Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Trávící soustava trávení, živiny
Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
2
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Orgánové soustavy Téma: Trávící soustava Metodický list/anotace: Práce seznamuje se základní stavbou trávící soustavy počínaje hltanem. Dále se zaměřuje na jednotlivé složky potravy Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Žáci umějí popsat funkci trávící soustavy, její stavbu a dále jednotlivé složky potravy a jejich význam pro organismus Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 13 – 14 let
3
Trávící soustava Játra Žaludek Tlusté střevo Tenké střevo
4
Žaludek Zde dochází k promíchávaní a rozmělňování potravy
Žaludeční šťávy: obsahují kyselinu chlorovodíkovou ničí choroboplodné zárodky aktivuje enzym pepsin rozvolňuje vlákna masa… žaludeční šťávy dále obsahují enzym pepsin – ten štěpí bílkoviny
5
Játra Váží asi 1,5 kg – jsou největší žlázou v lidském těle
Vylučují žluč – ta se skladuje ve žlučníku – žlučovodem se žluč dostává do tenkého střeva, kde pomáhá při trávení tuků
6
Slinivka břišní - pankreas
Vývod slinivky přivádí do tenkého střeva pankreatickou šťávu – pomáhá při trávení cukrů, tuků a bílkovin
7
Začátek tenkého střeva
Žaludek Játra Slinivka břišní Začátek tenkého střeva Žlučník
8
Tenké střevo Tvořeno třemi částmi: Lačník Tračník Kyčelník
Délka tenkého střeva je 3 – 5 m Trávící plochu ještě zvětšují tzv. klky
9
Tenké střevo Trávení v tenkém střevě probíhá pomocí:
Pankreatické šťávě ze sleziny (hlavně cukry) Žluči ze žlučníku (tuky) Dalších enzymů štěpících cukry, tuky a bílkoviny až na nejmenší části, které tělo dokáže využít – tyto látky prostupují stěnou tenkého střeva do krve
10
Tenké střevo Tlusté střevo Slepé střevo Konečník
11
Tlusté střevo Délka asi 1,5 m – je rozděleno na slepé střevo – tzv. apendix – dále vzestupný, přímý a sestupný tračník, esovitou kličku a konečník s řitním otvorem. Probíhá zde konečné vstřebávání vody a hnilobné a kvasné procesy – vzniká stolice Dva svěrače – jeden vnitřní – neovládáme vůlí, druhý vnější – ovládáme vůlí.
12
Ústní dutina Jícen Játra Žaludek Žlučník Slinivka Tlusté střevo Tenké střevo Slepé střevo Konečník
13
Živiny K základním živinám v potravě patří: cukry, tuky a bílkoviny
Potrava dále musí obsahovat vodu, minerální látky a vitaminy Měla by obsahovat 60% cukrů, 25% tuků a 15% bílkovin
14
Cukry Jsou hlavním zdrojem energie pro organismus
Zdroje: ovoce, zelenina – zdravá forma
15
Tuky Zásobní zdroj energie V těle slouží jako tepelná izolace
Důležitá je vyváženost tuků v potravě. Živočišné tuky např. máslo, sádlo, rybí tuk i rostlinné tuky např. slunečnicový a olivový olej Nadbytek tuků přispívá k srdečním chorobám
16
Bílkoviny Základní stavební jednotka, důležité pro růst organismu, tvorbu enzymů a hormonů. Bílkoviny jsou např. v mase, vejcích, mléčných výrobcích nebo v luštěninách. Nejsou zdrojem energie pro organismus
17
Minerální látky Látky důležité k růstu, tělesné a duševní pohodě organismu. (Např. Ca – pro růst kostí, Fe – krvetvorba…)
18
Vitamíny Vitamin Zdroj Význam Projev nedostatku A Mrkev, rajčata
Správná funkce oka Šeroslepost, suchá kůže B Maso, kvasnice, luštěniny Metabolismus únava, záněty, poruchy krvetvorby C Ovoce a zelenina Odolnost proti nemocem Kurděje, malá odolnost D Rybí tuk, slun. záření Růst kostí křivice E Obilné klíčky, list. zelenina Normální funkce pohl. orgánů Porucha tvorby pohl. hormonů K Kapusta, špenát Správné vlastnosti krve Poruchy srážlivosti krve
19
Opakování – křížovka
20
Legenda Kyselina v žaludku
Základní složka potravy, základní stavební jednotka pro organismus Výběžky v tenkém střevě Probíhá zde k promíchání a rozmělnění potravy Červovitý výběžek Tvoří se zde žluč Enzym v žaludku Základní energetický zdroj pro organismus Konečný produkt tlustého střeva Důležitá pro trávení tuků, vzniká v játrech
21
Správné řešení ch l o r v d í k á b i n y ž a u e s p é t ř j c č
Co je to cholesterol? Jaké jsou důsledky jeho nadměrného množství?
22
POUŽITÉ ZDROJE Vaněčková, I., et al. Přírodopis 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, ISBN Obrázky - vlastní tvorba
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.