Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobrý začátek pro zdravé zuby pro celý život

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobrý začátek pro zdravé zuby pro celý život"— Transkript prezentace:

1 Dobrý začátek pro zdravé zuby pro celý život

2 Chrup dítěte se začíná zakládat již během prenatálního období, těhotná žena by měla dbát na:
Dodržení pravidelné stomatologické prohlídky. Vhodnou skladbu jídelníčku – stravu bohatou na dostatek vitaminů, minerálů a bílkovin. Kvalitní a důslednou hygienu ústní dutiny.

3 Od narození do dvou let věku dítěte
O hygienu dutiny ústní je třeba pečovat hned po narození. Po každém kojení či náhradní výživě je žádoucí ústa dítěte vytřít cípkem čisté pleny či kapesníku navlhčeným v čisté vodě. Nemělo by se zapomínat také na prostor pod rty, kde vlivem malých slinných žláz nedochází k úplnému fyziologickému samoočišťování. Dítě si zvyká na pocit, že se po každém jídle v jeho ústech něco děje. První dětské zoubky se začínají prořezávat od šesti měsíců života. I když jsou to zuby dočasné, je nutné o ně důkladně pečovat. Mají velký vliv na vývoj čelistí, výslovnost dítěte a vzniklý zubní kaz na mléčných zubech může ovlivnit vznik tohoto onemocnění na zubu stálém.

4 Zubní kaz je onemocněním infekčním, rodiče by se proto měli vyvarovat přenosu kazotvorných bakterii do dětských úst olizováním dudlíků a později lžičky, kterou je krmí. První návštěva u stomatologa je doporučována asi v šestém měsíci života dítěte, tedy po prořezání prvního zubu. Negativní roli ve výživě hraje podávání sladkých nápojů, džusů a ovocných šťáv, které dítě pomalu upíjí či přijímá večer před spaním nebo v průběhu noci, jejich náhradou by měla být neslazená pramenitá voda. Nevhodná je také konzumace sladkostí, zejména mezi hlavními jídly.

5 První prořezané zoubky je vhodné čistit každý den ráno i večer, a to kartáčkem s malou hlavičkou a měkkými vlákny. Pro miminka byl vyvinut speciální kartáček, který si rodič navlékne na prst a koncovou hlavičkou stírá povlak z chrupu a může provádět i masáž dásní. Od 7-8 měsíců věku slouží k nácviku úchopu a nakusování celogumové kartáčky.

6 Děti do tří let používají zubní kartáček jako hračku, nejsou schopné si zuby samy vyčistit, za čištění zubů v tomto věku odpovídají rodiče Nejvhodnější technika jsou drobné krouživé pohyby kartáčkem po zubních ploškách. Dítě do tří let spolkne až 75 % zubní pasty na zubním kartáčku, rodiče by tedy měli aplikovat velmi malé množství.

7 Od tří do šesti let věku dítěte
Děti od tří let, kdy jsou ve věku typického pro ochotnou spolupráci a rozvíjení motoriky, se učí čistit chrup samy za dohledu rodičů, kteří poté chrup zkontrolují a dočistí. Čištění chrupu tzv. cik cak technikou - stíravým pohybem při sevřených čelistech, poté dočistí kousací plochy drobnými horizontálními kmity. Dodržování pravidelných preventivních prohlídek dvakrát do roka. Dbáme o to, aby se dítě nebálo a ze zubní ordinace i prohlídky mělo kladný dojem. Pozitivní vliv na zuby a dásně přináší mléčné výrobky a mléko jako zdroj vápníku, dále zelenina a syrové ovoce, které dodávají tělu vitamíny A,C, D.

8 Vliv výživy na zubní kaz
Potraviny zubům prospěšné: mléčné výrobky (zdroj vápníku) ovoce a zelenina v syrovém stavu (vitaminy A,C,D) například: máslo, sýry, vajíčka, jogurt, čerstvá zelenina a ovoce (kromě banánů a sušeného ovoce). Potraviny zubům škodlivé: cukr a cukrem slazené potraviny potraviny obsahující škrob například: cukrovinky, ovocné limonády a šťávy, cukrářské výrobky, buchty, koláče, bramborové hranolky a lupínky, sušené ovoce.

9 Pro kontrolu správnosti čištění chrupu je možno nanést barviva ve formě roztoku nebo tablet, která ulpívají na povlaku nedokonale vyčištěných zubů a po vypláchnutí vodou nejsytější barva zůstane na místě. Kde je povlak nejstarší, tam je nutné péči zdokonalit. Tuto pomůcku ocení zejména rodiče menších dětí, s jejíž pomocí mohou děti vhodně motivovat k dodržování hygieny dutiny ústní. Samy děti mohou svým zrakem porovnat své čištění chrupu a ověřit si důležitost tohoto úkonu.

10 Od šesti let věku dítěte
Od šesti let dítěte je dočasný chrup postupně vystřídán stálými zuby. Je důležité naučit a upevnit u dítěte základy správné ústní hygieny a zdravé stravovací návyky. Pro dítě je v tomto věku rozhodující vzor rodičů, je tedy vhodné, aby dítě správnou péči vidělo denně u svých rodičů. Jak často? Důkladně by se zuby měly vyčistit nejméně dvakrát denně, a to po jídle. Nejdůležitější je hygiena před spaním, protože v noci představuje dutina ústní pro bakterie ideální podmínky (vlhko a teplo) Jak dlouho? Délka čištění je individuální, záleží na zručnosti každého. Může být delší než uváděné dvě až tři minuty. Na trhu jsou pro děti, které ještě čas neumí odhadnout, vhodné pomůcky, které mají formu přesýpacích hodin.

