Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řád a jeho porušení Organizace prvků na pozadí. Oko si vybírá a kombinuje prvky, spojuje části tak, aby si vytvořilo pochopitelný celek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řád a jeho porušení Organizace prvků na pozadí. Oko si vybírá a kombinuje prvky, spojuje části tak, aby si vytvořilo pochopitelný celek."— Transkript prezentace:

1 Řád a jeho porušení Organizace prvků na pozadí

2 Oko si vybírá a kombinuje prvky, spojuje části tak, aby si vytvořilo pochopitelný celek.

3 Vjemová zkušenost – pochopení fragmentu

4

5

6 Tvar – i abstraktní, má i jiné vlastnosti, než obrysy. Můžeme ho komponovat z částí, které se skládají a vytvářejí efekt „skupiny“.

7 Tento princip sounáležitosti můžeme posílit: blízkostí, příbuzností tvaru nebo velikosti, opakováním, orientací, symetrií, hierarchií.

8 BLÍZKOST PŘÍBUZNOST VELIKOSTI PŘÍBUZNOST FOREM

9 SPOLEČNÝ TVAR SPOLEČNÉ UZAVŘENÍ SPOLEČNÝ ZAKLAD

10 ROVNOBĚŽNOST ORIENTACE PODLE SVĚTOVÝCH STRAN ORIENTACE SMĚREM K SPOLEČNÉMU PRÁZDNU

11 Jedná se o prvky formální koherence, které jsou přítomné v architektuře a urbanismu.

12 Příjemné a nepříjemné vizuální pocity ve vztahu k vystavěnému prostředí jsou spojeny s mírou jednoduchosti jejich čitelnosti.

13 Cvičení AK na téma Organizace prvků na pozadí 1. Z barevných papírů nastříhejte: čtverce: 5 x 5 cm a 2,5 x 2,5 cm trojúhelníky: 3 x 3 x 3 cm 2. Vytvořte kompozici za použití principů koherence: městského prostoru – náměstí venkovského prostoru – návsi 3. Krátce popište, co jste vytvořili.


Stáhnout ppt "Řád a jeho porušení Organizace prvků na pozadí. Oko si vybírá a kombinuje prvky, spojuje části tak, aby si vytvořilo pochopitelný celek."

Podobné prezentace


Reklamy Google