Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny"— Transkript prezentace:

1 Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny 2012 - 2014
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709

2 Autor: Mgr. Jitka Matějková
Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Vývoj literatury od meziválečné doby po současnost Téma: 2. světová válka ve světové literatuře Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KČF3_Mtv_06 Ověřen ve výuce dne:

3 Anotace Výuková prezentace má žáky seznámit s tématem 2. světové války v dílech světových autorů. Metodické doporučení: prezentaci je vhodné využít v souvislosti s učivem o tématu 2. světové války ve světové literatuře. Potřebné pomůcky: datový projektor a počítač. Klíčová slova: A. Fadějev, B. Polevoj, M.A. Šolochov, V. Někrasov, J. Bondarev, A. Seghersová, A.M. Franková, J. Clavell, J. Heller, W. Styron, P. Boulle

4 2. světová válka ve světové literatuře

5 Rusko Alexandr Fadějev (1901 – 1956) Mladá garda
- román vytvořený na základě dokumentárního materiálu o činnosti komunistické ilegální skupiny v Krasnojarsku, která bojovala proti nacistickým okupantům.

6 Boris Polevoj (1908 – 1981) Příběh opravdového člověka - román o letci Alexeji Meresjevovi, který byl v boji s německými letouny zasažen, jeho stroj se zřítil a on sám byl těžce zraněn. Se zlomenýma nohama se vlekl 18 dní do lesní samoty, dočasného sídla vesničanů, odkud byl dopraven do nemocnice. Museli mu amputovat obě nohy, silou vůle se nakonec naučil chodit s protézami, vrátit se na frontu a znovu létat

7 Michail Alexandrovič Šolochov (1905 – 1984)
Tichý Don, Osud člověka Viktor Někrasov (1911 – 1987) V stalinských zákopech, V rodném městě Jurij Bondarev (1924) Prapory žádají palbu, Hořící sníh (válka z pohledu vojáka ze zákopu)

8 Michail Alexandrovič Šolochov
Obr.1

9 Německo Anna Seghersová (1900-1983)
Sedmý kříž – antifašistický román, o útěku sedmi vězňů z koncentračního tábora Obr.2

10 Annelies Marie Franková (1929 – 1945)
Deník Anny Frankové - dívka z německé židovské rodiny, píše si deník. Rodina utíká z Německa do Amsterodamu, skrývá se v půdním bytě. Jsou prozrazeni, odvezeni do koncentračních táborů v Německu. Přežívá jen otec, po válce vydává Annin deník.

11 Anglicky píšící autoři
James Clavell (1924 – 1994) Král krysa Joseph Heller ( ) Hlava XXII – román, americká válečná satira Podle hlavy XXII může voják požádat o propuštění z armády tehdy, je-li blázen. Uvědomuje-li si to však, dokazuje tím, že je „normální“ a propuštěn nemůže být Ukázka:

12 Joseph Heller Ob.3

13 William Styron ( ) Sophiina volba - román, analýza zhoubného vlivu nacismu na průměrně silného jedince - Sophie, Polka, dostává se do koncentračního tábora, kde se musela vzdát jednoho vlastního dítěte ve prospěch života druhého.

14 Francie Pierre Boulle (1912-1994) Most přes řeku Kwai
- válečný román, otřesné svědectví z japonského vězeňského tábora v době druhé světové války

15 Kontrolní otázky Osvětli děj románu „Příběh opravdového člověka“. Kdo je jeho autorem? Jmenuj další autory ruské literatury 20. století, kteří se věnovali tématu 2. světové války. Vysvětli, co je Hlava XXII. Kdo je autorem stejnojmenného románu? Kdo je autorem románu „Sophiina volba“? O jakou složitou volbu jde?

16 Odpovědi B. Polevoj. - román o letci Alexeji Meresjevovi, který byl v boji s německými letouny zasažen, jeho stroj se zřítil a on sám byl těžce zraněn. Se zlomenýma nohama se vlekl 18 dní do lesní samoty, dočasného sídla vesničanů, odkud byl dopraven do nemocnice. Museli mu amputovat obě nohy, silou vůle se nakonec naučil chodit s protézami, vrátit se na frontu a znovu létat

17 Odpovědi M.A. Šolochov, V. Někrasov, J. Bondarev
J. Heller. Podle hlavy XXII může voják požádat o propuštění z armády tehdy, je-li blázen. Uvědomuje-li si to však, dokazuje tím, že je „normální“ a propuštěn nemůže být. W. Styron. Sophie se musela vzdát jednoho vlastního dítěte ve prospěch života druhého.

18 Zdroje Obr. 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < > Obr. 2 © Foto H.-P.Haack (H.-P.Haack). . [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < > Obr. 3MDCarchives. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < > PROKOP, Vladimír. Přehled světové literatury 20. století: pro výuku literatury na středních školách. 2. upravené. Sokolov: O.K.- Soft, s POLÁŠKOVÁ, Taťána, Dagmar MILOTOVÁ a Zuzana DVOŘÁKOVÁ. Literatura - přehled středoškolského učiva. dotisk 2. Třebíč: Petra Velanová, edice Maturita. ISBN X. s

19 Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě vzdělávacího materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do třídní knihy. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoli zveřejňováno,používáno a uchováváno.


Stáhnout ppt "Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny"

Podobné prezentace


Reklamy Google