Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

4.PLACHTAŘSKÝ SEMINÁŘ v JABLONNÉM NAD ORLICÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "4.PLACHTAŘSKÝ SEMINÁŘ v JABLONNÉM NAD ORLICÍ"— Transkript prezentace:

1 4.PLACHTAŘSKÝ SEMINÁŘ v JABLONNÉM NAD ORLICÍ 28.1.2006
Ing. Lumír HOVANČÍK MACC Praha

2 Základní témata přednášky
Hlavním cílem přednášky je seznámení plachtařské veřejnosti s : FUA konceptem a na něj navazující problematikou ( ICASM, AUP ) pokud je problematika popsána v AIPu, budou odkazy na jednotlivé články označené kurzívou Létáním AČR v nových podmínkách po zavedení nové techniky ( JAS 39 a L-159 )

3 FUA (Flexible Use of Airspace ) koncept
Vychází se z doporučení ICAO a EUROCONTROL. Základním dokumentem je The EUROCONTROL Handbook for Airspace Management. Specifikuje funkce Airspace Management (ASM) a Air Traffic Management (ATM). Popisuje procedury pro plnou implementaci konceptu FUA.

4 Tři stupně ASM ENR čl Strategická úroveň ASM čl Předtaktická úroveň ASM čl Taktická úroveň ASM čl

5 STRATEGICKÁ ÚROVEŇ ASM
Činnost na strategické úrovni ASM provádí ICASM Interdepartmental Committee for Airspace Management. čl Odpovídá za metodické řízení ASM vykonávané na předtaktické a taktické úrovni. Přímo řídí pracoviště AMC (Airspace Management Cell ). Jednání ICASM probíhá jednou měsíčně - změny k

6 PŘEDTAKTICKÁ ÚROVEŇ ASM čl. 1.1.9.1.2.2
Do 10:00 UTC shromažďuje a vyhodnocuje žádosti od oprávněných uživatelů. ( pro civilní požadavky na pracovišti FIC a pro vojenské požadavky pracoviště AMC skupiny koordinace ) AMC rozhoduje o přidělování prostorů oprávněným uživatelům nepřesahujících rozlohou 500 km2 a dobou aktivace do 24 hodin. Překročí-li požadované omezení rozsah 500 km2 a/nebo dobu 24 hodin, postupuje AMC požadavek ICASM k dalšímu řešení cestou některého ze stálých členů tohoto orgánu. Všechna schválená omezení, která nejsou obsažena v AIP ČR nebo jdou nad rámec publikace v AIP ČR, předává AMC na NOF k publikaci formou NOTAM, nebyla-li forma publikace stanovena jinak na úrovni ICASM (např. AIP SUP).

7 PŘEDTAKTICKÁ ÚROVEŇ ASM
FIC Praha – provádí shromažďování požadavků od civilních provozovatelů tlf fax Pracoviště AMC Pracoviště AMC skupina koordinace tlf fax

8 MACC Praha TAKTICKÁ ÚROVEŇ ASM čl. 1.1.9.1.2.3
Činnost na taktické úrovni ASM provádí civilní a vojenská stanoviště ATS ( ACC Praha a MACC Praha ) v souladu s postupy pro koordinaci mezi civilními a vojenskými stanovišti ATS.

9 Plán AUP a jeho dostupnost na zemi čl. 1.1.9.6
Internet nebo přímo Plán využití vzdušného prostoru ( AUP ) Telefon civilní - FIC Praha – vojenský – MACC Praha –

10 Dostupnost informací o aktivaci prostorů ve vzduchu
Civilní stanoviště Praha information – 126,100 sektor Čechy Vojenské stanoviště Praha Terén – 123,750 prostor FIR Praha

11 Létání AČR v nových podmínkách po zavedení nové techniky ( JAS 39 a L-159 )

12 JAS – 39 GRIPEN Tyto letouny byly v květnu 2005 zařazeny do výzbroje AČR. Od 1. července 2005 převzaly ochranu vzdušného prostoru České republiky a plnění úkolů v integrovaném systému protivzdušné ochrany států NATO - NATINADS

13 L – 159 ALCA Hlavní vlastnosti L159A:
Mnohorežimový impulsní dopplerovský radar (Multi-Mode Pulse Doppler Radar). Pokročilé rozhraní člověk / stroj s průhledovým displejem (Head-Up Display - HUD), víceúčelovým barevným displejem (Multi-Function Color Display - MFCD) a soustavou ovládacích prvků palubních systémů na řídící páce a páce ovládáni motoru (Hands-On-Throttle-And-Stick - HOTAS).

14 Přesný a autonomní navigační systém s inerciálním navigačním systémem (Inertial Navigation System - INS) na bázi laserového gyroskopu a s globálním polohovacím systémem (Global Positioning System - GPS). Rozsáhlé možnosti provádění záznamů za letu a poletových rozborů (debriefingu) - video, audio, systém vlastní ochrany, parametry motoru a letounu. Sedm závěsníků pro různou palubní výzbroj a vybavení. Schopnost operovat z částečně připravených letišť. Motor F124-GA "nejlepší ve své třídě".

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "4.PLACHTAŘSKÝ SEMINÁŘ v JABLONNÉM NAD ORLICÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google