Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Border kolie – vlk v rouše beránčím? Prezentace k předmětu ETOLOGIE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Border kolie – vlk v rouše beránčím? Prezentace k předmětu ETOLOGIE."— Transkript prezentace:

1 Border kolie – vlk v rouše beránčím? Prezentace k předmětu ETOLOGIE

2 Osnova přednášky: 1. Vlk jako předchůdce psa 2. Lovecké chování vlků. 3. Border kolie – pastevecký pes. 4. Popis jednotlivých pasteveckých disciplín. 5. Srovnání pasteveckého chování Border kolie s přirozeným loveckým chováním vlka.

3 VLK OBECNÝ (Canis Lupus): Je hlavním předchůdcem všech domácích psů (Canis lupus familiaris) ‏ Je hlavním předchůdcem všech domácích psů (Canis lupus familiaris) ‏ = ? Domácí psi po něm zdědili mnoho instinktů a dodnes se podle nich chovají. Domácí psi po něm zdědili mnoho instinktů a dodnes se podle nich chovají. Tyto instinkty byly v procesu domestikace člověkem využity a přetvořeny tak, aby se pes stal vhodným pracovním pomocníkem a partnerem. Tyto instinkty byly v procesu domestikace člověkem využity a přetvořeny tak, aby se pes stal vhodným pracovním pomocníkem a partnerem.

4 Chování vlků při lovu: Vlci loví kolektivně – nejprve jeden, nebo několik vlků upoutá pozornost stáda – opatrně se přibližují, využívaje upřeného očního kontaktu a charakteristické pozice těla ke znervóznění a „přimrazení“ zvěře. Nesmí ji však vyplašit – to by bylo kontraproduktivní. Vlci loví kolektivně – nejprve jeden, nebo několik vlků upoutá pozornost stáda – opatrně se přibližují, využívaje upřeného očního kontaktu a charakteristické pozice těla ke znervóznění a „přimrazení“ zvěře. Nesmí ji však vyplašit – to by bylo kontraproduktivní. Ostatní vlci stádo nepozorovaně obklíčí a překvapí jej ze zálohy. Útokem ve stádě vzbudí paniku, aby jej rozběhli – v takové situaci se silnější kusy nepokusí chránit ty slabé (naopak, utíkají od nich). Ostatní vlci stádo nepozorovaně obklíčí a překvapí jej ze zálohy. Útokem ve stádě vzbudí paniku, aby jej rozběhli – v takové situaci se silnější kusy nepokusí chránit ty slabé (naopak, utíkají od nich). Vlci si vyberou slabá zaostávající zvířata, ty pak od stáda oddělí a zaútočí na ně. Při útoku na konkrétní kus vlci útočí na nohy a boky zvířete. Vlci si vyberou slabá zaostávající zvířata, ty pak od stáda oddělí a zaútočí na ně. Při útoku na konkrétní kus vlci útočí na nohy a boky zvířete.

5 Border Kolie Plemeno psa domácího, v anglicky mluvících zemích běžně používané k pasení ovcí. Plemeno psa domácího, v anglicky mluvících zemích běžně používané k pasení ovcí. Je velmi aktivní a inteligentní, označována dokonce i za „workoholika“. Je velmi aktivní a inteligentní, označována dokonce i za „workoholika“. Pastevecké kolie musí zvládnout několik pasteveckých disciplin: Outrun, Lift, Fetch, Drive, Pen, Shed. Pastevecké kolie musí zvládnout několik pasteveckých disciplin: Outrun, Lift, Fetch, Drive, Pen, Shed. V těchto disciplínách i soutěží na čas. V těchto disciplínách i soutěží na čas.

6 OUTRUN / OBÍHÁNÍ Disciplína spočívající ve vyběhnutí psa obloukem k ovcím. Pes ovce oběhne a pak se zastaví a zdržuje se od nich v odstupu, aniž by je zneklidňoval a čeká na další povel. Disciplína spočívající ve vyběhnutí psa obloukem k ovcím. Pes ovce oběhne a pak se zastaví a zdržuje se od nich v odstupu, aniž by je zneklidňoval a čeká na další povel. Pes se má dostat za ovce tak, aby je nepoplašil, ale aby je zároveň připravil o možnost běžet zpátky. Pes se má dostat za ovce tak, aby je nepoplašil, ale aby je zároveň připravil o možnost běžet zpátky. LIFT Pes se v odstupu dostane přímo za ovce, má se tam, vestoje nebo vleže, zdržovat tak, aby v klidu vzaly na vědomí jeho přítomnost. Na povel psovoda se pes sebejistě přiblíží k ovcím tak, aby je přiměl ke klidnému pohybu, pokud možno přímo k ovčákovi.

7 FETCH Úkolem je přivedení ovcí k dané metě. PEN / PENNING Pes má nahnat ovci do malého prostoru (původně se jednalo o přepravní prostor na voze „pen“, dnes to bývá i malá ohrádka) DRIVE Disciplína na zkouškách práce ovčáckého psa, která spočívá ve hnaní ovcí určeným směrem

8 SHED Pes musí od stáda oddělit psovodem označené ovce. Počet ovcí, které je třeba od stáda oddělit, určuje rozhodčí. Pes při práci asistuje. V pravý okamžik vběhne mezi ovce a ty "správné" přebere pod svoji kontrolu. Tím prokáže schopnost vybrat ze stáda jednotlivá zvířata a bylo-li by to při denní práci třeba, dále je hnát.

