Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní zapojení operačního zesilovače.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní zapojení operačního zesilovače."— Transkript prezentace:

1 Základní zapojení operačního zesilovače.

2 Omezovač amplitudy Jsou to obvody, které neovlivňují výstupní napětí, pokud nepřekročí požadovanou úroveň. Na překročení napětí reagují omezením napětí. Je-li na vstup přivedeno kladné napětí, zenerova dioda ZD je v propustném režimu. Výstupní napětí U2 je omezeno velikostí prahového napětí diody, přičemž výstupní napětí je záporné (invertující zapojení) U2 = - UTO = - 0,7 V Je-li na vstup přivedeno záporné napětí, zenerova dioda ZD je v závěrném režimu. Výstupní napětí U2 je omezeno velikostí zenerova (průrazné) napětí diody, přičemž výstupní napětí je kladné (invertující zapojení) U2 = UZ

3 Omezovač amplitudy Zapojíme-li do zpětné vazby OZ dvě zenerovy diody proti sobě, získáme symetrický (souměrný) omezovač amplitudy. V případě kladného i záporného napětí na invertujícím vstupu OZ je vždy jedna zenerova dioda polarizována propustně (úbytek napětí je roven prahovému napětí UTO = 0,7V) a druhá zenerova dioda je polarizována závěrně (úbytek napětí je roven zenerovu napetí UZD). Výstupní napětí U2 bude rovno maximálně součtu těchto dvou napětí UTO + UZD (sériové spojení obou diod) s opačnou polaritou oproti vstupu (invertující zapojení s OZ).

4 Integrační člen integrační člen má v negativní zpětné vazbě kondenzátor CK veškeré proudy tečou do kondenzátoru CK tyto integrované obvody se používají např. jako zdroje pilových kmitů, a jako digitálně – analogové převodníky.

5 Derivační člen derivační člen má na vstupu kondenzátor CE
kondenzátorem CE protéká proud jen při měnícím se vstupním napětí UE zapojení zdůrazňuje vyšší kmitočty fázový posun vede k nestabilitě → lze vyřešit přidáním R a C slouží např. jako generátor jehlových kmitů pro zapalování tyristorů Používá se například v elektronických regulačních obvodech.


Stáhnout ppt "Základní zapojení operačního zesilovače."

Podobné prezentace


Reklamy Google