Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Ludmila Durgalová, 2011-11-19 NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ Romská kultura TÉMA: Romská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Ludmila Durgalová, 2011-11-19 NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ Romská kultura TÉMA: Romská."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Ludmila Durgalová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ Romská kultura TÉMA: Romská hudba ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/   Anotace: Materiál je určen pro 8. třídu, slouží k výkladu o Romské hudbě.

2 ROMSKÁ HUDBA Dobrá píseň očistí srdce. (Romské přísloví)
Romská hudba je dokladem velké vnitřní síly a energie Romů, může být spojovacím můstkem mezi Romy a ne – Romy. Romové mají v krvi rytmus, jsou skvělí hudebníci a tanečníci.

3 Romská píseň Nejtypičtějším znakem je jejich variabilita
Liší se podoba jedné sloky od druhé Písně jsou milostné nebo sociálně zabarvené Nezná písně svatební nebo k narození dítěte, ani dětskou píseň Zná pouze písně k vartování u mrtvého

4 Cikánská kapela HRÁČSKÁ SESTAVA: Primáš ( 1. hlas) Terc ( 2. hlas) Violová kontra ( střední hlas) Basa ( udává rytmus a základní harmonii) Klarinet a cimbál ( změkčí melodii)

5 Ovlivnění romskou hudbou
Franc Liszt – obdivoval romské hudebníky, začal je nazývat gypsy Antonín Dvořák – Cikánské melodie Motivy romské hudby se objevují v moderní hudbě ve všech žánrech Bob Dylan

6 Které nástroje jsou v cikánské kapele?
a) klavír, saxofon, tympány b) housle, viola, cimbál c) bubny, kytara, činely

7 Svůj zpěv doprovází: a) kašláním, kýcháním, smrkáním
b) tleskáním, dupáním, výkřiky c) cinkáním, zvoněním, troubením

8 Gypsy je název: a) pro romského hudebníka b) pro romského dělníka
c) pro romského tanečníka

9 Použité zdroje:: Kniha: Ševčíková, V. Slyšet, cítit a dotýkat se. Ostravská univerzita v Ostravě, ISBN 978 – Snímek č.2 [ ] Obrázek not byl použit z galerie Office. Snímek č.3 [ ] Obrázek mikrofonu byl použit z galerie Office. Snímek č.4 [ ] Obrázek housle byl použit z galerie Office. Snímek č.5 [ ] Obrázek houslista byl použit z galerie Office. Snímek č.6 [ ] Obrázek byl houslista byl použit z galerie Office. Snímek č.7 [ ] Obrázek ruce byl použit z galerie Office. Snímek č.8 [ ] Obrázek hudebníci byl použit z galerie Office.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Ludmila Durgalová, 2011-11-19 NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ Romská kultura TÉMA: Romská."

Podobné prezentace


Reklamy Google