Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Problémy demokracie v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.218 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Občanská výchova Ročník: druhý – Pečovatelské služby Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Problémy demokracie – zájem občanů o společenské dění nebo o politiku, účast občanů ve volbách, problém korupce ve společnosti.

3 Metodické pokyny Materiál lze využít k výkladu nové látky nebo k opakování učiva. Prezentace obsahuje úkoly, které žáci samostatně vypracují do sešitu nebo na samostatný list. Řešení úloh je na posledním snímku prezentace. Pro práci je nutný počítač s  programem MS PowerPoint a projektor.

4 Zdroje Uveďte citace zdrojů použitých v materiálu.
[online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z:

5 Zdroje Uveďte citace zdrojů použitých v materiálu. Foto:
Dostupné z: dne , autor Jarba dne 24.  , autor Ch. Chusseau- Flaviens dne , autor da:Bruger:Twid

6 Problémy demokracie v ČR
1. Zájem o společnost 2. Účast občanů ve volbách 3. Korupce ve společnosti

7 Protože bez lidí to nejde!
1. Zájem o společnost Vytvořit demokratickou společnost není jednoduché. Zajistit dlouhodobé fungování demokratické společnosti, naplnění pojmu “vláda lidu“, je ještě mnohem složitější. Proč? Protože bez lidí to nejde! Demokratická společnost vyžaduje účast občanů, jejich zapojení do společenského a politického dění. Bylo tomu tak ve starověkém Řecku a není to jiné ani dnes. Jestliže demokracie znamená vládu lidí, musí se lidé podílet na vládě, vyjadřovat se k problémům společnosti.

8 1. Zájem o společnost Současná společnost klade na člověka vysoké požadavky. Pracovní, studijní či rodinné povinnosti vyžadují hodně času. Čas na odpočinek a zájmy je vzácný. Kde najít čas na společenské a politické aktivity? Jak zvýšit zájem občanů o společnost? Najít si čas (prostor) pro společenské a politické aktivity je předpokladem fungování demokratické společnosti. Bez zájmu obyčejných lidí demokracie dobře nefunguje. Zvýšit zájem „obyčejných lidí“ o tuto oblast je nutné. Jinak se lidé musí spokojit s tím, co za ně udělají nebo rozhodnou jiní.

9 1. Zájem o společnost Pracoval již někdo z Vás ve společenské organizaci, např.: – skautů, – ochrany přírody, – červeného kříže, – charitativní organizaci, – sportovní organizaci? A chtěli byste v takové organizaci někdy pracovat? Nebo jste přemýšleli o vstupu do politické strany? Hodně lidí se věnuje sportu nebo kultuře. Společenská činnost je důležitá, nebojte se do ní zapojit!

10 1. Zájem o společnost Obr. 1 – Jaromír Jágr a čeští hokejisté , uvítání v Praze  (zlato z Kolína nad Rýnem) Zdroj: dne , autor Jarba

11 2. Účast občanů ve volbách
Účastní se voleb dostatečný počet občanů? Volební právo je velmi důležité právo. Je zaručeno Listinou základních práv a svobod. Vykonává se tajným hlasováním – lidé se sami rozhodnou, komu dají svůj hlas a ten vhodí do volební urny. Občané se svoji účastí ve volbách podílí na správě věcí veřejných. Přesto řada občanů toto právo nevyužívá. Někteří dokonce tvrdí, že to nemá na nic vliv!

12 2. Účast občanů ve volbách
Volební právo žen: 1893 Nový Zéland, Austrálie, 1906 Finsko, 1913 Norsko, 1915 Dánsko, Island, 1917 Rusko, 1918 Německo, Polsko, V. Británie, 1919 Československo, Nizozemsko, 1920 USA , Kanada, Maďarsko, 1921 Lotyšsko, Švédsko, 1926 Turecko, 1927 Uruguay, 1929 Ekvádor, 1931 Španělsko, 1932 Brazílie, 1934 Turecko, 1941 Jugoslávie, 1942 Dominikánská republika, 1945 Francie, Japonsko, Itálie, Slovinsko, 1946 Argentina, Rumunsko, 1948 Belgie, 1949 Čína, Indie, Chile, 1952 Mexiko, Řecko, 1956 Egypt, 1958 Maďarsko, 1960 Kypr, 1971 Švýcarsko (stát, kantony 1958–1990), 1976 Portugalsko, 1984 Lichtenštejnsko, 1999 Katar. Obr. 2 – Boj za volební právo žen , cca 1910 Zdroj: dne 24.  , autor Ch. Chusseau-Flaviens

