Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pу́сская архитекту́ра (Москва, Санкт-Петербург)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pу́сская архитекту́ра (Москва, Санкт-Петербург)"— Transkript prezentace:

1 Pу́сская архитекту́ра (Москва, Санкт-Петербург)
Sahulová,Myslivcová,Fiala девятый б RJs 13oe мая 2014

2 Москва

3 Mauzoleum Vladimíra Iljiče Lenina
 Mauzoleum  je věnované prvnímu komunistickému vůdci SSSR, Vladimíru Iljiči Leninovi. Nachází se na Rudém náměstí u Kremelské zdi. Po smrti Lenina 21. ledna 1924 si údajně mnoho lidí z celého SSSR přálo, aby jeho tělo bylo zachováno pro budoucí generace. Jeden z předních ruských patologů, Alexej Ivanovič Abrikosov tělo druhý den nabalzamoval, aby vydrželo v původním stavu až do doby Leninova pohřbu. 23. ledna, v noci, byl Alexej Sušev pověřen do tří dnů navrhnout a postavit hrobku, ve které se budou moci s Leninem lidé rozloučit.  Během měsíce a půl otevřenou rakev zhlédlo lidí. V roce 1929 se začala stavět současná budova, na níž byl použit mramor, žula, porfyr a labradorit, dokončena byla o rok později. Během let 1924 – 1972 navštívilo muzeum 10 milionů lidí. V roce 1973 byl vyměněn původní sarkofág za nový. U muzea stála také čestná stráž, a to až do roku 1993. Muzeum se stalo symbolem komunismu v SSSR a později i turistickou atrakcí nového Ruska. V 50. letech byl vedle Lenina vystaven i Stalin.

4 Храм Василия Блаженного
Pасположенный на Красной площади в Москве. Широко известный памятник русской архитектуры. Его архитектура символизирует связь России с Европой и Азией. Храм был построен в годы Храм состоит из восьми церквей. В годе 1588 была пристроила часовня святого Василия.

5 Rudé náměstí Rudé náměstí je nejvýznamnější náměstí v Moskvě.
Nachází se přímo v centru města. Náměstí odděluje Kreml – sídlo dříve králů a dnes ruského prezidenta od staré obchodní čtvrti s názvem  Kitaj-gorod. Všechny významné radiální ulice ve městě vycházejí právě z Rudého náměstí. Je považováno za nejhlavnější ve městě a i v celém Rusku, má charakter centra celé země. Od roku 1991 je na seznamu památek UNESCO. Historický vývoj Místo, kde se dnes náměstí nachází, bylo ještě v 15. století zastavěné dřevěnými domy. Car Ivan III. však vydal roku 1493 dekret, kterým nařídil – vzhledem k nebezpečí požárů – domy strhnout. Nové, prázdné místo brzy začalo Moskvanům sloužit jako tržiště. Později na svém významu ještě vzrostlo; korunováni zde byli i někteří ruští carové. Svůj význam ztratilo po přestěhování metropole Ruska do Petrohradu. Po občanské válce a vytvoření SSSR se centrum státu znovu usídlilo v Moskvě a stejně jako tomu bylo i dříve náměstí opět mělo klíčový význam. Konaly se zde vojenské přehlídky a manifestace, roku 1929 tu vzniklo Leninovo mauzoleum. U kremelské zdi byli pochováni významní představitelé státu. Přestože název Rudé náměstí je často spojován s rudou Kremelskou zdí, nebo s rudou barvou jako symbolem komunistické vlády ve 20. století, název náměstí má původ jinde. V ruštině slovo krasnyj (červený respektive rudý) kdysi také znamenalo hezký, krásný. Současný název tak má až od 17. století.

6 Moskevský Kreml Moskevský Kreml představuje nejstarší část Moskvy
V současnosti jde o hlavní politické, kulturní a duchovní centrum města, které je oficiálním sídlem prezidenta Ruské federace. U moskevského Kremlu jsou velmi výrazné vnější zdi postavené z neomítaných červených pálených cihel a posílené dvaceti věžemi, nejvyšší Trojická měří 79 metrů. Jeden z největších hradních komplexů na světě. Uvnitř se nacházejí nejvýznamnější ruské kostely, například Uspenskij sobor (Nanebevzetí Panny Marie), Blagověščenskij sobor (Zvěstování Panny Marie) a Archangelskij sobor (Archanděla Michaela) s hrobkami ruských panovníků.Moskevský Kreml je největší evropská obývaná pevnost.

7 Санкт-Петербург 

8 Зимний дворец Он был построен в по приказу царя Петра как зимняя резиденция русских царей. В 1917 году временный дворец служил резиденцией Временного правительства России. Октябрьская революция началась штурма Зимнего дворца 7oe ноября 1917

9 Смольный собор Смольный собор в состав архитектурного ансамбля Смольного монастыря, который находится в Санкт-Петербурге на левом берегу Невы на Смольной набережной. Является также концертной площадкой классической музыки.

10 Петергоф Петерго́ф   дворцово-парковый ансамбль на южном берегу Финского залива в 29 км от Санкт-Петербурга. Часть его находится в ведении Государственного музея-заповедника «Петергоф». Петергоф включает в себя несколько дворцово-парковых ансамблей, формировавшихся на протяжении двух веков. Нижний парк, Верхний сад и Английский парк — ансамбли, получившие развитие в XVIII веке; Александрия, Колонистский парк, Луговой парк, Александровский парк, Сергиевка, Собственная дача — ансамбли XIX века. В годы Великой Отечественной войны, находясь на территории, оккупированной немецкими войсками.

11 Chrám Kristova vzkříšení - Spasitel na krvi
Petrohradský pravoslavný chrám, který byl vybudován na místě, kde byl v roce 1881 spáchán atentát na Alexandra II. , který na následky atentátu zemřel. Chrám dal postavit jeho syn Alexandr III. na památku zavražděného cara. Stavba se začala budovat v roce 1883 a dokončena byla v roce Nachází se u Gribojedových kanálu.  Stavba je vybudována ve starém ruském stylu. V letech komunistické diktatury byl chrám uzavřen a vydrancován. Mozaiky a vzácné ikony byly poškozeny. Určitou dobu sloužil chrám jako sklad ovoce a zeleniny, což bylo vrcholem bolševického barbarství. Chrám dlouho chátral, po čase byl rekonstruován. 

12 Исто́чник информа́ции


Stáhnout ppt "Pу́сская архитекту́ра (Москва, Санкт-Петербург)"

Podobné prezentace


Reklamy Google