Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SPORT A MÉDIA Vztah sportu a médií Sport v médiích a česká veřejnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SPORT A MÉDIA Vztah sportu a médií Sport v médiích a česká veřejnost"— Transkript prezentace:

1

2 SPORT A MÉDIA Vztah sportu a médií Sport v médiích a česká veřejnost
Sportovní TV kanály Ekonomický vliv ČT4 na český sport

3 SPORT A MÉDIA, VÝCHODISKA
Sport v ČR: Sport je celospolečenský fenomén, organizovaně se mu věnuje 2,7 milionů občanů napříč sociálními i věkovými skupinami, další miliony pak neorganizovaně, jedná se o největší zájmovou skupinu v zemi. Mediální společnost, masová kultura: „Současné sdělování identických nebo obdobných obsahů, vycházejících z malého počtu zdrojů, velkým masám příjemců.“ (Antonina Kłoskowska)

4 VZTAH SPORTU A MÉDIÍ Ekonomická provázanost, zejména:
Vysílací práva (OH, fotbal, hokej, atletika…) Naming rights Vizibilita komerčních značek Média jako informační zdroj Výsledky, přímé přenosy, zpravodajství Platforma pro marketingovou a PR komunikaci

5 PR – vztah s veřejností „Techniky a nástroje, pomocí kterých instituce nebo firma buduje a udržuje vztahy se svým okolím a s veřejností, nahlíží její postoje a snaží se je ovlivňovat.“ V praxi sportovního prostředí: Servis pro novináře (v profesionálním sportu nezbytnost: hokej, fotbal, atletika a další mediálně sledované sporty) Komunikace s fanoušky Podpora marketingových a komunikačních cílů (v krátkodobém i dlouhodobém horizontu) Osvětová a „výchovná“ činnost (příklad ČOV: Žijeme Londýnem“)

6 SPORT A MÉDIA Zdroj: Factum Invenio 2005

7 SPORT A MÉDIA Zdroj: Children and Sports Media, AAF Los Angeles

8 SPORT A MÉDIA Zdroj: Children and Sports Media, AAF Los Angeles

9 SPORT A TV – NĚCO ČÍSEL První živě přenášené vysílání snímané kamerou proběhlo v Berlíně při OH v roce 1936. V USA bylo televizí NBC přenášeno baseballové utkání v roce 1939. TV vysílání v Československu od roku 1953 ČT4 od února 2006 OH a TV: 1936 – 1 pokryté území, Montreal 1976 – 124, Peking Vancouver 2010: 3,8 miliardy potenciální zásah, 1,8 miliardy diváků.

10 SPORT A TV Televize je nejdůležitější platformou v informování o sportu Dominantní roli přitom hraje veřejnoprávní televize. Ve veřejnoprávní televizi sledují Češi sportovní dění zdaleka nejčastěji. V rozhlase poslouchá sportovní přenosy a zpravodajství asi pětina Čechů. Ekonomický rozměr Cena TV práv: OH 1968 Mexico – 9,8 milionu USD OH 2008 Peking – 1,739 mld USD

11 SPORT A TV V EVROPĚ Sport je nejpopulárnější žánr nově vznikajících TV stanic v Evropě. Jen v roce 2009 vzniklo v Evropě 38 nových sportovních kanálů. Příklady veřejnoprávních či státních sportovních TV: Itálie: Rai Sport 1, Rai Sport 2 Rakousko: ORF Sport Polsko: TVP Sport Finsko: YLE TV2

12 VEŘEJNOPRÁVNÍ VS. SOUKROMÉ TV KANÁLY
Komerční sportovní kanály kladou důraz na vrcholový sport a obchodně nejzajímavější podniky. Dlouhodobé studie však dokazují nutnost vyváženého pokrytí celého spektra sportovních disciplín, včetně výkonnostního sportu. Podle studie Windsor University Ontario má sledování sportu prokazatelně vysoký vliv na utváření pozitivních sociálních vztahů u mládeže. Podpora sportu vysílateli veřejné služby v Evropě naprostou samozřejmostí.

13 ČT4 ČT4 si může naladit 96 procent populace.
Možnost příjmu v 9,5 milionech domácností. Měsíční kumulovaný zásah činí 58,9 procenta populace. ČT4 si jako tematický kanál drží stabilní sledovanost, překonává ČT2. Sportovní pořady nejvíce oslovují muže všech věkových kategorií, vysokoškolsky vzdělané diváky, diváky z vyšších příjmových skupin a finanční správce domácností. Kanál ČT4 má mimořádnou komparativní výhodu oproti konkurenci – není z definice řízen pouze komerčními ukazateli. Na rozdíl od komerčních sportovních kanálů může poskytovat vyvážené pokrytí českého sportu a nediskriminovat menšinové disciplíny. Sport není jen fotbal, hokej či formule 1.

14 Diskuze mezi odbornou i laickou veřejností: Potřebujeme ČT4
Diskuze mezi odbornou i laickou veřejností: Potřebujeme ČT4? Proč nemají svůj kanál zahrádkáři?

15 ČT4 Existence ČT4 je nezbytná pro český sport v řadě aspektů:
Zvyšování povědomí o sportu a sportovních podnicích mezi českou veřejností Popularizace sportu zejména mezi mládeží Osvětová činnost Podíl na financování českého sportu A znovu: Sportu se v ČR věnuje organizovaně 2,7 milionu občanů!

16 ČT4 Po zrušení reklamy na ČT1 lze očekávat vyšší atraktivitu ČT4 pro sponzory. Rozhodující úlohu při sponzorování sportu hrají média. Hodnota vizibility komerčních značek, vysílacích práv a naming rights je životně závislá na zájmu médií, TV především. Vynaložené náklady ze soukromého sektoru vyžadují zúročení. Sponzorství sportovních podniků je klíčovou položkou v jejich financování a dále financování daného sportu obecně. Podle zprávy Evropské komise má sponzoring sportovních podniků a prodej vysílacích práv zásadní význam pro rozvoj amatérského a mládežnického sportu. Přenosy, záznamy a vlastní pořady ČT4 zvyšují zásadním způsobem atraktivitu pro sponzory a umožňují tak efektivnější financování sportu soukromým sektorem.

17 SHRNUTÍ Sport a média ve vzájemném vztahu Silná ekonomická provázanost
V médiích sleduje sport většina populace TV rozhodující platforma (ale pozor: elektronická média na vzestupu) Veřejnoprávní vs. Komerční TV kanály ČT4 klíčový význam pro český sport


Stáhnout ppt "SPORT A MÉDIA Vztah sportu a médií Sport v médiích a česká veřejnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google