Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_G2 - 02 Otázky na bílkoviny Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
2
1. Co to jsou bílkoviny? Z čeho se skládají?
VY_32_INOVACE_G1 - 05 1. Co to jsou bílkoviny? Z čeho se skládají? Přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin.
3
2. Jaký je nejjednodušší vzorec karboxylových kyselin?
H-COOH ... k.mravenčí, H3C-COOH ... kys octová
4
3. Jaký je nejjednodušší vzorec aminokyselin?
H-COO-NH2, H3C-COO – NH2
5
5. Jak se nazývá poškození = srážení bílkovin v živých organismech?
Denaturace bílkovin.
6
6. Jak dochází ke srážení bílkovin?
Vlivem kyselin, zásad, solí těžkých kovů, vysokou teplotou apod.
7
7. Jaká teplota je nebezpečná pro člověka?
400C a vyšší.
8
8. Jak se nazývají velké molekuly, které obsahují 100 a více molekul aminokyselin?
Makromolekuly.
9
9. Jak si vytvářejí bílkoviny rostliny?
Vytvářejí si je samy z minerálních látek.
10
10. Jak si vytvářejí bílkoviny živočichové?
Získávají je ze stravy rostlinné (fazole, hrách, čočka, obilniny...) nebo i živočišné ( maso, mléko, vejce ...).
11
11. Jakou funkci má kolagen a keratin?
Mají stavební funkci. Kolagen je součást vaziva, pokožky, kostí, zubů, chrupavky. (Proto se přidává do kosmetických výrobků). Keratin je obsažen ve vlasech, nehtech, peří.
12
12. Jakou funkci má hemoglobin?
Má transportní funkci. Je obsažen v červených krvinkách, které na sebe váží kyslík a rozvádějí ho po celém těle.
13
13. Jakou funkci má tubulin, který tvoří bičík?
Zajišťuje pohyb u bakterií, spermií apod.
14
14. Jakou funkci mají imunoglobuliny?
Zajišťují ochrannou funkci organismu před mikroorganismy.
15
15. Bílkovinami jsou tvořeny také růstový. , antidiuretický
15. Bílkovinami jsou tvořeny také růstový , antidiuretický a inzulin, které mají řídící a regulační funkci. Růstový hormon, antidiuretický hormon.
16
16. Bílkoviny, které urychlují chemické reakce se nazývají
16. Bílkoviny, které urychlují chemické reakce se nazývají Každá chemická reakce v živém organismu je řízena těmito Enzymy.
17
17. Bílkoviny jsou i zdrojem energie. Za jakých podmínek?
V kritických podmínkách, pokud jsou již spotřebovány veškeré zásoby lipidů a sacharidů.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.