Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKristýna Němečková
1
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání druhů listů podle stavby, znalost o využití listů Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - list, žilnatina, chlorofyl, jednoduchý a složený list Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 2,54 MB : „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR
2
LISTY Listy jsou pro rostliny i živočichy nezbytné. Listy zajišťují rostlinám dýchání za světla i za tmy. Za světla a pomoci zeleně listové přijímají oxid uhličitý a vydávají kyslík. Zeleň listová = chlorofyl.
3
Listy jednoduché List jednoduchý se skládá z řapíku a čepele.
Listy jednoduché má například: buk, dub, javor, třešeň, sedmikráska, jitrocel,okurka.
4
1. 3. 2.
5
Listy složené Listy složené se rozlišují podle uspořádání jednotlivých lístků: A) dlanitě složené-jírovec B) zpeřeně složené-akát 4. 5.
6
Listy s pochvou: trávy obilí pórek cibule konvalinka
Složené listy se skládají z řapíku a jednotlivých lístků. Některé listy mají pochvu. Listy s pochvou: trávy obilí pórek cibule konvalinka 6. 7. 8.
7
Žilnatina Na čepeli listů je tenká žilnatina, kterou proudí
voda s živinami. Podle žilnatiny poznáme rostliny jednoděložné a dvouděložné. Jednoděložné rostliny mají žilnatinu rovnou. Dvouděložné mají žilnatinu rozvětvenou.
8
Jednoděložné rostliny
9. Prstnatec Fuchsův 12. ječmen 10. Skřípina lesní
9
Dvouděložné rostliny 13. Čemeřice 11. Javor (dlanitá žilnatina)
14. Zpeřená žilnatina
10
Rozlišuj listy jednoduché a složené
2. 5. 4. 3.
11
Využití listů Listy některých rostlin se využívají v kuchyni jako zelenina (hlávkový salát, špenát…), jako koření (tymián,bazalka…), jako bylinný čaj (kopřiva,mateřídouška…). 17. máta 18. špenát 16. vavřín – bobkový list 15. bílé hlávkové zelí
12
Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.