Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  12 Číslo DUM 20 Předmět  Stavební technologie - 3. ročník Tematický okruh Výpočet spotřeby materiálu Název materiálu Výpočet spotřeby materiálu - Obklad Autor Bílek Petr Datum tvorby   Ročník  3. Anotace:  Seznamuje žáky třetího ročníku oboru Zedník s postupem výpočtu spotřeby materiálu pro montáž obkladu. Metodický pokyn: Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Podle schopností žáků předvede celou prezentaci nebo její první část (snímek číslo1 až 7). Pro běžný výpočet spotřeby materiálu se používá metoda výpočtu podle plochy (snímek 4-7). Grafická metoda a výpočet podle rozměrů obkladových prků je uveden jako doplňující učivo . Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Výpočet spotřeby obkladového materiálu
Pro výpočet spotřeby obkladového materiálu můžeme použít tři metody: Výpočet plochy obkladu (vynásobené spotřebou materiálu na 1m2) Grafické metoda Výpočet obkladového materiálu podle jeho rozměrů

3 Pro výpočet spotřeby obkladového materiálu můžeme použít tři metody:
Výpočet plochy obkladu (vynásobené spotřebou materiálu na 1m2) Grafická metoda Výpočet obkladového materiálu podle jeho rozměrů Jednotlivé metody vysvětlíme na příkladu: Vypočítejte spotřebu materiálu pro obklad široký (l) 850 mm a vysoký (v) mm při velikosti obkladaček 150 x 150 mm a šířce spár s= 3 mm

4 Výpočet plochy obkladu (vynásobené spotřebou materiálu na 1m2)
Tento postup stanovení spotřeby je jednoduchý ale nepříliš přesný. Nezahrnuje přesné stanovení kusů obkladu (dlažby ) potřebné pro dořezy. Vypočítejte spotřebu materiálu pro obklad široký (l) 850 mm a vysoký (v) mm při velikosti obkladaček x 150 mm a šířce spár s = 3 mm Obr.č. 1: Velikost obkladu (archiv autora)

5 S = l x v = 0,85 x 1,6 = 1,36 m2 Krok 1: převedení jednotek mm na m
l = 0,85 m v = 1,6 m Krok 2: stanovení plochy obkladu S = l x v = 0,85 x 1,6 = 1,36 m2 Obr.č. 1: Velikost obkladu (archiv autora) Krok 3: výpočet rezervy (odpad při prořezu, obklad pro možné opravy, vady a poškození obkladaček...) Potřebná rezerva je závislá na složitosti plochy a způsobu pokládky - na střih, na vazbu, na koso.

6 Plocha s vysokou členitostí 20 a více
ZPŮSOB POKLÁDKY PROŘEZ PRŮBĚH SPÁR Na střih 5 - 7% spáry průběžné rovnoběžné se stěnou Na vazbu 10% spáry neprůběžné, Na koso 15% spáry průběžné, dlaždice pod úhlem 45° Plocha s vysokou členitostí 20 a více podle kladečského plánu nebo konzultace se specialistou Obr.č. 2: Způsoby kladení obkladů (archiv autora)

7 Na obložení plochy 0,85 x 1,6 m bude potřeba 1,5m2 obkladu.
Spotřeba = S x 1,05% 1,36 x 1,05 = 1,482 ≈ 1,5 m2 Na obložení plochy 0,85 x 1,6 m bude potřeba 1,5m2 obkladu. Spotřebu lepicí malty a spárovací hmoty vypočítáme tak, že plochu obkladu [S] vynásobíme průměrnou spotřebou lepicí malty (spárovací hmoty) na jeden metr čtvereční [kg /m2]. Spotřebu na m2 najdeme na balení lepidla.

8 B) Grafické metody Na milimetrový papír se zakreslí vzhled obkladu i se spárami. Její výhodou je, že přesné znázornění budoucího vzhledu obkladu včetně ozdobných doplňků (listela, bombáto, inzerto ). Výhodnější je použít některý grafický počítačšový program pro koupelnová studia , které vygenerují pohledy na obklady a požadovaný rozpis spotřeby materiálu. Listela – pásková obvykle bohatě zdobená obkladačka Bombáto - pásková obkladačka s reliéfním profilem Inzerto - obkladačka s vloženou ozdobou uprostřed nebo celá obkladačka odlišná vzorem uprostřed sestavy

