Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

…buďte připraveni. NEBOJTE SE DEFIBRILACE…. Přednemocniční péče: v průměru od 10 minuty Nemocniční péče: po předání od ZZS do nemocnice. Úroveň připravenosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "…buďte připraveni. NEBOJTE SE DEFIBRILACE…. Přednemocniční péče: v průměru od 10 minuty Nemocniční péče: po předání od ZZS do nemocnice. Úroveň připravenosti."— Transkript prezentace:

1 …buďte připraveni. NEBOJTE SE DEFIBRILACE…

2 Přednemocniční péče: v průměru od 10 minuty Nemocniční péče: po předání od ZZS do nemocnice. Úroveň připravenosti organizací a občanů poskytnout pomoc před příjezdem ZZS...až 20 000 obětí ročně. NÁHLÁ ZÁSTAVA OBĚHU

3 CO JE AED Přístroj, který umí rozpoznat rytmus vhodný k defibrilaci snímáním impulsů přes nalepené elektrody. Přístroj, který umožní provést bezpečným způsobem defibrilaci. Přístroj, který vede uživatele k činnosti podle doporučených postupů.

4 KDY A JAK ZAPOJIT AED Indikace: pacient nedýchá a nemá hmatný puls. Jste-li přímým svědkem zástavy a máte AED k dispozici, má přednost rychlé připojení elektrod a zapnutí AED. Nejste-li svědkem zástavy a není jisté, před jak dlouhou dobou k ní došlo, zahajte KPR a zajistěte ať někdo druhý připraví AED. Po dvou minutách KPR zapojte AED.

5 PROTOKOL ČINNOSTI AED Je přítomen rytmus vhodný k defibrilaci? ANO NE 2 minuty KPR ANALÝZA impedance NABÍJENÍ

6 Impedance („odpor”) je faktor, který ztěžuje dodávku adekvátního množství energie až k srdci. Statistická distribuce tělesné impedance v populaci – 40% více než 90 [Ohm]: 3040506070 80 90100110120130140150>150 0 2 4 6 8 10 12 14 16 Impedance [ohm] Procento pacientů VÝBOJ / IMPEDANCE

7 Bifázický – dvoufázový výboj, dodávající šetrně větší množství energie. Adaptabilní – přizpůsobení tvaru impulsu zjištěné impedanci. Napětí (V) 2k 0 -1k Trvání impulsu Nízká impedance VÝBOJ / ADAPTACE NA IMPEDANCI Energie Vysoká impedance

8 VÝBOJ / DÁVKY ENERGIE Při opakované defibrilaci se účinnost při použití stejné dávky energie výrazně snížila. Někteří pacienti jsou obtížně defibrilovatelní: 75% všech neúspěšných defibrilací bylo provedeno u 15% pacientů. Všichni však byli nakonec úspěšně defibrilováni dávkou 360 Joulů. 1. výboj, 200J 2. výboj, 200J 3. výboj, 360J 0% 20% 40% 60% 80% 100% % Ukončení VF První případ VF N= 461 N= 36N= 12 p <0.001 Chapman FW, Walker RG, Koster RW. Použití bifázických výbojů s dávkou 360 Joulů při počáteční a opakující se fibrilaci srdečních komor při zástavě oběhu mimo zdravotnické zařízení. Resuscitation 2006;69(1):49-50.

9 VÝBOJ / DÁVKY ENERGIE Flexibilní – zvýšení energie po neúspěšném podání výboje s nižší energií. 200 JOULŮKPR Je stále přítomen rytmus vhodný k defibrilaci? ANO NE 300 JOULŮ KPR

10 VÝZNAM KPR PRO ÚSPĚŠNOU RESUSCITACI Zástava srdce je provázena prudkým poklesem koronárního perfuzního tlaku (CPP), který zajišťuje cirkulaci krve. Obvyklý CPP je 60mmHg, po zástavě postupně klesá až na nulu. Cílem masáže je zajistit prokrvení (a tím okysličení) srdce i mozku a obnovení CPP na minimálně 15mmHg. Je prokázáno, že srdce s nižším CPP je resistentní k defibrilaci. Kvalitně prováděná KPR má významný vliv na úspěšnost defibrilačních pokusů a na šanci na úspěšné oživení obecně. Čím více času uplyne od vzniku zástavy, tím důležitější je provést účinnou KPR před defibrilací a mezi defibrilacemi. Každá přestávka v masáži znamená opakovaný pokles CPP pod požadovanou úroveň.

11 TECHNOLOGIE cprMAX: ZVÝŠENÍ ŠANCÍ NA ÚSPĚŠNOU DEFIBRILACI KPR při zahájení resuscitace KPR v době nabíjení pro výboj Maximalizace času pro KPR v součinnosti s AED Nárůst podílu KPR v prvních 8 minutách resuscitace z 55% až na 88%.

12 PROTOKOL ČINNOSTI AED S FUNKCÍ cprMAX Je přítomen rytmus vhodný k defibrilaci? ANO NE 2 minuty KPR ANALÝZA impedance KPR START

13 HLAVNÍ ZÁSADY Dobře přilnuté elektrody, v případě silného ochlupení oholit. Nelepit přes šperky či lékové náplasti. V případě přítomnosti kardiostimulátoru nalepit 2 – 3 cm od něj. Vlhký hrudník otřít. Nedotýkat se pacienta v době analýzy a výboje. Nepoužívat zařízení při podezření na přítomnost hořlavého plynu. Dospělé elektrody od 8 let nebo 25 kg. Přilepené elektrody a zapnutý AED až do příjezdu ZZS. Nebát se, nebát se, nebát se.

14 DEFIBRILACE U DĚTÍ (OD 8 LET / 25 KG) Ideální dávka pro bezpečnou a účinnou defibrilaci je neznámá. Bifázické výboje vyvolávají méně myokardialních disfunkcí po výboji. Doporučuje se použít tlumič dávky, který redukuje dodanou energii. Doporučení pro výpočet: 4 Jouly na 1 kg váhy. Ale:...v nouzi použijte standardní AED a přednastavené úrovně energie pro dospělé. Dávky větší než 4 J / Kg (až 9 J Kg) defibrilovaly děti efektivně se zanedbatelnými vedlejšími účinky. V současnosti je nedostatek důkazů k podpoře doporučení zda použít nebo nepoužít AED u dětí mladších 1 roku.

15 JAK VYBRAT AED? Flexibilní, bifázický, adaptabilní výboj. Možnost použití vyšších energií. Spolehlivost baterie a její kapacita – záruka stálé připravenosti. Konstrukce a design přístroje, intuitivní ovládání. Záruční podmínky a dostupnost servisu. Možnost záznamu a dodatečného stahování dat o provedené aktivitě. Referenční pracoviště.

16 ROLE PROGRAMŮ ČASNÉ DEFIBRILACE Náhlá zástava oběhu je druh rizika. Program časné defibrilace si pořizujete za účelem snížení pravděpodobnosti smrtelných následků události. Odpovědné osoby mohou výrazně zvýšit šanci obětí náhlé zástavy oběhu na přežití. Připravte své organizace či oblasti tak, aby riziko smrtelných následků náhlé srdeční zástavy bylo postupně snižováno. Zatímco hasící přístroje a protipožární směrnice slouží k ochraně majetku, program časné defibrilace slouží k ochraně lidských životů.

17 AED, HASÍCÍ PŘÍSTROJ, AIRBAG.


Stáhnout ppt "…buďte připraveni. NEBOJTE SE DEFIBRILACE…. Přednemocniční péče: v průměru od 10 minuty Nemocniční péče: po předání od ZZS do nemocnice. Úroveň připravenosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google