Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová
2
Sacharosa – cukr řepný, třtinový
patří mezi disacharidy sladká chuť nejpoužívanější cukr
3
Sacharosa bílá, krystalická látka dobře rozpustná ve vodě
4
Chemické složení sumární vzorec – C12H22O11
tvořena dvěma stavebními jednotkami glukosou a fruktosou O C H 2 + H2O + glukosa fruktosa sacharosa 2 C6H12O C12H22O H2O
5
Reakce sacharosy s Fehlingovým činidlem
6
Sacharosa – výskyt cukrová třtina – výroba cukru – několik tisíc let
cukrová řepa – průměrně 17% sacharosy 1747 – objev sacharosy v cukrové řepě berlínským chemikem Andreasem Sigismundem MARGRAFEM ( 1709 – 1782)
7
Výroba cukru výchozí surovina – cukrová řepa řízkování řepy
vyluhování cukerných řízků odpaření části vody čištění (rafinace) cukru vzniká cukerný sirup ochlazení a vyloučení krystalků cukru
8
Použití sacharosy nejběžnější sladidlo výroba cukrovinek
výroba umělého medu
9
Umělý med vyrábí se štěpením sacharosy
sacharosa se štěpí pomocí kyselin na glukosu a fruktosu vzniká umělý med tohoto postupu se používá na výrobu medu v potravinářském průmyslu
10
Působení H2SO4 na sacharosu
11
DÚ: Co je to kandys a karamel? Na co používá karamel?
Zjisti vědecký název pro cukrovou třtinu. Proč se doporučuje snížit množství cukrů ve stravě? Co je to melasa? Lze sacharosu dokázat Fehlingovým činidlem?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.