Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová
ovoce a zelenina Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová
2
Ovoce Jako ovoce označujeme zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena, nejčastěji dřevin. Ovoce obvykle rozdělujeme na ovoce mírného pásu, tropické a subtropické ovoce.
3
Ovoce mírného pásu Jádroviny (jablka,hrušky)
4
Ovoce mírného pásu Peckoviny (třešně, broskve, švestky, meruňky)
5
Ovoce mírného pásu Skořápkoviny (lískový ořech, vlašský ořech, jedlý kaštan)
6
Ovoce mírného pásu Drobné ovoce (borůvka, brusinka, rybíz, angrešt, hroznové víno, malina, ostružina, jahoda)
7
Tropické a subtropické ovoce
Pomeranč, citron, banán, oliva, kokos, mango, marakuja, kiwi, ananas
8
Malý ovocný kvíz:
9
Zelenina Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Zelenina se dělí do několika skupin, podle části rostliny, pro kterou je pěstována plodová zelenina kořenová zelenina cibulová zelenina lusková zelenina listová zelenina košťálová zelenina
10
Plodová zelenina Pěstuje se pro své chutné plody
Např. rajče, paprika, meloun, dýně, cuketa, okurka
11
Kořenová zelenina Pěstujeme ji pro zvětšený kořen plný vitamínů
Např. mrkev, petržel, celer, řepa, ředkvička
12
Cibulová zelenina Pěstujeme ji pro cibuli, což je část rostliny tvořená zdužnatělými listy Např. cibule, česnek, pažitka, pórek
13
Lusková zelenina Pěstujeme ji pro lusky, které obsahují semena
Např. hrách, fazole, čočka
14
Listová zelenina Pěstujeme ji pro listy Např. salát, zelí, špenát
15
Košťálová zelenina Má silný dužnatý stonek, který jíme
Např. květák, brokolice, kapusta
16
Použité odkazy: http://howtodo.cz/
b html
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.