Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KmKII 6 M. Hádková. Mlčení podle Vaňková, I.: Mlčení a řeč v komunikaci, jazyce a kultuře Praha 1996.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KmKII 6 M. Hádková. Mlčení podle Vaňková, I.: Mlčení a řeč v komunikaci, jazyce a kultuře Praha 1996."— Transkript prezentace:

1 KmKII 6 M. Hádková

2 Mlčení podle Vaňková, I.: Mlčení a řeč v komunikaci, jazyce a kultuře Praha 1996

3 Rozpoznat vhodnou chvíli pro mlčení a pro mluvení, to je velká věc. Rozpoznat vhodnou chvíli pro mlčení a pro mluvení, to je velká věc.Seneka Lucius Annaeus Seneca (4 př. n. l. – 65 n. l.)

4 Netoliko moudrost moudře mluviti, Netoliko moudrost moudře mluviti, leč věděti, kdy nemluviti a smlčeti. F. L. Čelakovský (1799 – 1852)

5 Na zemi není mlčení tak mlčící jak to, jemuž musíme my vydržet. Vyřknout je, příroda ztratí odvahu a padne děs na všechen svět. Emily Dickinsonová Emily Dickinsonová (1830 – 1886)

6 Slova zpozdilá vám nevěřím já věřím mlčení Slova zpozdilá vám nevěřím já věřím mlčení je nad krásou je nade vším slavnost porozumění František Halas (1901 – 1949)

7 Za řevem diskoték a světa kde se vraždí Jsme blízko na dotek a přece oba za zdí Myslíce na city jež byly kdysi kdesi Mluvíme já i ty a nerozumíme si Za slovy slova jdou a nevydají větu Pod tlící hromadou nedarovaných květů Dekretů na byty a dýchaného smogu Mlčíme já i ty v dvojím monologu Karel Kryl (1944 – 1994)

8 I. Vaňková Lidé mohou mlčet „spolu“, ale i „vedle sebe“, paralelně každý zvlášť, dávajíce tak najevo vzájemnou lhostejnost či negativní vztah – nechuť, hněv apod. Lidé mohou mlčet „spolu“, ale i „vedle sebe“, paralelně každý zvlášť, dávajíce tak najevo vzájemnou lhostejnost či negativní vztah – nechuť, hněv apod. I mlčení je způsobem komunikace, může mít platnost specifického znaku a specifického komunikátu. I mlčení je způsobem komunikace, může mít platnost specifického znaku a specifického komunikátu. Mlčení může ovlivnit vnitřní svět recipienta, následně pak jeho činy – a tím i tvářnost reality. Mlčení může ovlivnit vnitřní svět recipienta, následně pak jeho činy – a tím i tvářnost reality.

9 Mlčení a mluvení jsou neoddělitelné. Mlčení a mluvení jsou neoddělitelné. Svět vnímáme, prožíváme a hodnotíme na základě významových opozic. Svět vnímáme, prožíváme a hodnotíme na základě významových opozic. Jeden a týž jev může mít na pozadí zkoumání různých kódů, v nichž se vyskytuje, významy zcela rozdílné – a může se k němu upínat různé hodnocení: Jeden a týž jev může mít na pozadí zkoumání různých kódů, v nichž se vyskytuje, významy zcela rozdílné – a může se k němu upínat různé hodnocení: mluviti stříbro, mlčeti zlato X líná huba, holé neštěstí

10 My lidé mluvíme ( a píšeme) a k životu potřebujeme (verbální) komunikaci a texty. My lidé mluvíme ( a píšeme) a k životu potřebujeme (verbální) komunikaci a texty. Vydělili jsme se i tím, že je umíme vytvářet a vnímat. Vydělili jsme se i tím, že je umíme vytvářet a vnímat. Musíme se vyslovovat – žijeme prostřednictvím řeči. Musíme se vyslovovat – žijeme prostřednictvím řeči.


Stáhnout ppt "KmKII 6 M. Hádková. Mlčení podle Vaňková, I.: Mlčení a řeč v komunikaci, jazyce a kultuře Praha 1996."

Podobné prezentace


Reklamy Google