Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
2
Trávicí soustava II. Hltan (pharynx)
- společný oddíl trávicí a dýchací soustavy - tvořen vazivem a svalovinou, vystlán sliznicí - má tři oddíly: → nosohltan (vyrovnává tlak středního ucha - Eustachova trubice, je zde lymfatická tkáň) → ústní část - nachází se zde krční mandle → hrtanová část - navazuje na jícen, začíná hrtanovou příklopkou (epiglottis)
3
- svalová trubice spojující hltan a žaludek, vystlán sliznicí
Jícen (esophagus) - svalová trubice spojující hltan a žaludek, vystlán sliznicí - jeho průměr se mění podle velikosti sousta Přechod jícen - žaludek
4
Žaludek (gaster) - svalový vak umístěný převážně vlevo, objem 1-2 litry - na žaludku rozeznáváme česlo (vstup), klenbu (shromažďování plynů), tělo, vrátník (přechod do tenkého střeva) - stěna je čtyřvrstvá (vazivo, svalovina, sliznice) - sliznice vytváří podélné řasy - je nádrží potravy, probíhá zde mechanické a chemické trávení - mechanické trávení = stahy stěn žaludku a mělnění - chemické trávení = pomocí žaludeční šťávy (za den vyloučeno 2 - 3l)
5
Žaludeční šťávu tvoří:
- voda - pepsin - štěpí bílkoviny - kyselina chlorovodíková (HCL) - vytváří kyselé pH, ničí choroboplodné zárodky, viry a bakterie, zabraňuje kvašení, usnadňuje trávení masa (rozpad svaloviny), brání znehodnocení některých vitamínů, aktivizuje pepsin, spouští otevírání vrátníku - mucin - chrání sliznici před natrávením vlastními šťávami - vyprázdnění žaludku probíhá pozvolna Tenké střevo - navazuje na vrátník - konečná fáze trávení a vstřebávání většiny živin - délka m, Ø 3 - 3,5 cm - rozděleno na tři části: → dvanáctník (duodenum) → lačník (jejunum) → kyčelník (ileum)
6
- ve dvanáctníku je zásadité prostředí ovlivňující zavírání vrátníku, je zde společné vyústění slinivky a žlučovodu - lačník neznatelně přechází v kyčelník, obě části jsou volně zavěšeny v četných kličkách v dutině břišní Stavba stěny - stěna z vrstvy hladké svaloviny (podélné a kruhové), vaziva a sliznice - stěna tvoří příčné řasy, na jejich povrchu vybíhají klky - na povrchu klků je řasinkový vstřebávací epitel - uvnitř klků krevní a mízní cévy - mezi klky jsou krypty s buňkami produkujícími trávicí šťávy
7
Pohyby tenkého střeva - hnací → peristaltický = peristaltická vlna zasahuje úsek asi 5 cm, tlačí tráveninu vpřed a současně ji rozprostírá po sliznici. Trávenina projde střevem za hodin. - promíchávací → kyvný = na několika místech současně dojde ke kontrakci, která rozdělí a odtlačí tráveninu na dvě strany. Po odeznění proběhne nová kontrakce o kousek posunutá. K promíchávání přispívají i řasy - rotace tráveniny
8
Tlusté střevo - délka asi 1,5 m, Ø cm - vstřebávání zbylých vitamínů a minerálů, vstřebávání vody a zahušťování tráveniny, vyměšování Části: → slepé střevo - je pod vyústěním tenkého střeva do tlustého, vyústění je upraveno jako chlopeň (trávenina se nesmí vracet do tenkého střeva). Součástí je i červovitý přívěsek - apendix - kde je velké množství lymfatické tkáně. → tračník (colon) - dělí se na vzestupný t., příčný t. a sestupný t., na který navazuje esovitá klička. → konečník (rectum) - je opatřen svěračem, vyúsťuje řitním otvorem
9
Stěna tlustého střeva - vrstevnatá, z podélného a kruhového svalstva (hladké), vaziva a sliznice - po délce střeva jsou tři bělavé pruhy = ztluštělá podélná svalovina, mezi nimi vyklenutí a uvnitř poloměsíčité řasy - sliznice bledá, bez klků, s množstvím lymfatické tkáně a pohárkových buněk produkujících hlen Tlusté střevo je osídleno populací různých bakterií (střevní mikroflóra), které štěpí rostlinnou vlákninu, tvoří vitaminy K, B12, zamezují přemnožení patogenních bakterií. Produkují také střevní plyny složené z CO2, vodíku, sirovodíku a metanu. V trávenině zajišťují kvašení a hnití - zápach stolice. Pohyby tlustého střeva - peristaltický - kyvný - antiperistaltický - zpětný pohyb tráveniny pro lepší vstřebání vody - masový peristaltický x za 24 hod postihuje celý tračník a posunuje stolici ke konečníku
10
Vyprazdňování (defekace) - reflex řízený z míchy
- zatlačením stolice do konečníku se podráždí nervová zakončení v jeho stěně → pocit nucení → při zadržení po několika minutách odezní a objeví se až při dalším posunu stolice (při častém zadržování se objeví chronická zácpa) - při defekaci se uplatní hluboký nádech a tlak břišního lisu Video: trávicí soustava Video: kolonoskopie
11
Zdroje obrázků: Zdroje videí:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.