Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítač – velký pomocník v komunikaci sluchově postižených Pokud někdo slyší, nemá nejmenší problém s komunikací. U sluchově postižených je to přesně naopak.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítač – velký pomocník v komunikaci sluchově postižených Pokud někdo slyší, nemá nejmenší problém s komunikací. U sluchově postižených je to přesně naopak."— Transkript prezentace:

1 Počítač – velký pomocník v komunikaci sluchově postižených Pokud někdo slyší, nemá nejmenší problém s komunikací. U sluchově postižených je to přesně naopak. Nejen, že jim hodně informací (z rádia, televize atd.) unikne, ale často nemohou ani komunikovat s okolním světem, zejména telefonovat. Přitom telefonování je v dnešní době zcela běžná věc a to, co slyšící vyřídí telefonem na dálku během chvilky, je sluchově postiženým často odepřeno. Musí tedy použít jinou formu, většinou písemnou. Dříve se posílaly papírové dopisy, pak přišel pro sluchově postižené malý zázrak v podobě faxu a další zázrak s příchodem počítačů, zejména v době, kdy není problém si nějaký pořídit a počítače už jsou samozřejmostí na všech úřadech se stává počítač významným pomocníkem v komunikaci. To ovšem jen samotným počítačem bez internetového připojení nelze. Následující část této prezentace se bude zabývat různými způsoby elektronického dorozumívání se, od elektronické pošty, po chat. Kráťa Na další snímek  kliknout myší, či zmáčknout mezerník

2 Druhy počítačů Smartphone je označení pro tzv. chytrý telefon, což znamená telefon s nějakým otevřeným operačním systémem (např. Windows Mobile nebo Symbian), který umožňuje přístroj (většinou s poměrně bohatou základní výbavou) rozšířit o mnoho dalších aplikací, a to jak pro práci, komunikaci, tak samozřejmě i pro zábavu. Typickým příkladem chytrého telefonu S operačním systémem Symbian je Siemens SX1 nebo třeba Nokia 6630, s operačním systémem Windows Mobile Motorola MPx200 nebo Eurotel Smartphone II a spousta dalších.

3 Druhy počítačů Výhody smartphone Základní výhodou je rozšiřitelnost, kterou klasické mobilní telefony postrádají, neboť jak pro Symbian, tak pro Windows Mobile existuje velké množství aplikací z různých odvětví, kterými lze telefon rozšířit (například kvalitnější internetový prohlížeč, mobilní verze balíku Office, kvalitní emailový klient, souborový manažer, multimediální přehrávač a mnoho dalších), pak také možnosti personalizace a zobrazení, podpora paměťových karet a také velmi jednoduchá synchronizace se stolním počítačem.

4 Druhy počítačů Nevýhody smartphone Mezi největší nevýhody smartphone mnohdy patří větší rozměry samotného přístroje (které však pro lidi s většími prsty nejsou často vůbec na škodu), menší výdrž na baterie, než u běžných telefonů třeba jen 1-2 dny) a v některých případech cena. Ta ovšem odpovídá samozřejmě i vyšším možnostem přístroje. Všeobecně se na malých přístrojích špatně píše a k použití na internet mají malý display, takže se musí stále rolovat sem tam. Na plnohodnotnou práci s internetem moc vhodný není, avšak pro „nouzovou komunikaci, kdy není k dispozici velký počítač (na cestách atd.) jej zastane.

5 Druhy počítačů PDA PDA (zkratka za personal digital assistant, což znamená osobní digitální pomocník) či palmtop je malý kapesní počítač, ovládaný obvykle dotykovou obrazovkou a perem (které se nazývá stylus). Původně měly PDA za cíl především pomoci s organizováním času a kontaktů. Současné PDA jsou velmi výkonné a zvládají i přehrávání videa a spoustu dalších aplikací. Často se používají pro čtení ebooků (elektronických knih). Mezi nejčastější operační systémy používané na PDA patří PalmOS, Symbian, či MS Windows CE.

6 Základní komponenty Tři základní věci počítačové sestavy PC jsou: počítač jako takový Ta bedna, co bývá někde pod stolem, za stolem, vedle stolu... (těm se říká tower) Ale také na stole pod monitorem (těm se říká desktop). monitor To je ta věc, na kterou se kouká a kde se tzv. zobrazují výsledky zadaných příkazů počítači. klávesnice Základní věc pro zadávání těch příkazů. Bez těchto tří věcí se nedá na počítači dělat téměř nic (samozřejmě umývat jej lze).

7 Základní komponenty - Počítač V počítačové skříni jsou ony záhadné věcičky, jako základní deska, procesor, operační paměť (RAM, které můj známý říká vtipně a výstižně RAMěť), pevné disky (harddisky), mechaniky (CD, DVD, disketová mechanika), přídavné karty (zvuková karta, grafická karta, různé rozšiřující karty). Zvuková karta, či grafická, bývají integrované na základní desce. V dnešní době možná i modem... Vývoj jde děsně rychle vpřed. Co je dnes aktuální novinka, je za rok morálně zastaralé a kdo se tím nezabývá denně (Já tedy ne, už 3 roky.) "ujede mu vlak". Důležitá součást je ona grafická karta (jakákoli). Zprostředkovává výstup na monitor. Bez ní se počítač ani nespustí a jen pípá a pípá, že mu jako něco je, jelikož bez ní nemůže zobrazit nic na monitoru. Ostatní karty nejsou důležité. Počítač se zapne, ale třeba bez zvukové karty nejdou zvuky. Dělat se však na něm dá. Já na něm řádím bez zvuků od roku 2003.

8 Reklamička na závěr Na adrese http://krata.bubakov.net/ukazky najdete ukázky vyrobených webů autorem této prezentace. Tady je pár obrázků, aby nebyl prázdný snímek.http://krata.bubakov.net/ukazky


Stáhnout ppt "Počítač – velký pomocník v komunikaci sluchově postižených Pokud někdo slyší, nemá nejmenší problém s komunikací. U sluchově postižených je to přesně naopak."

Podobné prezentace


Reklamy Google