Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školyInovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_Čj, DUM 13 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Pracujeme s básní Autor: Mgr. Jana Sedláková Stručná anotace: Tuto prezentaci využijeme pro přiblížení poezie žákům. Metodické zhodnocení: Prezentace byla odpilotována 5.10.2011 v 5.A ZŠ Studánka v hodině Literární výchovy.

2

3 Josef Brukner LODI Č KY Tlusté koráby a parníky plují přes oceán Tichý čili Veliký, hubenější podle pradávného zvyku plují křížem krážem zase v Atlantiku. A ty malinkaté, což je taky v pořádku, brouzdají se v malém mořátku. V ledových mořích plavou lodi mrzouti, vzteklouni s bouřkami se kohoutí, líné se povalují v zálivech na vlnách měkkých jako mech. Jenom ta má se toulá kdesi. Teprve večer, když jdu spát, odkudsi ze tmy připluje si, aby mě mohla pohoupat.(Obrazárna)

4 Obr.1 Obr.3 Obr.2 Obr.4 Pozorně si prohlédni tyto lodě. Jaké bys jim přisoudil vlastnosti? Myslíš, že některá z nich by mohla být líná, mrzout nebo vztekloun?

5 Zamysli se. o Co znamená výraz plout křížem krážem a brouzdat se? o Najdi na mapě světa Tichý a Atlantský oceán. Pověz, který je větší. o Na světě jsou celkem čtyři oceány, najdeš ty zbylé dva? o Doplň zdrobnělinu: loď – lodička, moře – mořátko, oceán - ______________ o Znáš nějaké druhy lodí? Jaký je mezi nimi rozdíl, jak vypadají a k čemu slouží? (kajak, plachetnice, veslice, parník, tanker, nákladní loď, pramice, ledoborec, kanoe, jachta, šlapadlo, kataramán) o Vysvětli pojem: kohoutit se. Vymysli větu, kde tento výraz použiješ. o Přečti ještě jednou poslední sloku básně. Pověz, jak si představuješ svou loď, která tě pohoupá před spaním.

6 Použité zdroje: [cit. 2011-09-20] Obr.1 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brno,_Brn%C4%9Bnsk %C3%A1_p%C5%99ehrada,_nov%C3%A9_lod%C4%9B.JPG Obr.2 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hollar,_Vaclav_- _Lode.jpg Obr.3 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Punt-pedalo.jpg Obr.4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NZL39_GBR52_Kieler_ Woche.jpg Obr.5 Mapa světa


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google