Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJaroslav Netrval
1
Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY
2
Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů a odborného výcviku autor Mgr. Martina Šuráňová
4
Vinařský zákon je zkrácený název zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství Je základní normou pro výrobu vína
5
Vinařská oblast Čechy Litoměřická vinařská podoblast Mělnická vinařská podoblast Vinařská oblast Morava (96% registrovaných vinic v ČR) Znojemská vinařská podoblast Mikulovská vinařská podoblast Velkopavlovická vinařská podoblast Slovácká vinařská podoblast
6
Tichá, šumivá vína Podle barvy bílá, růžová, červená Podle obsahu zbytkového cukru suchá, polosuchá, polosladká, sladká Podle stáří mladá, zralá, archivní
7
Stolní víno je nejnižší kategorie vín, může pocházet z hroznů vyprodukovaných ve kterékoli zemi EU Zemské víno Je stolní víno vyrobeno pouze z tuzemských hroznů Jakostní víno pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti
8
Jakostní víno známkové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín Jakostní víno odrůdové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd
9
Chardonnay Müller Thurgau Neuburské Pálava Rulanské bílé Rulanské šedé Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Sauvignon Tramín červený Veltlinské zelené
10
André Cabernet Moravia Cabernet Sauvignon Dornfelder Frankovka Modrý Portugal Rulandské modré Svatovavřinecké
11
Rozděluje se podle obsahu zbytkového cukru Kabinetní - 19 - 21 ⁰ NM (stupňů normativního moštoměru) Pozdní sběr – 21 - 24 ⁰ NM Výběr z hroznů 24 - 27 ⁰ NM Výběr z bobulí min. 27 ⁰ NM Výběr z cibéb min. 32 ⁰ NM Ledové víno min. 27 ⁰ NM (lisováním zmrzlých hroznů, sbíraných při teplotě - 7 ⁰ C) Slámové víno min. 27 ⁰ NM (vyrobené z hroznů dosoušených nejméně 3 měsíce na slámě nebo rákosu)
12
jsou vyrobena prvotním nebo druhotným kvašením vinných hroznů, moštu nebo vína Vyrábí se Tradiční metodou v lahvích tzv. šampaňská metoda metodou ve velkoobjemových tancích tzv. šarmatová metoda
13
Názvu šampaňské může být použito pouze u vín pocházejících ze severovýchodní Francie, z oblasti Champagne. Pravé šampaňské má svou přesnou metodu výroby a vzniká mícháním tří odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier). Vše ostatní, byť vyrobené stejnou technologií, je sekt, nikoliv šampaňské.
14
Brut nature – méně než 3g na litr Extra brut Brut Extra dry Sec Demi sec Doux – vyšší než 50g na litr
15
NEPLÉST ŠUMIVÉ VÍNO S PERLIVÝM ! Perlivé víno se vyrábí umělým dosycením tichého vína oxidem uhličitým Na rozdíl od šumivého vína je perlení hrubější a kratší
16
Sbírka zákonů ČR, Zákon o vinohradnictví a vinařství. [online]. 2004 [cit. 2012-4-9]. Dostupné z: http://www.znalecvin.cz/files/2010/03/zakon_321_20041. pdf
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.