Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN."— Transkript prezentace:

1 Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

2 Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů a odborného výcviku autor Mgr. Martina Šuráňová

3

4  Vinařský zákon je zkrácený název zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství  Je základní normou pro výrobu vína

5  Vinařská oblast Čechy  Litoměřická vinařská podoblast  Mělnická vinařská podoblast  Vinařská oblast Morava (96% registrovaných vinic v ČR)  Znojemská vinařská podoblast  Mikulovská vinařská podoblast  Velkopavlovická vinařská podoblast  Slovácká vinařská podoblast

6  Tichá, šumivá vína  Podle barvy  bílá, růžová, červená  Podle obsahu zbytkového cukru  suchá, polosuchá, polosladká, sladká  Podle stáří  mladá, zralá, archivní

7  Stolní víno  je nejnižší kategorie vín, může pocházet z hroznů vyprodukovaných ve kterékoli zemi EU  Zemské víno  Je stolní víno vyrobeno pouze z tuzemských hroznů  Jakostní víno  pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti

8  Jakostní víno známkové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín  Jakostní víno odrůdové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd

9  Chardonnay  Müller Thurgau  Neuburské  Pálava  Rulanské bílé  Rulanské šedé  Ryzlink rýnský  Ryzlink vlašský  Sauvignon  Tramín červený  Veltlinské zelené

10  André  Cabernet Moravia  Cabernet Sauvignon  Dornfelder  Frankovka  Modrý Portugal  Rulandské modré  Svatovavřinecké

11  Rozděluje se podle obsahu zbytkového cukru  Kabinetní - 19 - 21 ⁰ NM (stupňů normativního moštoměru)  Pozdní sběr – 21 - 24 ⁰ NM  Výběr z hroznů 24 - 27 ⁰ NM  Výběr z bobulí min. 27 ⁰ NM  Výběr z cibéb min. 32 ⁰ NM  Ledové víno min. 27 ⁰ NM (lisováním zmrzlých hroznů, sbíraných při teplotě - 7 ⁰ C)  Slámové víno min. 27 ⁰ NM (vyrobené z hroznů dosoušených nejméně 3 měsíce na slámě nebo rákosu)

12  jsou vyrobena prvotním nebo druhotným kvašením vinných hroznů, moštu nebo vína  Vyrábí se  Tradiční metodou v lahvích tzv. šampaňská metoda  metodou ve velkoobjemových tancích tzv. šarmatová metoda

13  Názvu šampaňské může být použito pouze u vín pocházejících ze severovýchodní Francie, z oblasti Champagne. Pravé šampaňské má svou přesnou metodu výroby a vzniká mícháním tří odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier).  Vše ostatní, byť vyrobené stejnou technologií, je sekt, nikoliv šampaňské.

14  Brut nature – méně než 3g na litr  Extra brut  Brut  Extra dry  Sec  Demi sec  Doux – vyšší než 50g na litr

15 NEPLÉST ŠUMIVÉ VÍNO S PERLIVÝM !  Perlivé víno se vyrábí umělým dosycením tichého vína oxidem uhličitým  Na rozdíl od šumivého vína je perlení hrubější a kratší

16 Sbírka zákonů ČR, Zákon o vinohradnictví a vinařství. [online]. 2004 [cit. 2012-4-9]. Dostupné z: http://www.znalecvin.cz/files/2010/03/zakon_321_20041. pdf


Stáhnout ppt "Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN."

Podobné prezentace


Reklamy Google