Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

2. Rastrové analýzy EKO/GKE. Scénář Představte si, že pracujete v USA ve městě Stowe (stát Vermont) a jste odpovědný za regionální rozvoj. V posledních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "2. Rastrové analýzy EKO/GKE. Scénář Představte si, že pracujete v USA ve městě Stowe (stát Vermont) a jste odpovědný za regionální rozvoj. V posledních."— Transkript prezentace:

1 2. Rastrové analýzy EKO/GKE

2 Scénář Představte si, že pracujete v USA ve městě Stowe (stát Vermont) a jste odpovědný za regionální rozvoj. V posledních letech tu prudce vzrůstá počet populace, zejména vzhledem k nově přistěhovaným obyvatelům. Stávající kapacity škol přestávají stačit, bylo rozhodnuto, že bude postavena nová škola a vy máte určit optimální umístění vzhledem k stávajícímu i nově vznikajícímu osídlení. Vstupní vrstvy:

3

4 Výsledek

5 Raster K čemu? – Spojité jevy Teplota, srážky, acidifikace, výška Vzdálenost k objektu, úrovně hluku – Přestože nemají tvar – v každém místě mají svou specifickou hodnotu Geoprocessing  Jakákoliv GIS operace nad vstupními daty.  Překryv, průnik, výběr, rastrové operace, konverze …  Příklad  Výšková data – vytvoření svažitosti, aspektu, stínování  Konverze rastru na vektor a naopak

6 Realizace geoprocessingu Můžete použít: – Dialog nástrojů – Příkazový řádek – Model – Skript

7 Pomocí modelu Adds output as layer

8 Nástroj stínování (Hillshade) Vytváří z rastru stínovaný reliéf. Zachycuje stíny, které vznikají dopadem slunečních paprsků na proměnlivý terén Na základě azimutu a výšky slunce osvětluje povrch a vytváří pseudo3D efekt, který se hojně využívá v kartografii. Intenzita osvětlení odpovídá míře odraženého světla.

9 Hillshade pomocí dialogu nástrojů

10 Hillshade - výsledek Elevation Data Hillshade Result

11 Svažitost (SLOPE) Zachycuje svažitost terénu – ve stupních (0-90) – nebo procentech (0-100) – 45st. = 100% – Svažitost buňky je dána největší výškovou změnou oproti 8 okolním pixelům Spuštění přes příkazový řádek – >>> import arcpy – >>> from arcpy import env – >>> from arcpy.sa import * – >>> outSlope=Slope("elevation_1","Degree")

12 Reklasifikace Jde o proces reklasifikace hodnot nebo seznamu hodnot na nové hodnoty Jedním z důvodů je převedení určité kategorie, kterou nechceme v analýze uvažovat, na kategorii NoData Dalším důvodem pro použití reklasifikace bývá nastavení vah pro nejrůznější analýzy

13 Reklasifikace spojitých dat

14 Reclassify

15

16 Classification

17 Raster kalkulátor Vyhodnocení matematické operace buňku po buňce

18 Příklad Srážky - Ztráty (Evaporace, Infiltrace) = Odtok 52 23 24 33 76 56 - =

19 Rozhraní ArcMap [snow100m] - 0.5 * [temp150m]


Stáhnout ppt "2. Rastrové analýzy EKO/GKE. Scénář Představte si, že pracujete v USA ve městě Stowe (stát Vermont) a jste odpovědný za regionální rozvoj. V posledních."

Podobné prezentace


Reklamy Google