Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj"— Transkript prezentace:

1 Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Název školy Konzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Miloslav Bubeníček Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_DEH_0304 Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělání v konzervatoři Vzdělávací oblast Společný odborný základ Vzdělávací obor 82-44-P/01 Hudba, P/01 Zpěv Tematický okruh 4. Josef Mysliveček Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 19 let Anotace Výukový materiál určen k frontální prezentaci učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Mysliveček, Itálie, opera, Mnichov Datum 22. listopadu 2013– datum ověření ve výuce Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj

2 Anotace Text s názvem Josef Mysliveček slouží jako pomocný text při výuce předmětu dějiny hudby na konzervatoři. Předpokládá se doplnění informací výkladem pedagoga, ale lze jej použít jako vstupní osnovu pro další samostudium studentů.

3 Josef Mysliveček (9. března 1737, Praha – 4. února 1781, Řím)

4 Emigrace českých hudebníků do zahraničí nesouvisela ve druhé polovině tak výrazně s náboženskými poměry, jak tomu bylo v éře barokní. Začal se ale objevovat jiný problém, problém existenční a s tím související nemožnost umělecké realizace v našich podmínkách. Hudebníci byli v pozici poddaných a tak často dali přednost svobodě a nejistotě v cizině před jakýmsi hmotným zabezpečením v pozici nesvobody doma. Tak se dostali čeští hudebníci do celé tehdejší Evropy a dokázali přesvědčit svou muzikalitou a talentem o mimořádné pozici českých skladatelů a interpretů i v konfrontaci s tehdejší kontinentální elitou.

5 Josef Mysliveček se stal nejvýznamnější hudební osobností v Itálii za svého působení v Itálii ve druhé polovině 18. století. Narodil se 9. března 1737 v Sovových mlýnech č.p. 503 na Kampě v Praze. Byl synem pražského mlynáře Matěje Myslivečka, člena sboru přísežných mlynářů. Spolu se svým mladším bratrem se vyučil mlynářskému řemeslu, oba byli přijati do cechu a i když měl jako starší převzít otcovo řemeslo, dohodli se, že pokračovatelem mlynářské tradice bude mladší z bratrů a Josef se vydá jako muzikant do světa.

6 1. Josef Mysliveček

7 Studia hudbu studoval v Praze u Františka Habermanna a Josefa Segera od roku 1763 studoval v Itálii operní kompozici u Giovanniho Battisty Pescettiho v Benátkách

8 František Václav Habermann (20. 9. 1706 – 7.4.1783)
- pocházel z muzikantského rodu vystudoval jezuitské gymnázium v Klatovech pokračoval na právech v Praze působil ve Španělsku, ve Francii a v Itálii 1741 ředitel kůru v kostelích v Praze učil ve šlechtických rodinách jeho žákem byl Josef Mysliveček a František Xaver Dušek 1743 byla v Praze provedena jeho mše ke korunovaci Marie Terezie 1773 byl regenschori kostele sv. Mikuláše v Chebu

9 Josef Ferdinand Norbert Seger (21. 3. 1716 – 22. 4. 1782)
hudební skladatel, houslista, varhaník žák B. M. Černohorského zpěvák a houslista v různých kostelích v Praze 1741 varhaník v Týnském chrámu 1745 varhaník v Křížovnickém kostele žáky byli Jan Antonín Koželuh, Josef Mysliveček, Jan křtitel Kuchař, Jan Blažej Kopřiva a další autor několika stovek skladeb pro varhany, motet, žalmů atd.

10 Giovanni Battista Pascetti ( 1704, Benátky – 20. března 1756, Benátky)
byl italský skladatel ¨studoval u benátského varhaníka a skladatele Antonia Lottiho ( ) od roku 1736 byl v Londýně jako ředitel Opera of the Nobility jeho opera „Demetrio“ byla úspěšná, také díky skvělému kastrátovi Farinellimu a dosáhla čtrnácti repríz o této opeře se zmiňuje i dobový historik Charles Burney v roce 1745 se vrátil do Benátek od roku 1762 by druhým varhaníkem u sv. Marka učil teorii a skladbu Josefa Myslivečka a Antonia Salieriho.

11 Další životní osudy Josefa Myslivečka:
1763 odešel do Itálie byl mimořádně úspěšným operním skladatelem v Neapoli, Bologni, Vídni, Mnichově dokladem úspěchu je, že jeho jméno bylo přeloženo do italštiny – Venatorini přezdívali mu také Il Boemo nebo Il divino Boemo v roce 1777 podnikl cestu do Mnichova na pozvání bavorského vévody Maxmiliána I. Josefa při zpáteční cestě měl nehodu, utrpěl vážné poranění obličeje a do rány se mu dostala infekce 1778 propuštěn z nemocnice, ale přišel o nos zemřel osamělý a chudý.

12 Dílo: 26 oper, např. Bellerofonte, Olimpiade, Montezuma, Demetrius
orchestrální skladby – ouvertury, sinfonie množství koncertů, např. pro klavír, housle, violoncello, flétnu komorní hudba – smyčcové kvartety, triové sonáty, klavírní sonáty 10 oratorií, např. Adam a Eva, Tobiáš, Abrahám a Izák chrámové skladby.

13 Seznam vyobrazení Josef Mysliveček,

14 Doporučený poslech Koncert pro violoncello a orchestr
Koncert pro housle a orchestr Ukázka z opery, např. Olimpiade

15 Otázky k ověření znalostí
U koho Mysliveček studoval? Do které skupiny české hudební emigrace patří? Ve kterém hudebním žánru dosáhl největšího uznání?

16 Doporučená literatura
1. Smolka, Jaroslav: Dějiny hudby, TOGGA, Praha 2001 2. Šafařík, Jiří: Dějiny hudby I., Votobia 2002 3. Šišková, Ingeborg: Dějiny hudby IV Klasicismus, Euromedia Group - Ikar, Praha 2012


Stáhnout ppt "Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj"

Podobné prezentace


Reklamy Google