11 Jakou technikou? Při čištění zubů zvolíme pravidelný systém: - nejjednodušší je začít od všech vnitřních ploch v horní a dolní čelisti, dále přední plochy zubů a následně kousací plochy. Předtím je vhodné vyčistit mezizubní prostory. Nejčastěji je doporučována modifikovaná Bassova technika: Dojde k vyčištění i prostoru mezi dásní a zubem. Kartáček se přiloží v úhlu stupňů pod dáseň a lehkou vibrací se vyčistí dásňový žlábek a dále stíravým pohybem od dásně k zubu vyčistíme zbylou plochu zubu. Tato technika se používá s kartáčkem navlhčeným ve vody, zubní pasta se užije na zub bez povlaku, čímž se dodají zubu fluoridy k výživě a posílení skloviny.

12 Video : http://www.youtube.com/watch?v=6PpivTXqXXg

13 Jakými pomůckami? - Zubní kartáček s malou hlavičkou a hustšími vlákny, který by měl být 4x do roka vyměněn. Kartáček s tvrdými vlákny dlouhodobě používaný může poškodit zuby i dáseň. - Mezizubní kartáčky, pro vyšší efektivnost je nutné zvolit správnou velikost, která vyplní prostor beze zbytku. Další pomůckou k čištění mezizubních prostor je dentální prostor je dentální nit, avšak práce s ní je obtížnější. Jednosvazkové kartáčky, které jsou určeny pro čištění hůře dostupných míst.

14 Zubní pasta, pro děti je doporučovaná s obsahem fluoridů do 500 ppm, přičemž stačí použít množství o velikosti malého hrášku. Ústní vody jsou pouze doplňkem na vyčištěné zuby. Škrabka na jazyk se používá jedenkrát denně, a to čištěním dvěma tahy od kořene jazyka k jeho špičce. Po jídle je žádoucí použít žvýkačku, nevyčistí a nezbaví zuby povlaku, ale v době, kdy si po jídle nemůžeme zuby vyčistit, podporuje tvorbu slin, čímž dochází k rozředění kyselého prostředí v ústech.

15 A na závěr několik rad pro zdravý úsměv
1. Dbejme na dokonalou ústní hygienu 2. Zvolme si dobrého zubního lékaře 3. Aktivně se zajímejme o nové možnosti a techniky v zubní hygieně 3. Navštěvujme dentální hygienistku (nejlépe dvakrát za rok) 4. Zabraňme úrazům dutiny ústní 5. Dodržujme pravidla zdravé výživy 6. Uvědomme si vliv stavu dutiny ústní na celkové zdraví 7. Sledujme jakoukoli změnu v dutině ústní 8. Věnujme zvláštní péči dětem

16 Použité zdroje: Obrázek na úvodní straně: Obrázek prstového kartáčku: 9&sp=-1&sk=#view=detail&id=C5BCCC4FA160222D8CF9B71DE55BEA659B4C2963&selectedIndex=3 3 Fialové zuby: Gumový kartáček: 1&sk=#view=detail&id=FA0709CECA D600A58101D6AD753C7EAAC&selectedIndex=823 Dětský kartáček: Kousátko: 1&sk=#view=detail&id=1E14DB E5DC2021CFED315D69B54B9388&selectedIndex=50 Přesýpací hodiny 1&sk=#view=detail&id=7B F43AB2F824BFEEE9A837DBDF5544A&selectedIndex=811 Obrázek na úvodní straně Obrázek prstového kartáčku 9&sp=-1&sk=#view=detail&id=C5BCCC4FA160222D8CF9B71DE55BEA659B4C2963&selectedIndex=3 3 Fialové zuby Jednosvazkový kartáček 1&sk=#view=detail&id=8A2D4766ED4C12BCD517235E329E04BA &selectedIndex=30 Škrabka na jazyk Mezizubní kartáčky. 1&sk=#view=detail&id=19C548335B723A1BD90615F68449BF8BFDF9E5AE&selectedIndex=0 Dentální nit Zubní pasta 1&sk=#view=detail&id=F43ED94D264D4F79E13C C2AD2356BAF5&selectedIndex=4 Ústní voda: ww.bing.com/images/search?q=ústní+voda++pro+děti&qs=n&form=QBIR&pq=ústní+voda+pro+děti&sc=0-0&sp=-1&sk=#view=detail&id=C8DB453C8112C7D8F5CE D86C038C63&selectedIndex=3 Kartáček:

17 MERGLOVÁ, V. , IVANČÁKOVÁ, R
MERGLOVÁ, V., IVANČÁKOVÁ, R. Zubní kaz a jeho prevence v časném dětském věku. Praha: Havlíček Brain Team, 2009, 111 s. ISBN: ZOUHAROVÁ, Z. Zdravý úsměv. Péče o zuby a dásně. Brno: ERA Group spol. s r.o., 2008, 127 s. ISBN: Video :


Stáhnout ppt "Dobrý začátek pro zdravé zuby pro celý život"

Podobné prezentace


Reklamy Google