9 Obr.č. 3: Rozvržení obkladů (archiv autora)

10 C) Výpočet obkladového materiálu podle rozměrů obkladových prvků
Posupně zjistíme počet obkladových prvků, které budou potřeba na jednu řadu a počet řad. C.1) Výpočet počet počtu obkladaček na jednu řadu Výpočtem zjistíme, kolik budeme potřebovat celých obkladaček a kolik dořezů v každé radě. Na stavbě změříme celkovou délku obkladu [lc] nebo ji zjistíme z prováděcího plánu. Počet celých obkladaček [PO] potřebných pro obložení jedné řady zjistíme tak, délku obkladu [lc] vydělíme šířkou obkladaček včetně spáry [lo+s]. Kde: PO – počet obkladaček lc – délka obkladu lo – šířka obkladačky s – šířka spáry Výpočet šířky dořezů si nejlépe vysvětlíme na příkladu.

11 Vypočítejte spotřebu materiálu pro obklad široký (l) 850 mm a vysoký (v) mm při velikosti obkladaček 150 x 150 mm a šířce spár s= 3 mm Obr.4: Symetrie a asymetrie obkladu (archiv autora) bez symetrie: počet obkladaček = 5 celých obkladaček; zbytek [z] je 0,55 lo šířka dořežu x = z . lo = 0, = 83 mm Na jednu řadu budeme potřebovat 6 obkladaček (5 celých a 1 na dořez). b) symetrie: V případě symetrického rozdělení se připočítává ke zbytku [x] jedna šířka obkladačky (bez spáry) a rozměr se vydělí dvěma: šířka dořezu y = (x + lo) : 2 = ( ) . 2 ≈ 116 mm Poznámka: Pokud je šířka dořezu menší nebo stejná jako polovina šířky obkladačky můžeme z jedné obkladačky vyříznout dva dořezy. Na obložení jedné řady spotřebujeme 6 obkladaček (4 celé a 2 na dořezy).

12 vd = zv . vo = 0,46 . 150 ≈ 69 mm C.2) Počet řad obkladu
Počet řad [PŘ] získáme tak, že výšku obložené plochy [v] vydělíme výškou obkladačky včetně spáry [vo + s]. = 10 celých řad; zbytek zv = 0,46 výšky obkladačky [vo]. Výšku dořezu [vd] vypočítáme tak, že zbytek [zv] vynásobíme výškou obkladačky vd = zv . vo = 0, ≈ 69 mm Poznámka: Pokud je výška dořezu menší nebo stejná jako polovina výšky obkladačky, jako v našem případě, vyřízneme z jedné obkladačky dva dořezy. To znamená, že na řadu tvořenou dořezy spotřebujeme 5 celých obkladaček. Řadu z dořezů z estetických důvodů umístíme nad podlahu.

13 C.3 Pro obložení stěny budeme potřebovat 10řad po šesti kusech obkladaček a 5 obkladaček na první řadu (dořezy). To je celkem 65 kusů obkladaček. Poznámka: Při dělení obkladaček a během jejich přepravy může dojít k jejich poškození. Pro případné opravy obkladu v budoucnosti schováme několik kusů. Proto objednáme, podle složitosti způsobu kladení, počtu koutů a rohů, o 5 až 10 procent obkladaček navíc.

14 bez symetrie symetrie Obr.č. 5: Rozvržení obkladů (archiv autora)

15 Výpočet spotřeby lepicí malty
Spotřebu lepicí malty vypočítáme tak, že plochu obkladu [S] vynásobíme průměrnou spotřebou lepicí malty na jeden metr čtvereční [kg /m2]. Spotřebu na m2 najdeme na balení lepící malty. Spotřeba lepící malty je závislá na velikosti zubování hladítka. Doporučená velikost zubování: Délka okraje obkladu (mm) Hloubka zubu (mm) do 50 3 od 50 do 108 4 od 108 do 200 6 více než 200 8 a více

16 Výpočet spotřeby spárovací hmoty
Spotřebu spárovací hmoty na 1m2 vyčteme z údajů na balení nebo ji vypočítáme podle vzorce: kg/m2 Potřebnou spárovací hmoty [PS] získáme, když plochu obkladu [S], vynásobíme spotřebou na jeden metr čtvereční. kg Kde: PS = spotřeba spárovací hmoty S = plocha obkladu A = délka obkladu (v mm) B = šířka obkladu C = tloušťka obkladu (v mm) D = šířka spáry (v mm) k = objemová hmotnost spárovací hmoty (v g/cm3 cca 1,5)

17 Na daný obklad bude potřeba 75 kusů obkladaček (65 +10 rezerva na rozbití a opravy).


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google