9 Co mají tedy „borderky“ a vlci společného ? Border kolie pracuje, místo smečky, v součinnosti s člověkem, který tak přebírá pozici vlčího „alfa jedince“ a řídí chování psa. Border kolie pracuje, místo smečky, v součinnosti s člověkem, který tak přebírá pozici vlčího „alfa jedince“ a řídí chování psa. Zatímco vlci lovem získávají obživu, kolie získává uznání a obživu od člověka. Práce je pro ní hrou. Zatímco vlci lovem získávají obživu, kolie získává uznání a obživu od člověka. Práce je pro ní hrou. Při lovu jsou vlci schopni uběhnout velké vzdálenosti. Aby se neunavili, běží v řadě za sebou a střídají se ve vedení. I kolie při pasení stád denně uběhne 97 – 161 km. Při lovu jsou vlci schopni uběhnout velké vzdálenosti. Aby se neunavili, běží v řadě za sebou a střídají se ve vedení. I kolie při pasení stád denně uběhne 97 – 161 km. Při disciplíně OUTRUN se Border kolie chová podobně jako vlk, připravující lov – ovce obíhá (obkličuje) v bezpečné vzdálenosti. Při disciplíně OUTRUN se Border kolie chová podobně jako vlk, připravující lov – ovce obíhá (obkličuje) v bezpečné vzdálenosti.

10 Border kolie při „liftu“Vlk se blíží ke stádu Při disciplíně LIFT musí pes u ovcí získat respekt, ale nesmí vzbudit paniku – stejně jako vlk, který upoutává pozornost, i on užívá stejných nástrojů – blíží se ke stádu v obdobné pozici – na pokrčených nohou, s hlavou při zemi, staženým ocasem a upřeným pohledem (toto udržování a využití očního kontaktu je pro Border kolie typické).

11 Při disciplínách FETCH, PEN a DRIVE odděluje kolie určené ovce, nebo ovci od stáda, zaměřuje se na ně a žene je požadovaným směrem, tak jako vlci od stáda oddělí vyhlédnutou kořist, aby na ni mohli zaútočit. Při disciplínách FETCH, PEN a DRIVE odděluje kolie určené ovce, nebo ovci od stáda, zaměřuje se na ně a žene je požadovaným směrem, tak jako vlci od stáda oddělí vyhlédnutou kořist, aby na ni mohli zaútočit. Border kolie ovce pohání tím, že je „štípe“ – chytá za nohy. Border kolie ovce pohání tím, že je „štípe“ – chytá za nohy.

12 Border kolie jsou dnes jedním s nejoblíbenějších psích plemen – pro svou inteligenci, snadnou ovladatelnost a učenlivost se používají nejen k pasení ovcí, ale i pro canisterapii a pro sport, zejména agility. Border kolie jsou dnes jedním s nejoblíbenějších psích plemen – pro svou inteligenci, snadnou ovladatelnost a učenlivost se používají nejen k pasení ovcí, ale i pro canisterapii a pro sport, zejména agility. Někteří majitelé si bohužel neuvědomují, že Border kolie byla vyšlechtěna jako pracovní plemeno, které musí samostatně řešit problémy a přizpůsobovat se rozdílným skutečnostem při pasení ovcí. Zároveň je stále psem – tedy šelmou blízce příbuznou vlku, se vším co taková příbuznost obnáší. Někteří majitelé si bohužel neuvědomují, že Border kolie byla vyšlechtěna jako pracovní plemeno, které musí samostatně řešit problémy a přizpůsobovat se rozdílným skutečnostem při pasení ovcí. Zároveň je stále psem – tedy šelmou blízce příbuznou vlku, se vším co taková příbuznost obnáší. Nedostatek podnětné činnosti vede k tomu, že si Border kolie hledá náhradní zaměstnání a může svou energii směřovat nevhodným směrem – např. poškozování bytu a útěky. Nedostatek podnětné činnosti vede k tomu, že si Border kolie hledá náhradní zaměstnání a může svou energii směřovat nevhodným směrem – např. poškozování bytu a útěky. Závěrem:

13 ZDROJE: Bekoff M. (2004): Encyclopedia of Animal Behavior. Greenwood Press, s. 514 – 517 Bekoff M. (2004): Encyclopedia of Animal Behavior. Greenwood Press, s. 514 – 517 http://www.vlci.info/ http://www.vlci.info/ http://www.vlci.info/ http://www.herding-dog-training-border-collie-sheepdog- dvd.com/ http://www.herding-dog-training-border-collie-sheepdog- dvd.com/ http://www.herding-dog-training-border-collie-sheepdog- dvd.com/ http://www.herding-dog-training-border-collie-sheepdog- dvd.com/ http://www.hafici.cz/psi/kynologicky-slovnik/ http://www.hafici.cz/psi/kynologicky-slovnik/ http://www.hafici.cz/psi/kynologicky-slovnik/


Stáhnout ppt "Border kolie – vlk v rouše beránčím? Prezentace k předmětu ETOLOGIE."

Podobné prezentace


Reklamy Google