Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TB2012/1 3.10.12. logika dedukce V pytli P jsou bílé fazole Fazole na stole jsou z pytle P Fazole na stole jsou bílé Sherlock Holmes.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TB2012/1 3.10.12. logika dedukce V pytli P jsou bílé fazole Fazole na stole jsou z pytle P Fazole na stole jsou bílé Sherlock Holmes."— Transkript prezentace:

1 TB2012/1 3.10.12

2 logika dedukce V pytli P jsou bílé fazole Fazole na stole jsou z pytle P Fazole na stole jsou bílé Sherlock Holmes

3 Snadno nahlédneme, že ať zvolíme jakýkoli příklad, je vlastně nemožné analyzovat nějaký jev v pojmech jiných, než jsou invarianty, které jsou v jeho průběhu zachovány. Monod angl. 99, čes. 105

4 …VASEIQIECL… …VASEIQIECI…

5 věda indukce Fazole na stole jsou z pytle P Fazole na stole jsou bílé V pytli P jsou (samé) bílé fazole hypotézy o světě, zejména ve vědě; falzifikovatelnost

6 spekulace, obrazotvornost, poezie … abdukce V pytli P jsou bílé fazole Fazole na stole jsou bílé Fazole na stole jsou z pytle P S. Lem: Gigamesh; Čapek: Smrt barona Gandaly

7 dýka

8 Spectrogram of the word "compute." An experienced spectrogram reader has no trouble identifying the word "compute" from the visually salient patterns in the image above.

9 Happy Birthday, Peter Ladefoged

10 Šang

11 Člověk je slovo o 6 písmenech Člověk je dvounohé zvíře Člověk je p (p→q) Aristoteles (prý) neviděl rozdíl mezi těmi větami Harris 2009

12 The Church begins with C (ne náhodou Ch? Ch. Darwin) There are twelve letters in this sentence; How many letters are there in your name? Řekni to pozpátku! (po větách? slovech? hláskách? písmenech?) Harris 2009

13 Ez 33,11 Jakože jsem živ, je výrok Panovníka Hospodina, nechci, aby svévolník zemřel („svévolník“ se také překládá „hříšník“)

14 Ez 33,11 Jakože jsem živ, je výrok Panovníka Hospodina, nechci, aby svévolník zemřel p: Bůh nechce smrt hříšníka q: Paní X hřeší (slečna Y je poběhlice) p→q: Paní X je nesmrtelná (platí i pro slečnu Y?)

15 Ez 33,11 Jakože jsem živ, je výrok Panovníka Hospodina, nechci, aby svévolník zemřel, ale aby se odvrátil od své cesty a byl živ.

16 Ez 33,11 Jakože jsem živ, je výrok Panovníka Hospodina, nechci, aby svévolník zemřel, ale aby se odvrátil od své cesty a byl živ. Odvraťte se, odvraťte se od svých zlých cest! Proč byste měli zemřít, dome izraelský?


Stáhnout ppt "TB2012/1 3.10.12. logika dedukce V pytli P jsou bílé fazole Fazole na stole jsou z pytle P Fazole na stole jsou bílé Sherlock Holmes."

Podobné prezentace


Reklamy Google