Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PUTOVÁNÍ PO NÁRODNÍCH PARCÍCH ZÁPADU USA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PUTOVÁNÍ PO NÁRODNÍCH PARCÍCH ZÁPADU USA"— Transkript prezentace:

1 PUTOVÁNÍ PO NÁRODNÍCH PARCÍCH ZÁPADU USA
(státy Kalifornie, Arizona, Utah, Nevada)

2 KALIFORNIE San Francisco, označované jako nejkrásnější město v Americe, pokrývá koncový výběžek poloostrova, s Pacifikem na západní straně a se zálivem San Francisco Bay na straně druhé. Ačkoliv přes záliv vede několik mostů, nepochybně nejznámější je Golden Gate Bridge postavený v roce 1937.

3 MOST GOLDEN GATE BRIDGE

4 NÁRODNÍ PARK YOSEMITE, VLEVO EL CAPITAN
Yosemite je jedna z největších a nejsouvislejších neporušených přírodních oblastí v Sierra Nevadě, kde chrání mnoho rostlin a živočichů. Nadmořská výška se pohybuje od 600 do 4 000 m .

5 JEZERO TENAYA

6 MONO LAKE Bezodtoké jezero, jehož slanost je 2-3krát vyšší, než v mořích. Vyniká vápencovými útvary, vystupujícími nad jeho hladinu. Tyto zajímavé vápencové věže vznikají pod hladinou. Voda z podzemních pramenů bohatá na vápník probublává nahoru skrze slanou vodu jezera bohatou na uhličitany. Vápník a uhličitany spolu reagují a pod hladinou tak dochází k postupnému vzniku zajímavých vápencových tvarů, které byly po staletí před lidským zrakem ukryty. Ale teď voda klesá.

7 NÁRODNÍ PARK YOSHUA TREE (California)
Národním parkem se stal v roce 1994 poté, co Kongres USA schválil zákon na ochranu kalifornských pouští .

8 NÁRODNÍ PARK DEATH VALLEY (Údolí smrti) - California
Je nejníže položeným místem Kalifornie, USA, celé Ameriky i západní polokoule. Zdejší solné jezero Badwater leží 86 metrů pod úrovní moře. Dne 3. července 2001 zde byla naměřena nejvyšší teplota v USA; 57,1 °C. Průměrné roční srážky jsou 50 mm. Zdejší solné jezero je i místem, kde padaly rychlostní rekordy automobilů.

9 NÁRODNÍ PARK GRAND CANYON (Arizona)
Zřejmě největší přírodní atrakcí USA je velký kaňon Colorada dlouhý asi 445 km a široký km. V několika místech dosahuje hloubky až 1800 metrů.

10

11 Pohled na řeku Colorado.

12 ANTILOPE CANYON Arizona
Tento park naleznete na severu Arizony v navajské indiánské rezervaci. Kaňon je navštěvován kvůli úzkým štěrbinám vyřezaným v červeném vápenci do hloubky okolo 10 metrů pod okolní terén. Jedná se o nepopsatelnou hru stínů a světel, s velkou dávkou mystiky. Prohlídky jsou možné pouze s průvodcem .

13

14

15

16 NÁRODNÍ PARK GLEN CANYON

17 Přehrada Lake Powell na řece Colorado
Čtvrtá největší vodní elektrárna v USA (výš m , dél. 475 m , postavena v roce 1964) .

18 NAVAJO NATIONAL MONUMENT
Nacházejí se zde tři neporušená skalní obydlí dávných předků.

19 NÁRODNÍ PARK MONUMENT VALLEY - Arizona
Monument Valley se rozkládá v severovýchodní Arizoně 24 mil severně od Kayenty v indiánské rezervaci Navajo Nation. Předmětem obdivu jsou zde obrovské stolové hory zvedající do výše několika set metrů nad okolní rovinatý terén. Lokalitu nepochybně proslavilo mnoho zde natočených westernů a také reklamy na tabákové výrobky.

20 Za druhé světové války sloužili Navajové v americké armádě výhradně jako radisté Na radiových vlnách se dorozumívali ve své mateřštině a Němci se domnívali, že jde o složitou šifru, a po celou dobu se ji marně snažili rozluštit.

21

22 GOOSENECKS (husí krky) na řece San Juan - Utah

23

24

25 NP NATURAL BRIDGES - Utah

26 KACHINA BRIDGE

27

28 MOST OWACHOMO VÝŠKA 32 m – ROZPĚTÍ 55 m

29 NP ARCHES NATIONAL PARK - Utah
DVOJITÝ OBLOUK Park v jihovýchodním Utahu je místem s největší koncentrací kamenných oblouků na světě. Stamilióny let trvalo než působením vody, ledu, extrémních teplot a pohybem soli v podloží vzniklo více než 2000 rozmanitých skalních oblouků, jejichž velikost se pohybuje od 90 cm až do velikosti kolem 100 m, v případě Landscape Arch. I dnes se skalní útvary neustále přetváří, nové vznikají, staré se rozpadají.

30 LANDSCAPE ARCH je svým rozpětím 93,3 m největší na světě

31 WALL ARCH

32 NAVAJO ARCH

33 DOUBLE O ARCH - DVOJITÝ OBLOUK (pod horním je ještě jeden menší)

34 DELICATE ARCH je nejznámějším přírodním obloukem USA . Má výšku 16 metrů.

35 NP GOBLIN VALLEY (Údolí skřítků) - Utah

36 NÁRODNÍ PARK CAPITOL REEF - Utah
Park chrání mohutnou vrásu v zemské kůře zvanou Waterpocket Fold, táhnoucí se v délce 160 km mezi centrálním a jižním Utahem. Toto pásmo skal vzniklé před 65 milióny let odhaluje malebný průřez geologickými dějinami. V parku se nachází i dnes již neosídlené pionýrské mormonské město Fruita s historickými stavbami a funkčními ovocnými sady.

37 SAN RAFAEL REEF

38

39

40

41 NP CAPITOL REEF – CHIMNEY ROCK

42

43 NÁRODNÍ PARK BRYCE CANYON - Utah
Tento kaňon by se dal jednoduše popsat jako geologické mistrovské dílo. Četné skalní formace vznikaly v období posledních 60 milionů let erozí způsobenou mrznutím a táním vody. Poté, co byly miliardy tun materiálu odneseny přítoky řeky Colorado, zůstaly odkryty barevné terasy poseté tisíci skalních věží, hrotů, jehel a hřebenů. Nádherné barvy skalních útvarů ještě více vyniknou, navštívíte-li park při východu slunce. NÁRODNÍ PARK BRYCE CANYON - Utah

44

45

46 NÁRODNÍ PARK ZION - Utah
Zion, to jsou obrovské a velkolepé bílé, růžové a červené skalní masivy. Místo dobře charakterizuje samotný název, který v hebrejštině znamená něco jako úkryt či útočiště K navštěvovaným částem parku patří zejména kaňon Zion.

47

48 NP ZION

49 LAS VEGAS Nevada konec našeho putování


Stáhnout ppt "PUTOVÁNÍ PO NÁRODNÍCH PARCÍCH ZÁPADU USA"

Podobné prezentace


Reklamy Google