Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Na ČVUT potřebujeme koncepční plánování a řízení Václav Hlaváč za komisi pro rozvoj a vědu Akademického senátu ČVUT (KRaV) Předneseno na shromáždění ČVUT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Na ČVUT potřebujeme koncepční plánování a řízení Václav Hlaváč za komisi pro rozvoj a vědu Akademického senátu ČVUT (KRaV) Předneseno na shromáždění ČVUT."— Transkript prezentace:

1 Na ČVUT potřebujeme koncepční plánování a řízení Václav Hlaváč za komisi pro rozvoj a vědu Akademického senátu ČVUT (KRaV) Předneseno na shromáždění ČVUT 29.3.2005 http://cmp.felk.cvut.cz/~hlavac

2 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT2 KRaV, co je, cíle  Hledání koncepčních představ a cílů.  Být partnerem vedení ČVUT a iniciátorem změn.  Pomoci komunikaci mezi AS a vědeckou radou.  Komunikovat se členy akademické obce i fakultními senáty.

3 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT3 Strategické plánování na ČVUT  Stále velmi zanedbané, a to na úrovni ČVUT, fakult, kateder (i když lze pozorovat zlepšení).  ČVUT setrvává v klidu a nečinnosti nepřiměřené situaci a vnějším podmínkám.  Konkurence = MU Brno, VUT Brno, ZČU Plzeň, TU Liberec nás dojíždí a předjíždí.

4 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT4 Nálada na ČVUT  Velká svoboda jednotlivce (např. mladého odborného asistenta, doktoranda).  Skepse díky špatně fungujícím mechanismům a omezením příčícím se zdravému rozumu.  Pocit „institucionální nemohoucnosti “.

5 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT5 Skepse – příklady (1)  Skepse prorektora - u 70 % jeho aktivity je předem jasné, že skončí v šuplíku.  Skepse děkana – nevěří, že integrita školy může mnohé přinést.  Skepse mladého odborného asistenta – nevěří podle příkladů kolem sebe, že „řehole vědy“ se dlouhodobě vyplatí.

6 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT6 Skepse – příklady (2)  Skepse magisterského studenta – raději budu při škole pracovat. Studium na ČVUT si plnou pozornost nezaslouží.  Skepse adepta studia, gymnazisty – mám jít na FEL ČVUT, kde vzali každého? Nepůjdu raději na MFF UK?

7 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT7 Důsledky  Atomizace ČVUT místo potřebné integrity.  Uzavřenost = většina z nás se stará především o sebe.  Hlavní starostí managementu fakult a kateder je „boj o dotace“ a „boj o předměty“.  ČVUT stojí mimo hlavní proud vývoje.

8 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT8 Věkové složení obyvatelstva

9 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT9 Zpráva EUA  Vyvážená, moudrá, podnětná.  Obsahuje rozhodující doporučení.  Placená konzultantská zpráva, nechť se čtenář nenechá její „hladkostí“ odradit.  Jak bude využita při vytváření strategie ČVUT?

10 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT10 Zpráva EUA a strategický plán  „ČVUT má vytvořit strategický plán s jasně určenými prioritami místo seznamu přání.“  Strategický plán má být spojen s opatřeními a zdroji na ně.

11 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT11 KRaV: ČVUT potřebuje strategii  Základní strategie má vycházet z několika málo jednoduchých principů.  Principy mají být snadno formulovatelné.  Je potřebné se na principech a prioritách shodnout a uvést je v život.  Protipříklad: Generel ČVUT

12 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT12 P1: Výzkum základem rozvoje  Výzkum je základem pro kvalitu, a to i v učení.  Kdo má vědecké renomé, o toho se svět zajímá.  Stejná kritéria jako svět - časopisy, SCI, peníze z průmyslu na výzkum.  Výzkumný výkon  povyšování.  Přivést studenty k výzkumu.

13 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT13 P2: Transfer technologií  Na ČVUT nefunguje, není jediná spin-off firma.  Licenční politika, patenty = rizikové podnikání. Technologický park.  Hospodářské smlouvy mají vysoké odvody.  Rozhodující transfer nelze udělat přes soukromé aktivity jednotlivců.

14 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT14 P3: Podpora inovací Dva aspekty: Vně: velký přínos může být z drobného vylepšení stávajícího postupu/produktu  nutno znát potřeby průmyslu. Uvnitř: inovace se týkají i všech procesů uvnitř ČVUT.

15 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT15 P4: Lidské zdroje  ČVUT potřebuje špičky, i z ciziny.  Na ČVUT má mít možnost plnohodnotně pracovat i ten, kdo neumí česky.  ČVUT má dost peněz a prostoru na zaplacení nejlepších lidí.  Nebát se diferencovat.  Posilovat mobilitu pracovníků.

16 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT16 P5: Integrita  Zvýšit horizontální prostupnost mezi fakultami, katedrami, týmy a studenty.  Oslabit finanční hranice.  Cesty: Umět si účtovat za služby. Programy ČVUT pro podporu integrity.

17 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT17 P6: Otevřenost struktury  Nebát se zakládat nové jednotky a rušit nefunkční.  Začít v malém, nechat růst.  Podporovat interdisciplinaritu.  Rotace vedoucích.

18 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT18 P7: Masová x výběrová výuka  ČVUT si zvolilo těžiště ve špičkovém magisterském a doktorském studiu.  Bakalářské studium bude masovější, ale není hlavním cílem. Přechodový děj.  Masovost i kvalitu nelze dosáhnout jedním mechanismem.  Potřebná zvláštní péče o talentované studenty.

19 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT19 P8: Mobilita studentů  Magisterské studium na ČVUT by mělo přilákat bakaláře z jiných škol.  Počet zahraničních studentů je nízký.  Mobilita během studia.  Protipříklad: učitelé bez zahraničních kontaktů.

20 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT20 P9: Výuka k větší univerzálnosti  Naši magistři (až na architekty) jsou příliš specializovaní.  Snižme počet oborů.  Podpořme univerzitní charakter studia.  Stačí studenty naučit na několika málo příkladech, jakou pracovat na detailu.  Projektová výuka. Učme se od Fakulty dopravní.

21 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT21 P10: Řízení kvality  Zavést zpětné vazby.  Autoregulační mechanismy.  Předpoklad: umět sbírat informace o sobě. Schopnost analýzy.  Více využít informační systém.  Příklad: bodování vědy na FEL.

22 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT22 Co činí KRaV ?  Naslouchá vám - členům akademické obce.  Bude podněcovat, aby se na funkce rektora a děkanů hlásili špičkoví uchazeči.  Spolupracuje s vedením ČVUT na dlouhodobém záměru.  Předkládá vedení ČVUT strategické problémy v menších dávkách, vyžaduje postoje vedení k nim včetně konkrétních řídicích kroků.

23 Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT23 Děkuji vám za pozornost.


Stáhnout ppt "Na ČVUT potřebujeme koncepční plánování a řízení Václav Hlaváč za komisi pro rozvoj a vědu Akademického senátu ČVUT (KRaV) Předneseno na shromáždění ČVUT."

Podobné prezentace


Reklamy Google