Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou GOTICKÁ KULTURA II.

2 Gotická kultura II. 12.-15. století
Gotická kultura II. století

3 zachycení pocitů v obličeji
Malířství: zachycení pocitů v obličeji chybí, nebo není vyvinuta perspektiva pozadí zobrazovány madony, piety, Ježíš Kristus štíhlé postavy, esovité prohnutí postav ústup malby na zeď, rozšíření malby na sklo desková malba u oltářů

4 Gotická desková malba:

5 Gotická nástěnná malba:

6 Gotická okenní malba:

7 Gotická knižní malba:

8 opět snaha zachycení pocitů v obličeji
sochařství: opět snaha zachycení pocitů v obličeji štíhlost, zdůrazňování vertikálního směru převažují náboženské motivy sochy umísťovány spíše vně, aby modlící se po vstupu do chrámu nerozptylovaly. církevní předpisy nejsou závazné = realismus

9 Sochařství - reliéfy: Blanka z Valois Představitelé Parléřovy hutě:
Sochařství - reliéfy: Představitelé Parléřovy hutě: Matyáš z Arrasu Portál týnského chrámu Petr Parléř

10 sochařství: Staroměstská mostecká věž ( Praha ) Socha sv. Václava
Socha sv. Václava Staroměstská mostecká věž ( Praha )

11 ŘEZBÁŘSTVÍ: Pieta Madona šternberská Mistr žebráckého oplakávání
Pieta Michelská madona Madona šternberská

12 hrány hrdinské rytířské eposy, jarmareční písně aj.
písně liturgické / bohoslužebné / – objevuje se prvek vícehlasého zpěvu ( v Románské době jen jednohlas ) písně světské ke zpříjemnění života panovníka a šlechty, ale i života na tržištích hrány hrdinské rytířské eposy, jarmareční písně aj. Hrálo se na loutnu, šalmaj, flétnu, daidru, housle Hudba a zábava:

13 PŘÍKLADY HUD. NÁSTROJŮ:
Tamburína ( daidra ) PŘÍKLADY HUD. NÁSTROJŮ: Loutna Mandolína Trumšajt ZHRUBA 2M DLOUHÁ OZVUČNÁ SKŘÍŇ S 1-3 STRUNAMI + SMYČEC Šalmaj

14 Pieta Odpověz na otázky: Petr Parléř
1 1. Jmenuj dva nejvýznamnější zástupce Parléřovy hutě: Matyáš z Arrasu 1 2. Jak se nazývá socha panny Marie oplakávající Ježíše v náručí ? Pieta 2 Vitráž 3 3. Jak se nazývá barevné, členěné prosklení oken ? Šalmaj 4 4. Jmenuj hud. nástoj podobný flétně:

15 A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali .
Římské říši Děkuji Vám za pozornost


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google