMÁTI - LIDOOPI ROZŠÍŘENÍ

5

6 PRIMÁTI - LIDOOPI U orangutanů je velký rozdíl ve velikosti a hmotnosti (samec X samice). Samec je dvakrát větší (130 – 150 cm), má nápadný hrdelní vak a pachové žlázy na hrudi. Rozpětí paží je až 3 metry, váha až 90 kg. U samic asi polovina.

7

8 PRIMÁTI - LIDOOPI ŽIVOT Většina života v korunách stromů.
Ze stromů slézají jen výjimečně a neradi. Tráví zde skoro 99% svého života. Dělají tu naprosto všechno: hledají potravu, páří se a vychovávají mláďata, spí, staví se zde hnízda na noc i na denní odpočinek, na každou noc nové ve výšce metrů.

9

10 PRIMÁTI - LIDOOPI Orangutani jsou denní živočichové. POTRAVA
Živí se listy, hmyzem, ptačími vejci, výhonky, kůrou a plody stromů, které tvoří skoro 60% jejich potravy. Mezi jejich nejoblíbenější pochoutky patří fíky a mango.

11

12

13

14

15 PRIMÁTI - LIDOOPI 2. GORILA Rod největších žijících primátů.
Žijí na zemi a jsou převážně býložravé. Obývají lesy střední Afriky. Gorily se dělí na dva druhy a čtyři poddruhy (podle některých biologů pět poddruhů). 

16 PRIMÁTI - LIDOOPI DNA gorily je z 98 až 99 % shodné s DNA člověka a po šimpanzích jsou gorily nejbližší příbuzní člověka. Gorila východní (horská) žije v pohoří Virunga ve výškách 2225 až 4267 m nad mořem. Gorila západní (nížinná) žije v hustých lesích a mokřinách i v úrovni mořské hladiny.

17

18 PRIMÁTI - LIDOOPI POPIS
Gorily se pohybují zvláštní chůzí, kdy se opírají o kotníky předních končetin. Dospělí samci měří  cm a váží ,5 kg. Dospělé samice často váží jen polovinu hmotnosti plně vyvinutého samce. Stavba obličeje se vyznačuje podkusem, tj. jejich spodní čelist přesahuje čelist horní.

19 PRIMÁTI - LIDOOPI Oproti gorile západní je gorila východní (zejména gorila horská) zbarvena tmavěji. Gorila horská má rovněž ze všech gorilích poddruhů nejmohutnější srst. Gorila nížinná je v porovnání s mohutnou gorilou horskou hbitější a stavba jejího těla je méně robustní.

20 PRIMÁTI - LIDOOPI Téměř všechny gorily mají krevní skupinu B.
Podobně jako u člověka má každá gorila jedinečné  otisky prstů.

21 PRIMÁTI - LIDOOPI Sociální chování
Stříbrohřbetý samec je samec, kterému se přibližně ve 12 letech věku objeví viditelný pruh stříbrné srsti na hřbetu. Tito samci mají výrazné špičáky, které se vyvíjí i během dospělosti. Mají dominantní sklony a většinou vedou skupinu.

22

23 PRIMÁTI - LIDOOPI Velikost skupin se pohybuje v rozpětí od 5 do 30 jedinců. Vůdce je zodpovědný za rozhodnutí týkající se celé skupiny, urovnává ve skupině konflikty, určuje přesuny skupiny za potravou a je zodpovědný za bezpečí a prosperitu skupiny.

24

25 PRIMÁTI - LIDOOPI  Černohřbetý samec je sexuálně vyspělý samec do zhruba 11 let věku. Pomáhají v ochraně skupiny. O potomky se starají matky, po 3 až 4 letech své mladé odstavují. Péči o tyto odstavené jedince pak přebírá vůdce skupiny, ale jeho péče nikdy nedosahuje úrovně péče o malá mláďata.

26

27 PRIMÁTI - LIDOOPI POTRAVA Živí se hlavně ovocem, listy a výhonky.
Občas pozřou i nějaký malý hmyz.  ROZMNOŽOVÁNÍ Doba březosti trvá asi 8,5 měsíce. Gorily se dožívají 30-50 let, ale existují výjimky.