13 2. Účast občanů ve volbách
Procento účasti ve volbách se liší podle druhu voleb. Dlouhodobě se pohybuje od cca 20% do 60%. 2010 Poslanecká sněmovna 62,6% 2012 Senát 34,9% 1.kolo 18,6% 2.kolo 2010 Obce 48,5% 2012 Kraje 36,8% 2013 Přímá volba prezidenta 61,3% 1.kolo 59,1% 2.kolo

14 2. Účast občanů ve volbách
Problémy s volební účastí řeší některé státy tak, že voliči mají povinnost zúčastnit se voleb. Při neúčasti hrozí voličům sankce – pokuta, veřejné práce… Znáte takové státy? Belgie Francie Řecko Mexiko Argentina Brazílie Lucembursko Austrálie

15 3. Korupce ve společnosti
Korupce je zneužití postavení nebo politické funkce k osobnímu prospěchu. Korupce je spojena: s podplácením (úplatky), s vyžadováním výhod (privilegia), s vydíráním nebo zastrašováním. Trestného činu se dopouští ten, kdo úplatek požaduje i ten, kdo jej nabízí! Obr. 3 – Peníze (eura) Zdroj: dne , autor da:Bruger:Twid

16 3. Korupce ve společnosti
Korupce se mohou dopouštět: politici – přijímají politická rozhodnutí a určují, na co se stát zaměří v budoucnu, např. podpora solárním elektrárnám, státní úředníci – rozhodující o nákupech zboží a služeb pro stát, ministerstva, organizace, jiné osoby – lobbisté (prosazují zájmy skupin), podnikatelé, občané… Rozsah korupce je různý – od podplacení úředníka v řádu několik tisíc Kč ( Kč) až po částky v rozsahu několika milionů či stamilionů Kč u velkých státních zakázek.

17 3. Korupce ve společnosti
Sporné případy, u kterých se objevilo podezření z korupce: nákupy zbraní – obrněná vozidla Pandury, letouny Casa, privatizace Unipetrolu – požadován úplatek za informace o privatizaci společnosti, fotbalové zápasy – hráči předem „prodali“ zápas, ovlivněna výběrová řízení – vítěz byl předem určen. Bojem s korupcí se zabývá Transparency International - Česká republika (TIC). Usiluje o zmapování stavu, navrhuje protikorupční programy a svou činností aktivně přispívá k omezování korupce.

18 Úlohy Zakroužkuj správnou odpověď!
1. Demokratická společnost potřebuje/ nepotřebuje aktivní účast občanů na společenském a politickém životě. 2. Zájem občanů o společenské dění je dostatečný/ slabý. 3. Účast občanů ve volbách je spíše nízká/ vysoká. 4. Česká republika patří k zemím, kde je účast ve volbách povinná/ dobrovolná. 5. Korupce znamená, že někdo své postavení zneužívá/ nezneužívá. 6. Organizace Transparency International se v ČR zabývá bojem s úředníky/ bojem s korupcí.

19 Řešení úloh Správné odpovědi:
1. Demokratická společnost potřebuje aktivní účast občanů na společenském a politickém životě. 2. Zájem občanů o společenské dění je slabý. 3. Účast občanů ve volbách je spíše nízká. 4. Česká republika patří k zemím, kde je účast ve volbách dobrovolná. 5. Korupce znamená, že někdo své postavení zneužívá. 6. Organizace Transparency International se v ČR zabývá bojem s korupcí.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google