Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
PROBIOTIKA aneb pěstujme si střevní mikrofloru
seminář pro U3V Ondřej VESELÝ Ústav patologické fyziologie LF UP Olomouc Dětská endokrinologická ambulance Svitavy
2
Determinanty zdraví
3
Klíčové determinanty „životního stylu“
FYZICKÁ AKTIVITA STRAVA
4
„Ekosystém“ zažívacího ústrojí
střevní mikroflora buňky imunitního systému sliznice buňky střevní výstelky
5
Střevní mikroflora ( SMF )
mikrobiální společenství obývající zažívací ústrojí člověka 500 – 1000 bakteriálních druhů, 1014 mikrobů z toho asi dominantních druhů maximum v tlustém střevě SMF 1kg
6
Normální versus Patologická střevní mikroflora
DYSMIKROBIE
7
Význam normální SMF pro člověka 1
„mikrobioreaktor“ trávení nestrávených či nestravitelných živin zdroj mikronutrientů vitamíny esenciální MK zdroj energie 10% veškeré energetické potřeby 50% energetické potřeby buněk výstelky střeva
8
Význam normální SMF pro člověka 2
obrana před infekcí soutěž o místo na střevní sliznici tvorba protimikrobiálních látek soutěž o živiny
9
Význam normální SMF pro člověka 3
imunomodulace klíčové období: kojenci, batolata optimální - rovnovážné vyzrání imunitní reaktivity na slizniční i systémové úrovni imunitní systém pak správně rozlišuje podněty z vnějšího a vnitřního prostředí nebezpečné podněty LIKVIDACE neškodné podněty TOLERANCE
10
Následky chybného nastavení imunitní reaktivity
ZTRÁTA AUTOTOLERANCE PŘEMRŠTĚNÁ REAKTIVITA AUTOIMUNITNÍ CHOROBY ALERGICKÁ ONEMOCNĚNÍ 5 – 7% populace ČR 20 % populace ČR
11
Kolonizace střeva mikroflorou
porod sterilní střevo 1.vlna kolonizace mateřská vaginální a fekální mikroflora 2.vlna kolonizace kojení – 90% bifidobakterie umělá mléčná strava – pestré spektrum 3.vlna kolonizace přechod na pevnou stravu – dosažení „dospělého“ typu mikroflory mezi rokem života čas
12
„Kvalita“ střevní mikrobiální flory
závisí na porodu normální X císařským řezem v termínu X předčasný stravě kojení X pevná strava jiné léčba antibiotiky stres
13
PROBIOTIKA živé mikroorganismy ve stravě nebo v potravinových doplňcích, které příznivě ovlivňují zdravotní stav svého hostitele zlepšením jeho střevní mikroflóry +
14
Probiotické kmeny Lactobacily Bifidobakterie
některé další bakteriální kmeny kvasinka Saccharomyces boulardii základní charakteristiky probiotického kmene 1. Prospěšnost pro zdraví člověka 2. Mikrobiologická bezpečnost 3. Průmyslové požadavky
15
PREBIOTIKA definice a mechanismus účinku
nestravitelné složky potravin, které selektivně podporující růst a aktivitu prospěšné střevní mikroflóry a tím příznivě ovlivňují zdraví jedince
16
Prebiotika – chemická podstata
Oligosacharidy galakto - oligosacharidy frukto – oligosacharidy Neškrobové polysacharidy „vláknina“ celulosa pektiny xylany PROBIOTIKUM PREBIOTIKUM SYMBIOTIKUM + =
17
Probiotika v léčbě a prevenci 1 Akutní průjem
virové průjmy léčba: zkrácení doby a počtu stolic prevence: nižší výskyt bakteriální průjmy účinek nebyl jednoznačně potvrzen průjem po ATB léčbě pozitivní efekt v léčbě i prevenci průjem při intoleranci mléka laktobacily – produkují laktázu schopnou rozštěpit mléčný cukr
18
Probiotika v léčbě a prevenci 2 Habituální funkční zácpa
Příčiny: strava chudá na vlákninu nedostatek tekutin sedavé zaměstnání nedostatek pohybu potlačování spontánního nucení na stolici pro „nevhodnost“ situace jednání, spěch, stud, nevyhovující hygienické podmínky) změna prostředí, cestování, imobilizace Léčba vláknina tj. prebiotika, probiotikum pravidelný nácvik defekačního reflexu pohyb
19
Probiotika v léčbě a prevenci 3 Nespecifické střevní záněty
Crohnova choroba Ulcerozní kolitida probiotika jako nadějná podpůrná terapie snížení výskytu relapsů udržování remise
20
Probiotika v léčbě a prevenci 4 Alergická onemocnění
Atopický ekzém léčba: zlepšení a zmenšení rozsahu ekzému účinek jen u dětí prevence: při rodinné zátěži atopií matkám prenatálně a dětem postnatálně snížení výskytu AE
21
Rakovina tlustého střeva a konečníku Kolorektální karcinom
Výskyt ČR 1.místo na světě incidence (r.2007): 7800 případů/rok, muži 90 / , ženy 60 / úmrtnost (r.2007) muži 45%, ženy 40% Dle ÚZIS, Novotvary 2007 ČR
22
Kolorektální karcinom Rizikové faktory
Strava !!! živočišné tuky červené maso nízký obsah vlákniny nadmíra alkoholu pivo nedostatek vitamínů kys.listová (B9), Vitamín C Nadváha, Obezita Kouření Věk Genetické predispozice
23
Vztah SMF ke kancerogenezi
enzymy X PREKARCINOGEN KARCINOGEN
24
Probiotika v léčbě a prevenci 5 Kolorektální karcinom
některé studie na zvířatech probiotika mají schopnost potlačovat růst nádorových buněk schopnost vázat karcinogeny u člověka zatím nedostatek validních studií Prevence ? Léčba ? každopádně zmírňují dolní zažívací potíže vzniklé následkem chemo či radioterapií
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.