28 PRIMÁTI - LIDOOPI Gorily jsou blízce příbuzné člověku a jsou považovány za hodně inteligentní. Několik jedinců v zajetí, jako například gorila Koko, se naučila část znakového jazyka. Oba druhy gorily jsou ohrožené. Gorily byly dlouho cílem pytláků.

29

30 PRIMÁTI - LIDOOPI Dále gorily ohrožuje likvidace jejich biotopu a obchod s divokou zvěří. Podle studie z roku 2006 zabila Ebola okolo 5000 goril ve střední Africe. Studie přímo naznačuje, že spolu s komerčním lovem virus ebola přímo ohrožuje přežití goril jako druhu

31 PRIMÁTI - LIDOOPI O zachování druhu se mimo jiné snaží projekt Projekt přežití lidoopů, což je parnerský projekt Programu OSN pro životní prostředí a organizace UNESCO.

32 PRIMÁTI - LIDOOPI 3. ŠIMPANZ
Šimpanz je člověku blízce příbuzný lidoop. Patří k němu dva žijící zástupci: šimpanz učenlivý a šimpanz bonobo. Oba druhy žijí v Africe.

33

34 PRIMÁTI - LIDOOPI Šimpanze učenlivého pokrývá černá nebo šedá srst, s výjimkou uší, tváří, dlaní a chodidel. Tváře jsou obvykle růžové, s věkem tmavnou až zčernají. Bonobo je o něco menší, s lehčí tělesnou stavbou, menšími zuby a tmavšími tvářemi. Uši mu překrývají chomáče chlupů.

35

36 PRIMÁTI - LIDOOPI POPIS Šimpanz je náš nejbližší žijící příbuzný.
Náš společný předek s šimpanzem totiž žil před 5–6 miliony lety. Oba druhy šimpanzů se vyznačují dlouhověkostí. Někteří se dožívají až 50 let.

37 PRIMÁTI - LIDOOPI Šimpanzi jsou aktivní hlavně ve dne.
CHOVÁNÍ Šimpanzi jsou aktivní hlavně ve dne. Po rozbřesku vyrážejí za potravou a většinu času tráví přijímáním potravy, odpočinkem a pohybem. Přednost pohybu na zemi před lezením po stromech. Kráčejí po všech čtyřech končetinách.

38

39 PRIMÁTI - LIDOOPI Na noc si po gorilím způsobu každý dospělý staví hnízdo k odpočinku. U šimpanzů více než u ostatních živočichů můžeme vysledovat lidské aspekty chování. Zahrnují starost o blízké osoby. Spolupracují při lovu.

40

41 PRIMÁTI - LIDOOPI  Dělí se o potravu, udržují dlouhotrvající přátelské svazky. Jsou schopni se učit po celý život stejně učením získávat dovednosti. Umějí používat nástroje, společně řeší problémy a díky dlouhotrvající paměti zaznamenávají jedince, místa a události.

42 PRIMÁTI - LIDOOPI Šimpanzi si dokážou uvědomit sami sebe.
Od většiny ostatních zvířat poznají, že odraz v zrcadle jsou oni sami, a nikoliv jiný šimpanz. Ovládají širokou škálu výrazů tváří, tělesných póz, gest, posunků, signálů a zvuků. Vytvářejí a používají jednoduché nástroje.

43

44 PRIMÁTI - LIDOOPI ROZŠÍŘENÍ
Domovem šimpanze učenlivého je západní a střední Afrika. Bonobo žije ve střední Africe (výhradně v Kongu). Ideálním domovem šimpanzů jsou africké tropické oblasti s ovocnými stromy ( potrava).

45

46 PRIMÁTI - LIDOOPI Šimpanz jí 4–5 hodin denně.
Šimpanzi jsou převážně vegetariáni, ale konzumují také živočichy. K lahůdkám z živočišné říše patří termiti, mravenci a housenky.

47 PRIMÁTI - LIDOOPI OHROŽENÍ
Počty šimpanzů v posledních letech rychle klesají ve všech oblastech jejich přírodního výskytu. Hlavní příčinou tohoto poklesu je ničení životního prostředí kvůli těžbě dřeva a zemědělství a nezákonný lov.


Stáhnout ppt "PRIMÁTI - LIDOOPI Největší žijící opice."

Podobné prezentace


Reklamy Google