Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Doplňkové aktivita s úpolovým charakterem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Doplňkové aktivita s úpolovým charakterem"— Transkript prezentace:

1

2 Doplňkové aktivita s úpolovým charakterem
Sportovní hry Doplňkové aktivita s úpolovým charakterem

3 Ragbíčko Zařazeno pro zpestření sportovních her povinných v osnovách / ŠVP Pravidelně velmi oblíbená hra zařaditelná do všech ročníků na 2.stupni či střední škole Rozvíjí orientaci, obratnost, rychlost, taktické myšlení i silové schopnosti Zvýšená náročnost na bezpečnost žáků – velmi kontaktní hra (oblečení, pravidla) Energeticky poměrně náročná (pauzy, povolit žákům doplnit tekutiny) Hodí se i při větším počtu žáků ve skupině

4 Rušná část Na třetího Pomůcky : žádné
Organizace a průběh hry : žáci se rozdělí do trojic (může vzniknout i čtveřice) a rozdají si čísla od jedné do tří (čtyř). Od této chvíle hrají pouze ve své trojici a to následujícím způsobem. Na vymezeném prostoru ( celá tělocvična, půlka) nejprve honí jednička dvojku – po předání baby honí dvojka trojku a trojka posléze opět hledá jedničku. Můžeme určit časový limit a tomu, komu zůstane baba určit nějaký trestík nebo odměnu v podobě rozcvičky Kritická místa : Těsně před zahájením necháme žáky rozptýlit po tělocvičně a jedničky si necháme u sebe (tak, ať mají dvojky šanci). Při menším prostoru upozornit žáky na riziko srážky (proplétají se mezi sebou a hledají své spoluhráče). Ten, kdo není zrovna chytaný má čas na vydýchání, nikam se neschovává.

5 Rušná část 2) Chodící honička (na zklidnění a vydýchání) Pomůcky : žádné Organizace a průběh hry : klasická honička s předávkou – místo běhu žáci chodí.

6 Rozcvičení /podle fantazie-hlavně důkladné / Rozcvičení s míčem
Pomůcky : každý žák má míč (jakýkoliv – basketbalový, fotbalový, volejbalový, gymnastický, tenisák…) Ve stoji začínáme míč kruhy kolem těla „omotávat“ od hlavy k patě a od paty zpět Ve stoji rozkročném provádíme bočné kruhy střídavě pravou a levou rukou ( vpřed i vzad) Stoj rozkročný, míč vložíme mezi dlaně a ve výši prsou ho 10x stlačujeme (každý podle svých možností a možností míče) Ve stoji si položíme míč na dlaň natažené paže a rychlým pohybem ruky (nikoliv nadhozením) se ho snažíme dostat na hřbet ruky. Opakujeme několikrát tam i zpět, ruce vyměníme Stoj rozkročný, míč uchopíme oběma rukama v zapažení, provádíme hluboký ohnutý předklon s výdrží (míč nesmí spadnout) Stoj, míč v držíme v zapažení a nadhozením zezadu dopředu se ho snažíme chytit před tělem ( to samé můžeme zkusit na zpět – zepředu dozadu ) Stoj rozkročný – vzpažíme s míčem, úklony střídavě na jednu a druhou stranu. Přecházíme v kruhy celým trupem (menší rozsah) Podřep rozkročný – mezi nohama kroužíme (basketbalovou) osmičku / v hlubokém ohnutém předklonu osmičku kroužíme po zemi, nekrčíme nohy v kolenou Stoj , míč si podáváme střídavě pod jednou a druhou nohou / zvednutím nohy a odbitím míče o zem Stoj, míč si pouštíme na pravé stehno/koleno a po odrazu jej chytáme do obou rukou ( nohy střídáme) Na míč ležící na zemi položíme chodidlo nohy a odvíjíme míč ze špičky na patu a zpět aniž bychom nohu sundali z míče (nohy prostřídáme) Stoj rozkročný – míč je umístěn mezi chodidly. Drobným poskakováním si posíláme míč od jednoho chodila k druhému

7 Hlavní část - hra Pomůcky : starý otrhaný míč – může být i upuštěný ( nejlépe volejbalový), dvě žíněnky umístěné 2-3 m od koncové čáry / konce tělocvičny ( stačí kužely na vyznačení brankoviště), rozlišovací dresy Hřiště : na menším hřišti je hra výrazně kontaktní ( je proto potřeba promyslet s ohledem na bezpečnost a počet žáků)

8 Hra Organizace a průběh : žáci se rozdělí do družstev ( podle jejich počtu, velikosti hřiště, silové a váhové vyspělosti) a každý tým zabere svoje brankoviště ( žíněnku), na kterou se posadí. Takto se hra buď zahajuje nebo začíná po každém uznaném bodu. Míč je umístěn na středové čáře a po signálu rozhodčího pro něj hráči z obou týmů vybíhají (Kritické místo č.1). Cílem hry je položení míče na soupeřovu žíněnku (míč tam nesmí připlachtit) Patovou situaci současného držení míče oběma protihráči řešíme buď „stříháním“ o míč nebo rychlejší variantou – rozskokem na místě situace. Ostatní hráči stojí ve vzdálenosti alespoň dva metry.

9 Hra Co je povoleno : běh s míčem v ruce, přihrávky, bránění soupeře tělem, držení a objímání soupeře, zvedání soupeře a jeho přenesení ( i s míčem), jemné zalehnutí Co je přísně zakázáno : kopání do míče, podrážení nohou, naskakování na běžícího hráče, škrábání, kousání, lechtání, dloubání, tahání za oděv, tahání soupeře po zemi, držení soupeře kolem krku, záměrné zalehávání a jiné formy hrubého nebo ohrožujícího chování

10 Hra Různé : pokud je skupina smíšená, povolujeme obranu pouze CH-CH nebo D-D ( pokud máme ohleduplné a duchaplné žáky, můžeme děvčatům povolit bránit chlapce – ovšem se všemi dopady, které z toho vyplývají →tzn. i zvýšení nároku na citlivost rozhodování vyučujícího) Kritická místa : č.1 vybíhání pro míč na středovou čáru – vysoké riziko srážky hráčů ( neustále žáky na toto riziko upozorňovat) nebo zvolit variantu vyhození míče soupeři ze svého brankoviště (jako u frisbee)


Stáhnout ppt "Doplňkové aktivita s úpolovým charakterem"

Podobné prezentace


Reklamy Google