Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nemoci nervové soustavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nemoci nervové soustavy"— Transkript prezentace:

1 Nemoci nervové soustavy

2 Opakování Jaká je funkce nervové soustavy?
Které orgány patří do centrální části NS? Co tvoří obvodovou NS? Vyjmenuj části mozku. Jaká je regenerace nervových buněk?

3 1. Vrozené vady Rozštěp páteře
Je to vada páteře, při které se jeden nebo více obratlů neuzavřou a vznikne v nich mezera. V důsledku toho může být člověk i ochrnutý.

4 2. Zánětlivá onemocnění Meningitida
Je zánět mozkových blan, nebezpečné onemocnění, které může skončit úmrtím, nebo zanechat následky (zrakové a sluchové poruchy). Způsobují ji bakterie a viry. K nákaze dochází kapénkovým způsobem (kašlem, kýcháním a líbáním). Výhradním zdrojem a přenašečem nákazy může být člověk.

5 Encefalitida Jedná se o zánět mozku, vyvolaný infikovanými klíšťaty nebo komáry. Průběh nemoci je různý - od mírných bolestí hlavy a zvýšené teploty až po prudké bolesti hlavy, horečky a dezorientaci. Může skončit smrtelně, nebo způsobit následky v podobě ochrnutí.

6 Vzteklina Příčinou nemoci je virus vztekliny. Tento virus je schopný nakazit řadu savců, od netopýrů až po člověka. V Evropě měla význam zejména nákaza lišek a psů. Virus se přenáší kousnutím nakaženého zvířete. Při kousnutí se virus dostane do těla člověka. Smrtelně nebezpečné infekční onemocnění. Dříve bylo na území dnešní České republiky vcelku časté, dnes se již naštěstí téměř neobjevuje.

7 3. Záchvatovitá onemocnění
Epilepsie = padoucnice Jedná se o nemoc mozku, která může být vrozená nebo následkem úrazu, nádoru nebo infekce. Epileptické záchvaty se projevují v různé intenzitě od nenápadného až po stavy, kdy má postižený silné křeče a třese se.

8 4. Poúrazová onemocnění Otřes mozku
Otřes mozku je porucha mozkových funkcí způsobená úrazem. Typicky se projevuje krátkodobou ztrátou vědomí a paměti s následným zvracením.

9 5. Degenerativní onemocnění
Mozková mrtvice Způsobena krvácením do mozkové tkáně nebo ucpáním cévy. prasknutím mozkové cévy ucpáním cévy

10 Alzheimerova nemoc Postupně se rozpadávají nervová vlákna a nervové buňky, dochází k postupné demenci Příznaky: ztráta paměti, problémy s vykonáváním běžných domácích úkolů, poruchy řeči a plynulého vyjadřování, zhoršená orientace, ukládání věcí na jiná místa, problémy při oblékání, změny osobnosti, nálady a chování

11 Zdroje:


Stáhnout ppt "Nemoci nervové soustavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google